Røntgen

Røntgen er en bildefremstilling av kroppens organer ved hjelp av røntgenstråling. Røntgenstrålene sendes gjennom vevet i kroppen og gjør oss i stand til å se sykdomsforandringer i kroppens indre.

En vanlig røntgenundersøkelse er enkel og rask og blir fortsatt mye benyttet, selv om det er kommet nye og mer avanserte bildediagnostiske metoder. Røntgen er et diagnostisk verktøy som særlig benyttes for å påvise eller utelukke skader og sykdom i skjelettet, som brudd eller feilstillinger. Undersøkelsen kan også vise slitasje- eller betennelsesforandringer i ledd.

Røntgen benyttes også hyppig ved spørsmål om sykdomstilstander i brysthulen (thorax), som betennelser eller svulster i lungene, forstørrelse av hjertet eller prosesser i området mellom lungene, mediastinum. Røntgenundersøkelse kan også være aktuell ved spørsmål om sykdomstilstander i fordøyelseskanalen eller i nyrer og urinveier.

Undersøkelsen foretas med pasienten stående eller sittende foran et røntgenapparat. Strålene fanges opp av en detektor bak pasienten, bearbeides og overføres til en datamaskin slik at de blir synlige på en skjerm, og kan lagres digitalt til senere bruk. Strålene som sendes gjennom kroppen bremses i forskjellig grad av vevet i kroppen. Væske- og luftfylte områder slipper mye av strålene gjennom og blir mørke på røntgenbildet, mens kalkholdig vev som bensubstans absorberer mye stråling og blir hvitt.

Ved noen typer undersøkelser benyttes kontrastmiddel for å få en bedre fremstilling. Dette kan enten drikkes, injiseres i en blodåre eller settes som klyster i endetarmen, avhengig av hvilke organer som skal undersøkes. Røntgen med kontrast brukes ofte ved spørsmål om sykdom i fordøyelseskanalen eller i urinveiene. Kontrastundersøkelser egner seg godt til å fremstille innsnevringer, utposninger og steindannelser.

Moderne røntgenapparater gir veldig lav strålebelastning. Vanlig røntgen kan være første valg når man har mistanke om en spesiell sykdom, men ofte er det nødvendig å gå videre med andre typer bildediagnostiske undersøkelser som CT eller MR.

 

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk