Øyekatarr

Konjunktivitt

Sist oppdatert 21.05.2015

Øyekatarr er en betennelse i den ytterste hinnen i øyet. Den kan skyldes infeksjon eller allergi.

Øyekatarr er en betennelse i konjunktiva, den ytterste hinnen i øyet. Det er en svært vanlig sykdom, særlig blant barn. Barn med mild øyekatarr som skyldes infeksjon med bakterie eller virus, kan gå i barnehagen. Barn med kraftig betennelse som gir mye puss fra øyet, bør holdes hjemme til det kommer mindre puss. Når bakterier står bak, kan barn gå i barnehagen dagen etter at behandlingen er startet, fordi smittefaren da går raskt over. Når adenovirus står bak, er som regel alle barna i barnehagen allerede smittet når symptomene kommer, så da er det ikke noen grunn til å holde barna hjemme.

Øyekatarr smitter ofte lett, særlig når det er adenovirus som står bak betennelsen, noe som er vanlig blant barn i barnehagealder. I barnehager kan øyekatarr komme som små epidemier, med mange tilfeller samtidig. Andre virus og bakterier kan også gi øyekatarr. Hos voksne er det ofte bakterier som står bak. Når virus eller bakterier gir øyekatarr, smittes ofte det ene øyet først, mens det andre smittes etter et døgn eller to. Øyekatarr kan også skyldes allergi. Da kommer betennelsen i begge øynene samtidig.

Symptomer

Øyet kan være rødt, og det klør eller svir. Det kan også komme tårer og puss fra øyet.

Øyet kan bli rødt og irritert, og det kan føles som om man har rusk i øyet. Øyet kan klø og svi, og det kan komme tåreflod fra øyet. Pussdannelse er også vanlig, og det er puss som gjør at øynene kan være gjenklistret når personen våkner om morgenen. 

Behandling og forebygging

Ikke alle tilfeller av øyekatarr trenger behandling. I noen tilfeller er det aktuelt å behandle med antibiotika.

Øyekatarr som er forårsaket av virus eller bakterier, går over av seg selv. Når bakterier står bak infeksjonen, kan antibiotika forkorte sykdomsperioden med noen dager, og det kan være aktuelt å bruke antibiotika i form av øyedråper. Hvis legen mistenker at det kan være en bakteriell infeksjon, kan man få en såkalt vent og se-resept, som man kan bruke hvis tilstanden forverrer seg. Hyppig håndvask og bruk av eget håndkle kan redusere risikoen for å smitte andre. Linsebrukere bør la være å bruke linser i sykdomsperioden.

Hvis øyekatarren skyldes allergi, er behandlingen først og fremst å unngå det personen er allergisk mot. Det er som regel dyrehår, pollen eller kosmetikk. Allergisk konjunktivitt, altså øyekatarr som skyldes allergi, kan også behandles med antihistamin i form av øyedråper.

Undersøkelse og diagnostikk

Legen undersøker øyet, og det er som regel nok til å stille diagnosen.

Ved undersøkelse er øyet rødt, særlig på innsiden av øyelokket. Det, i kombinasjon med at pasienten er plaget med at øyet klør, svir og renner, er nok til å stille diagnosen øyekatarr. For å skille mellom betennelser forårsaket av virus og av bakterier, ser legen blant annet etter puss, og spør om øyet er gjenklistret om morgenen. Ved epidemier i barnehager kan det være aktuelt å ta prøver for å finne ut om det er virus eller bakterier som står bak. Noen virus gir forkjølelsessymptomer i tillegg til øyekatarr. Ved mye kløe kan allergi være årsak til betennelsen. Ved allergi kommer plagene alltid i begge øynene samtidig, og det kan ofte være andre allergiplager som høysnue, eksem og astma i tillegg.

Årsak

Øyekatarr skyldes oftest virus eller bakterie. Allergi kan også gi øyekatarr.

Hos barn skyldes øyekatarr ofte virus. Slik virusøyekatarr er svært smittsom, og i barnehager kan det komme mange tilfeller nesten samtidig. Bakterier kan også gi øyekatarr hos barn. Hos voksne er det oftere bakterier som står bak øyekatarr. Klamydiabakterien kan gi øyekatarr. Det er ikke denne bakterien som er vanligst ved øyekatarr hos voksne, men hos seksualt aktive må klamydiabakterien mistenkes når en øyekatarr ikke responderer på standard behandling. Smitte skjer som regel ved direkte kontakt mellom fingre og øyne, eller ved dråpesmitte. Allergi kan også gi øyekatarr. Da er det immunforsvaret som reagerer på et stoff som egentlig er ufarlig, slik som dyrehår, pollen eller kosmetikk.

 

Prognose

De fleste tilfeller av øyekatarr går over av seg selv og gir ingen varige plager.

Øyekatarr forårsaket av virus går over av seg selv i løpet av en ukes tid. Øyekatarr forårsaket av bakterier blir bedre etter få dager med antibiotikabehandling. Hvis man ikke merker bedring etter noen dagers antibiotikabehandling, eller hvis man får svekket syn, bør man oppsøke lege på nytt. Det er sjelden med komplikasjoner etter øyekatarr. I noen tilfeller kan betennelsen bli kronisk. Dette skjer særlig hvis drenasjen av tårevæske fra øyet er hindret, eller hvis det er andre kroniske betennelser i forbindelse med tåreveiene.

Fakta om Øyekatarr:

Øyekatarr er en betennelse i konjunktiva, den ytterste hinnen i øyet. Det er en svært vanlig sykdom, særlig blant barn. Symtomer er rødt øye, som kan klø eller svi. Det kan også komme tårer og puss fra øyet. 

Øyekatarr skyldes oftest virus eller bakterie. Allergi kan også gi øyekatarr. Øyekatarr som er forårsaket av virus eller bakterier går over av seg selv. Når bakterier står bak infeksjonen, kan antibiotika forkorte sykdomsperioden med noen dager. 

Barn med mild øyekatarr som skyldes infeksjon med bakterie eller virus, kan gå i barnehagen. Barn med kraftig betennelse som gir mye puss fra øyet bør holdes hjemme til det kommer mindre puss.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk