Nærsynthet

Myopi

Sist oppdatert 02.06.2015

Er du nærsynt, er avstandssynet nedsatt, men nærsynet er godt.

Er du nærsynt, er avstandssynet nedsatt, men nærsynet er godt. Ved nærsynthet er bildet som treffer netthinnen uskarpt når man forsøker å fokusere på noe som er langt unna. På nært hold er synet normalt, og nærsynte kan som regel lese uten briller.

Legen eller optikeren fanger opp nærsynthet ved å gjøre en synsundersøkelse. Det er som regel optikeren som gjør den nøyaktige bestemmelsen av hvilke briller eller linser personen trenger. De aller fleste nærsynte får et godt avstandssyn ved hjelp av briller eller linser. For noen kan operasjon være aktuelt. Nærsynhet blir ofte gradvis verre med alderen, og synet bør testes jevnlig. 

Symptomer

Nedsatt avstandssyn er symptomet på nærsynthet.

Avstandssynet er nedsatt, men nærsynet er godt. 

Behandling og forebygging

De fleste nærsynte får et godt avstandssyn ved å bruke briller eller kontaktlinser. For noen kan operasjon være aktuelt.

Det nedsatte avstandssynet kan korrigeres med konkave glass (minusglass) eller linser. De reduserer den totale lysbrytningen i øyet, slik at det skarpe bildet dannes på netthinnen og ikke foran den. De fleste nærsynte får godt avstandssyn ved hjelp av briller eller linser. For noen kan det være aktuelt med operasjon. Det krever at synet har stabilisert seg, det vil si at man ikke er i en fase der synet blir stadig verre. Det er to kirurgiske inngrep som er aktuelle. Den ene metoden er laserbehandling, der man fjerner hornhinnen. Den andre metoden er at man setter inn en kunstig linse foran personens egen linse.

Undersøkelse og diagnostikk

Synstest hos lege eller optiker kan avdekke nærsynthet.

Legen kan gjøre en synstest og se at personen har nedsatt syn. Som oftest anbefaler legen at pasienten går til en optiker, som finner ut akkurat hva slags synskorrigering pasienten trenger. Optikeren hjelper den nærsynte med å finne riktige briller eller linser.

Årsak

Brytningen i øyet er for stor. Egenskaper ved linsen i øyet og øyets størrelse har betydning for at lysbrytningen blir for stor til at et skarpt bilde treffer netthinnen.

For å kunne se et bilde skarpt, må brytningen i øyet tilpasses avstanden til det vi ser på. Når det skjer, vil et skarpt bilde treffe netthinnen, som ligger bakerst i øyeeplet. Ved nærsynthet er brytningen i øyet for stor når man ser på noe som er langt unna. Det skarpe bildet dannes da i et plan som er foran netthinnen, mens bildet som når netthinnen er ufokusert. Dermed får personen nedsatt avstandssyn.

En mulig årsak, er at linsen ikke er fleksibel nok til å kunne formes på en måte som gjør lysbrytningen mindre. En annen mulighet er at øyet er for langt i forhold til linsens lysbrytning. Mye nærarbeid, som lesing eller arbeid ved en skjerm, kan utløse nærsynthet hos personer som er disponert for å utvikle dette.   

Prognose

De fleste nærsynte får et godt syn med briller eller kontaktlinser. Synet blir ofte gradvis litt dårligere, og det bør testes jevnlig.

Nærsynthet behandles med briller eller linser, og de fleste oppnår da et godt avstandssyn. Nærsynthet blir ofte gradvis verre med alderen, og synet bør testes jevnlig. Når øyet er utvokst, ofte rundt 20 års alder, vil synet stabilisere seg hos de fleste. Perioder med mye nærarbeid ser ut til å kunne gjøre nærsyntheten verre.

Fakta om Nærsynthet:

Er du nærsynt, er avstandssynet nedsatt, men nærsynet er godt. Legen eller optikeren fanger opp nærsynthet ved å gjøre en synsundersøkelse, og de aller fleste nærsynte får et godt avstandssyn ved hjelp av briller eller linser. For noen kan operasjon være aktuelt. 

Nærsynthet blir ofte gradvis verre med alderen, og synet bør testes jevnlig. Når øyet er utvokst, ofte rundt 20 års alder, vil synet stabilisere seg hos de fleste. Perioder med mye nærarbeid ser ut til å kunne gjøre nærsyntheten verre.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk