Sti på øyet

Hordeolum

Sist oppdatert 28.05.2015

Sti på øyet er en betennelse i en kjertel på øyelokket.

Sti på øyet er en vanlig sykdom. Det er en betennelse i en hårsekk eller talgkjertel på innsiden eller utsiden av øyelokket. Den ses som en rød hevelse på øyelokkets kant. Hevelsen er ofte øm og smertefull.

Symptomer

Smerte, rødhet og hevelse på øyelokket er typisk ved sti på øyet.

En sti på øyet er en rød, smertefull hevelse på øyelokket. Som regel kommer hevelsen utenpå øyelokket, men den kan også komme på innsiden. Øyet kan renne, og det kan være sammenklistret når man våkner om morgenen. 

Behandling og forebygging

Som regel går sti på øyet over av seg selv. I noen tilfeller kan det være aktuelt med antibiotika eller kirurgisk behandling.

Sti på øyet krever som regel ingen behandling, men vil gå over av seg selv. For å lindre ubehaget kan man legge en varm klut over øyet. Det kan man gjøre i perioder på 10 til 15 minutter flere ganger om dagen. Antibiotika som salve eller øyedråper er aktuelt hvis tilstanden ikke går over av seg selv. Det kan være aktuelt å presse på hevelsen for å tømme den for puss. Det gjøres lettest hvis man først behandler med varme omslag og trekker ut eventuelle hår (øyevipper) i den betente hårsekken. I noen tilfeller tømmes hårsekken kirurgisk. God håndhygiene er viktig for å forebygge sti på øyet. Hvis tilstanden stadig kommer tilbake, må man vurdere om håndhygienen er god nok.  

Undersøkelse og diagnostikk

Sykehistorien og undersøkelse av øyet gir tilstrekkelig informasjon.

Sykehistorien, sammen med det typiske utseendet med rødhet og hevelse på øyelokket, er nok til å stille diagnosen sti på øyet.

 

Årsak

Det vanligste er at en infeksjon med gule stafylokokker står bak betennelsen.

Gule stafylokokker er den bakterien som hyppigst står bak sti på øyet. Risikoen for at bakteriene kommer inn i kjertler på øyelokket øker hvis man gnir seg i øynene med urene fingre. 

Prognose

Som regel går sti på øyet over av seg selv og etterlater ingen skade på øyet.

Hos de aller fleste går sykdommen over av seg selv uten behandling. Sti på øyet truer ikke synet, og gir ingen varig skade på øyet. Noen ganger kan det komme en liten kul på øyelokket (chalazion) der betennelsen har vært.

Fakta om Sti på øyet:

Sti på øyet er en betennelse i en hårsekk eller talgkjertel på innsiden eller utsiden av øyelokket. Det vanligste er at en infeksjon med gule stafylokokker står bak betennelsen.

Smerte, rødhet og hevelse på øyelokket er typisk ved sti på øyet. Sti på øyet krever som regel ingen behandling, og vil normalt gå over av seg selv. Antibiotika som salve eller øyedråper er aktuelt hvis tilstanden ikke går over av seg selv. Sti på øyet truer ikke synet, og gir ingen varig skade på øyet.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk