Overaktiv blære

Overactive bladder

Sist oppdatert 03.06.2015

Overaktiv blære vil si at man har en større og hyppigere trang til å late vannet enn normalt.

Overaktiv blære vil si at man har en større og hyppigere trang til å late vannet enn normalt. Det kan også forekomme om natten. Trangen kan bli så stor at man ikke klarer å holde på urinen inntil man kommer til toalettet, og opplever urinlekkasjer. Det kan være svært plagsomt å ha en overaktiv blære. Overaktiv blære er vanligere med økende alder, og er like vanlig hos både menn og kvinner.

Overaktiv blære kommer av at man får ufrivillige sammentrekninger i muskelen i blæreveggen. For at urinblæra skal fungere normalt, må muskelen i blæreveggen og muskelen som klemmer av urinrøret samarbeide. Normal vannlating skjer ved at muskelen i blæreveggen trekker seg sammen, mens muskelen rundt urinrøret slapper av. Musklene i urinblæra er nøye styrt av nervesystemet, og en svikt her kan gjøre at urinblæra trekker seg sammen ufrivillig, selv om urinblæra er langt fra full. Muskelsammentrekninger kan skje selv med små volum av urin.

Symptomer

Symptomer er økt trang til å late vannet ofte, med eller uten urinlekkasje.

Symptomer er at man hyppigere enn vanlig, ofte femten til tjue ganger om dagen, føler sterk trang til å late vannet. Den trangen kan være så stor at man opplever urinlekkasje. Men man må ikke ha urinlekkasje for å ha overaktiv blære. Typisk for overaktiv blære er at man også våkner et par ganger på natten for å måtte late vannet. Det kalles for nokturi.

Behandling og forebygging

Overaktiv blære behandles dersom det går utover livskvaliteten.

Førstevalget for behandling av overaktiv blære er blæretrening. Hovedsakelig går det ut på å prøve å holde igjen urinen for å redusere antall toalettbesøk. Det kan for eksempel gjøres ved at man fører inn tidspunkter når man skal late vannet inn i et skjema, og gradvis prøver å øke intervallene til for eksempel å klare å ha tre til fire timer mellom hver vannlating. Det finnes også medisiner som hjelper for overaktiv blære. Disse virker ved å hemme muskelsammentrekningene. En kombinasjon av blæretrening og medisiner gir oftest best resultat. En annen form for behandling er elektrostimulering. Det virker ved at elektriske impulser stimulerer lukkemuskelen rundt urinrøret, eller ved at de hemmer sammentrekninger i blæreveggen.

Undersøkelse og diagnostikk

Overaktiv blære diagnostiseres dersom man kan utelukke alle andre mulige årsaker som gir lignende plager.

For å diagnostisere overaktiv blære, må legen først utelukke alle andre årsaker som gi samme symptomer. Legen sjekker derfor urinprøve for å se etter infeksjon. En annen undersøkelse som kan gjøres er å sjekke for resturin. Etter at man har latet vannet føres et kateter opp i urinblæren for å sjekke om det ligger mye urin igjen i blæra. Er det tilfellet, kan det være på grunn av forstørret prostata hos menn, eller et problem med nervesystemet.

Årsak

Overaktiv blære kan komme av en svikt i nervesystemet, musklene involvert i vannlating eller som en følge av infeksjon i urinblæra.

Overaktiv blære kan komme av svikt i nervesystemet, i selve musklene involvert i vannlating eller på grunn av en infeksjon i urinblæra. Nervesystemet bearbeider kontinuerlig all informasjon fra alle strukturer i kroppen, og bestemmer hva som skal gjøres. Dersom det oppstår en svikt her, kan nervesystemet oppfatte informasjon feil, og gi signal om at musklene skal trekke seg sammen selv om det ikke er behov for det.

Nervesystemet kan også gi for lite signaler, slik at musklene ikke trekker seg sammen når de skal, noe som vil resultere i en inaktiv blære. Unormal struktur på musklene i urinblæra kan gjøre at de overreagerer på svake signaler, som kan gi overaktiv blære. Infeksjon i blæreveggen kan virke irriterende, og kan trigge ufrivillige muskelsammentrekninger. Overaktiv blære sees noe oftere hos dem med fibromyalgi. Man antar også at en rekke psykiske årsaker medvirker til overaktiv blære.

Prognose

Det er gode muligheter for å få kontroll på overaktiv blære.

Overaktiv blære regnes som en kronisk tilstand, men det er god mulighet til å kontrollere problemet dersom man behandles riktig.

Fakta om Overaktiv blære:

Overaktiv blære vil si at man har en større og hyppigere trang til å late vannet enn normalt. Det kan også forekomme om natten. Trangen kan bli så stor at man ikke klarer å holde på urinen inntil man kommer til toalettet, og man kan ha urinlekkasjer. Overaktiv blære er vanligere med økende alder, og er like vanlig hos både menn og kvinner.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Sykdommer i nyrer og urinveier:

Forskjellige typer infeksjoner står for den største andelen av sykdomstilfellene i nyrer og urinveier. Nyresykdommer, steiner i urinveiene og ondartede svulster er andre, mer sjeldne tilstander. Hos eldre menn er forstørret prostata en hyppig årsak til vannlatningsplager. 

Sykdommer i urinveiene kan gi smerter i sidene, smerter ved vannlatingen, endret vannlatningsmønster og blod i urinen. Slapphet, blek hud og hevelser i kroppen kan være tegn på nyresykdom.  

 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk