Tette tårekanaler

Sist oppdatert 28.05.2015

Tette tårekanaler er den vanligste sykdommen i tårekanalene.

Tette tårekanaler kan være medfødt, og dette er en ganske vanlig tilstand blant nyfødte (opptil én av fem). Medfødte tette tårekanaler trenger som regel ikke behandling, hos de fleste barn åpner kanalene seg i løpet av første leveår. Tårekanalene er en del av tåreapparatet. Dette består hovedsakelig av tre komponenter. Tårekjertelen ligger over øyet. Den produserer tårene. Tåresekken ligger ved den indre øyekroken. Hit dreneres tårer fra øyet, og fra tåresekken renner tårevæsken videre ned i nesehulen. I tillegg finnes det tårekanaler som leder tårene fra øyet til tåresekken og fra tåresekken til nesen.

Symptomer

Tåreflod er vanlig ved sykdom i tåreveiene. Puss i indre øyekrok er vanlig ved tette tåreveier.

Ved tette tårekanaler, vil det være tåreflod og ofte puss i indre øyekrok.

Behandling og forebygging

De fleste tilfellene av tette tårekanaler hos nyfødte går over av seg selv i løpet av ett til to år.

I de fleste tilfeller av medfødte tette tårekanaler, åpner tårekanalene seg av seg selv, og mindre enn én prosent trenger behandling hos spesialist hvis man venter med å behandle til barnet er ett til to år. Mens man venter på at kanalene skal åpne seg, kan man med jevne mellomrom massere forsiktig i området hvor tåresekken ligger. Dette kan få sekret til å tømme seg i indre øyekrok. Sekretet kan forsiktig vaskes bort med bomull fuktet med lunket vann.

Undersøkelse og diagnostikk

Kontrastvæske kan påvise tette tårekanaler.

Tette tårekanaler kan påvises ved at man undersøker om en farget væske dreneres gjennom tårekanalen til nesen.

Årsak

De ulike tilstandene har ulike årsaker.

Tette tåreveier hos spedbarn skyldes at tårekanalene ikke er ferdig utviklet. Som regel åpnes tårekanalene spontant i løpet av første leveår. Tette tårekanaler hos voksne kan komme som en følge av tåresekkbetennelse (dakryocystitt). Og tette tåreveier øker risikoen for å få betennelse i tåresekken.

Prognose

Tette tårekanaler hos nyfødte åpner seg som regel av seg selv.

Tette tårekanaler hos nyfødte åpner seg som regel spontant i løpet av det første leveåret. I tilfeller der de tette tårekanalene vedvarer, kan de åpnes kirurgisk.

Fakta om Tette tårekanaler:

Tette tårekanaler gir tåreflod og puss i indre øyekrok. Tette tårekanaler rammer først og fremst nyfødte. Årsaken er at tårekanalene ikke er ferdig utviklet. I de fleste tilfeller vil dette gå over av seg selv i løpet av ett til to år.

Voksne som får tette tårekanaler, får det ofte som en følge av betennelse i tåresekken.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Fakta om Medfødte tilstander:

Medfødte tilstander hos barn omfatter forskjellige former for ytre og indre misdannelser og funksjonsforstyrrelser. Disse kan oppstå som følge av genetiske forandringer eller forhold under graviditet og fødsel, men i mange tilfeller er årsaken ukjent. Omfatter blant annet et vidt spekter av syndromer, genetiske forandringer og forstyrrelser i ulike organer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk