Virus på balansenerven

Vestibularisnevritt

Sist oppdatert 21.05.2015

Virus på balansenerven er en ufarlig sykdom som gir kraftig svimmelhet og kvalme.

Typiske kjennetegn når man har virus på balansenerven er kraftig svimmelhet, kvalme og dårlig balanse. Å ha virus på balansenerven er helt ufarlig, men vil oppleves ubehagelig. Betegnelsen virus på balansenerven er egentlig litt misvisende, fordi det ikke alltid er virus som utløser sykdommen. Det kan være virus, men ofte er årsaken og mekanismen ukjent. Virus på balansenerven er en nokså vanlig tilstand, og rammer like mange menn som kvinner. Det er vanligst å få virus på balansenerven når man er voksen.

Balanseorganene våre sitter dypt inne i øret både på høyre og på venstre side av hodet. Mange små deler jobber her sammen og sender informasjon via balansenerven til hjernen. Vi har to balansenerver, en fra hver del av det indre øret, og disse møtes i hjernen. Informasjonen herfra gjør at hjernen til en hver tid har kontroll på balansen vår, det vil si at vi unngår å falle når vi står oppreist eller når vi snur på hodet.

Symptomer

Typiske symptomer når man har virus på balansenerven er kraftig svimmelhet, kvalme og dårlig balanse.

Virus på balansenerven kjennetegnes ved at man helt plutselig blir veldig svimmel. Det føles som om omgivelsene går rundt og rundt, akkurat som å sitte i en karusell. Kvalme og brekninger hører også med, og kan oppleves veldig ubehagelig. Samtidig vil man ha dårlig balanse, føle seg ustø og dermed ha lett for å falle. De fleste har behov for å ligge helt rolig med øynene lukket når svimmelheten er på sitt kraftigste. De verste symptomene varer i en til to dager, for så å gradvis avta i intensitet.

Behandling og forebygging

Virus på balansenerven går over av seg selv, men det kan ta tid.

De verste symptomene på virus på balansenerven går over av seg selv i løpet av en til to dager. Behandlingen mot virus på balansenerven går derfor ut på å lindre symptomene. Tilstanden er ufarlig, men mange legges inn på sykehus for å være sikker på at man har fått riktig diagnose. De første dagene etter symptomene har startet vil man trenge ro og hvile, og noen vil ha behov for kvalmesenkende medisiner. Så fort som mulig bør man komme seg opp fra sengen og i fysisk aktivitet. Hjemmeøvelser er viktige for å bli raskt frisk. Øvelsene består av balansetrening og øvelser for fokusering med øynene. Hjelp fra en fysioterapeut kan ofte være nyttig i opptreningsfasen.

Undersøkelse og diagnostikk

Virus på balansenerven diagnostiseres ved klassisk sykehistorie samtidig som legen vil se etter typiske øyebevegelser, såkalt nystagmus.

Det er først og fremst sykehistorien som gjør at man mistenker virus på balansenerven. Selve sykehistorien kan være veldig lik som ved andre sykdommer, og legen må dermed skille disse diagnosene fra hverandre ved å blant annet se på klassiske øyebevegelser, eller det som kalles nystagmus. Ved virus på balansenerven vil de typiske øyebevegelsene komme når legen gjør ulike tester, som å vri fort på hodet. I tillegg vil legen teste balanseevnen, som vil være nedsatt når man har virus på balansenerven. Det kan være vanskelig å utelukke andre alvorlige sykdommer som kan være farlige. Det er viktig å gjøre en grundig undersøkelse av hørselen og resten av nervesystemet. Et MR-bilde av hjernen må ofte til for å være sikker på at svimmelheten ikke skyldes alvorlig sykdom i hjernen, som et hjerneslag. Derfor er det ofte nødvendig å bli lagt inn på sykehus for å være helt sikker på at man stiller riktig diagnose.

Årsak

Årsaken til virus på balansenerven kan i noen tilfeller være aktivering av et virus som gir betennelse rundt balansenerven, men ofte er årsaken ukjent.

Årsaken til virus på balansenerven er ofte ukjent, og det finnes flere teorier for hva som gir svimmelhet ved virus på balansenerven. En av de mest kjente teoriene går ut på at det i forbindelse med en virusinfeksjon blir betennelse og hovent i gangen der balansenerven går fra balanseorganet i øret og inn mot hjernen. Følgen av dette er at balansenerven på den ene siden av hodet kommer i klem, og dermed sender dårligere signaler til hjernen enn balansenerven fra den andre siden. Hjernen mottar dermed færre impulser, eller beskjeder, fra den balansenerven som ligger i klem i forhold til den andre som virker som den skal. Det gjør oss svimle og kvalme, og gir ustøhet og dårlig balanse. 

Prognose

Prognosen for virus på balansenerven er god, men noen vil plages med svimmelhet og dårlig balanse i lang tid.

Virus på balansenerven er en ufarlig sykdom og prognosen for virus på balansenerven er god. Som regel vil de verste symptomene forsvinne av seg selv i løpet av en til to dager, men noe svimmelhet og ustøhet vil vare ytterligere noen dager eller uker. For noen kan det ta flere måneder før man er helt kvitt symptomene. Opp mot halvparten av pasientene som har hatt virus på balansenerven vil av og til oppleve episoder med lett grad av svimmelhet og dårlig balanse i årene etterpå, men de fleste blir helt symptomfrie.

Fakta om Virus på balansenerven:

Typiske kjennetegn når man har virus på balansenerven er kraftig svimmelhet, kvalme og dårlig balanse.

Det kan være virus som utløser virus på balansenerven,  men ofte er årsaken og mekanismen ukjent. Å ha virus på balansenerven er helt ufarlig, men vil oppleves ubehagelig. 

Virus på balansenerven er en nokså vanlig tilstand, og rammer like mange menn som kvinner. Det er vanligst å få virus på balansenerven når man er voksen.

Virus på balansenerven går over av seg selv, men det kan ta tid.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Sykdommer i øre-nese-hals:

Sykdommer i øre-nese halsområdet rammer ofte sansefunksjonene, og kan påvirke vår evne til å puste, svelge, høre og snakke. Mange av sykdommene i dette området er infeksjoner og andre lidelser som lar seg behandle, men det finnes også en rekke varige tilstander som kan forringe livskvaliteten, for eksempel hørselstap eller øresus (tinnitus).

Infeksjoner, som halsbetennelse og ørebetennelse, samt polypper er mest vanlig hos barn. En rekke tilstander i det indre øret, som krystallsyken og virus på balansenerven, gir svimmelhet og balanseforstyrrelser. Disse tilstandene er mest vanlig hos eldre.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk