Tannkjøttbetennelse

Periodontitt

Sist oppdatert 28.05.2015

Dårlig tannpuss kan gi tannkjøttbetennelse. Dette kan føre til at tennene løsner.

Dårlig tannpuss, særlig mellom tennene, fører til at bakterier som normalt finnes i randsonen mellom tann og tannkjøtt invaderer tannkjøttet og gjør dette betent. Man merker betennelsen ved at tannkjøttet blør lett. Det kan også forekomme smerter. Lettere tilfeller affiserer bare tannkjøttet i nærheten av tannen, og kalles gingivitt.

Dersom større deler av tankjøttet involveres kalles det periodontitt. Ved periodontitt kan bindevevet som holder tannen på plass i kjeven, angripes. I så fall kan pasienten miste tannen på permanent basis. Selve kjevebeinet kan også angripes.

Symptomer

Ved tannkjøttbetennelse er de typiske symptomene ømhet, smerte og blødninger.

Første merkbare symptom er blødning fra tannkjøttet, særlig i forbindelse med tannpuss. Videre kan tannkjøttet kjennes ømt og smertefullt. Det kan dannes en glippe mellom tannkjøtt og tann, som noen ganger kan fylles med gult puss. Tannkjøttet blir ofte farget mørkerødt i det betente området. Ved alvorlige tilfeller kjennes tannen løs, og den kan løsne helt og falle ut.

Behandling og forebygging

God tannhygiene forebygger mot tannkjøttbetennelse.

Tannkjøttskader som er forårsaket av kronisk infeksjon, kan ofte ikke repareres. Tenner som har løsnet som følge av tannkjøttbetennelse, kan ikke festes. Skader på kjevebenet lar seg heller ikke operere. God tannhygiene kan imidlertid bidra til at tilstanden ikke forverres i form av flere løse tenner eller kronisk periodontitt.

Ettersom tannkjøttbetennelse er vanskelig å reversere, er forebygging av sykdommen viktigste tiltak. Forebyggingen består i å være påpasselig med å pusse tennene godt daglig, og sørge for å fjerne alle matrester. Bruk av tanntråd og tannpirkere bidrar til at ikke det samler seg matrester mellom tennene. Tannstein bør regelmessig fjernes av tannpleier eller tannlege. Bruk av antispetisk munnvann kan også anbefales i forebyggingen av tannkjøttplager.

Undersøkelse og diagnostikk

Tannkjøttbetennelse er en diagnose som stilles av tannlegen på grunn av de typiske symptomene med blødning og smerte i tannkjøttet.

Blødning fra tannkjøttet skyldes som regel tannkjøttbetennelse, men blødningen kan også ha andre årsaker. Det er derfor viktig at tannlegen stiller diagnosen. Ved å kikke på tannkjøttet og undersøke det med ulike instrumenter kan tannlegen konkludere med tannkjøttbetennelse.

Årsak

Manglende tannhygiene er årsak til tannkjøttbetennelse. Et par tannpuss om dagen ville spart mange pasienter for store plager og utgifter.

Dårlig tannpuss, særlig mellom tennene, er hovedårsak til tannkjøttbetennelse. Betennelsen oppstår når matrester samler seg rundt en tann og forårsaker en kronisk bakterieinfeksjon. Etterhvert blir tannkjøttet rundt tannen betent, og betennelsen finner i alvorlige tilfeller veien til tannrøttene. Fra kjevebenet vokser det fibre inn i tannen og disse fibrene utgjør tannfestet. Dersom disse rammes, kan tannen løsne.

Prognose

Langtkommen tannkjøttbetennelse er vanskelig å snu, og det er derfor viktig at man forebygger ved god tannhygiene.

Jo mer alvorlig betennelsen utvikler seg, jo vanskeligere blir det å slå den tilbake. Det er viktig at tannlege fjerner tannstein jevnlig, for eksempel en gang i året. Dersom betennelsen angriper tannrøttene og tannen løsner, finnes det ingen måte å feste den igjen. Lettere grad av tannkjøttbetennelse kan slåes tilbake med forbedret tannhygiene.

Fakta om Tannkjøttbetennelse:

Tannkjøttbetennelse oppstår når tennene ikke blir skikkelig rengjort, og bakterier får vokse over lang tid. Tidlige symptomer er blødning fra tannkjøttet og ømt tannkjøtt. Med godt tannstell kan tannkjøttbetennelsen holdes i sjakk på dette stadiet. Da kalles den gingivitt.

Men med fortsatt dårlig tannstell kan betennelsen angripe bindevevet som holder tennene på plass, og tenner kan løsne. Tenner som løsner på grunn av tannkjøttbetennelse, kan ikke festes igjen. Slik tannkjøttbetennelse kalles periodontitt.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk