Sykdommer i nyrer og urinveier

Sist oppdatert 19.05.2015

Sykdommer i nyrer og urinveier omfatter sykdomstilstander i nyrer, urinledere, blære og urinrør.

Nyrer og urinveier kan være utgangspunkt for en rekke sykdomstilstander. Forskjellige typer infeksjoner står for den største andelen av sykdomstilfellene, og av disse er urinveisinfeksjon (blærekatarr) den hyppigste. Nyresykdommer, steiner i urinveiene og ondartede svulster er andre sykdomsårsaker i dette området. Forstørret prostata kan gi opphav til vannlatingsplager hos menn. Urinlekkasje (inkontinens) er vanligst hos kvinner, men forekommer hos begge kjønn.

Sykdommer i urinveiene vil ofte manifestere seg ved smerter i sidene eller nedad i ryggen, smerter ved vannlatningen, endret vannlatingsmønster eller blod i urinen. Alvorlige nyresykdommer kan føre til hevelser i bena og ellers i kroppen (ødem).

Nyrene bidrar til å opprettholde kroppens væske- og saltbalanse og regulere blodtrykket. De har også som en viktig oppgave å filtrere blodet og skille ut kroppens avfallsstoffer med urinen. Urinen ledes ut fra nyrene gjennom nyrebekkenet og videre gjennom urinlederne på hver side og ned i urinblæren. Her lagres den, før den tømmes gjennom urinrøret ved vannlatingen. Sykdom kan oppstå i alle nivåer av dette systemet.

Fakta om Sykdommer i nyrer og urinveier:

Forskjellige typer infeksjoner står for den største andelen av sykdomstilfellene i nyrer og urinveier. Nyresykdommer, steiner i urinveiene og ondartede svulster er andre, mer sjeldne tilstander. Hos eldre menn er forstørret prostata en hyppig årsak til vannlatningsplager. 

Sykdommer i urinveiene kan gi smerter i sidene, smerter ved vannlatingen, endret vannlatningsmønster og blod i urinen. Slapphet, blek hud og hevelser i kroppen kan være tegn på nyresykdom.  

 

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Sykdommer i nyrer og urinveier:

Forstørret prostata

Forstørret prostata oppstår hos eldre menn, og kan føre til plager i nedre urinveier.

Nyrebekkenbetennelse

Nyrebekkenbetennelse vil si at man har en betennelse i de øvre urinveiene, i den delen av nyren som samler opp urin og går over i urinlederen.

Nyrestein

Nyrestein er en smertefull tilstand der det dannes steiner som hindrer passasjen i urinlederne.

Nyresvikt

Nyresvikt er en tilstand der nyrene får en sviktende evne til å skille ut væske og avfallsstoffer fra kroppen.

Overaktiv blære

Overaktiv blære vil si at man har en større og hyppigere trang til å late vannet enn normalt.

Prostatakreft

Prostatakreft er den vanligste krefttypen hos menn i Norge. Prostatakreft er vanligst over 50 år, og forekomsten øker med alderen etter dette.

Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon er en infeksjon i urinblærens og urinrørets slimhinner (den indre veggen), og er svært vanlig hos kvinner.

Urinveisinfeksjon hos barn

Urinveisinfeksjon er en infeksjon i slimhinnene til urinblæren og urinveiene. Blærekatarr kan gi annerledes symptomer hos barn enn hos voksne, og ofte er feber eneste tegn.

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk