Hornhinnebetennelse

Keratitt

Sist oppdatert 19.05.2015

Hornhinnebetennelse er en betennelse i øyets hornhinne. Hornhinnen er normalt helt klar og gjennomsiktig, og en betennelse kan etterlate arr som reduserer synet.

Smerter, rødt øye, lysømfindtlighet, tåreflod og nedsatt syn er symptomer på hornhinnebetennelse. Hornhinnebetennelse er en betennelse i den ytre, harde hinnen som sitter foran regnbuehinnen og pupillen i øyet. Betennelsen skyldes som regel en infeksjon, men kjemikalier, ultrafiolett stråling og skade på øyet kan også gi hornhinnebetennelse. Hornhinnen kan rammes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp og parasitter. Det vanligste er at betennelsen skyldes virus eller bakterie. Hornhinnebetennelse kan være kraftig, synstruende og behandlingstrengende, eller den kan ha et mildere forløp. Bakteriell hornhinnebetennelse kommer som regel etter at det er laget en rift i hornhinnen. Riften kan være så liten at den ikke ses eller merkes. Brukere av kontaktlinser har økt risiko for at det lages slike rifter. Hvis en kontaktlinsebruker opplever at øyet blir rødt og smertefullt, skal begge kontaktlinser fjernes og personen må oppsøke lege.

Symptomer

Smerter, rødt øye, lysømfindtlighet, tåreflod og nedsatt syn er symptomer på hornhinnebetennelse.

Typiske symptomer ved hornhinnebetennelse er smerter, rødt øye, lysømfindtlighet, tåreflod og nedsatt syn. Ved bakteriell infeksjon er som regel bare ett øye rammet. Det samme gjelder når det er herpes simplex-virus type 1 og varicella zoster virus som står bak. Herpes zoster ophtalmicus gir utslett med blemmer i pannen og på nesen i tillegg til hornhinnebetennelse. Ved mer smittsomme virusinfeksjoner er det vanlig med betennelse på begge øyne samtidig.

Behandling og forebygging

Bakteriell infeksjon behandles med antibiotika. Noen virusinfeksjoner behandles med antivirale øyedråper.

De fleste overfladiske hornhinnebetennelser behandles med øyedråper (kloramfenikol), så sant man ikke vet at de er del av en epidemi med adenovirus. I så tilfelle er ingen behandling nødvendig. Hvis betennelsen ikke er redusert i løpet av noen dager, kan det være aktuelt å henvise til øyelege. Ved mistanke om at det er herpesvirus som gir betennelsen, skal personen henvises til øyelege med én gang. Behandling med antiviral øyesalve (aciklovir) kan startes av fastlegen etter avtale med øyelege, hvis øyelegen ikke har mulighet til å undersøke pasienten umiddelbart.

Ved mistanke om at det er en reaktivering av vannkoppevirus som gir betennelsen, skal det gis antiviral behandling med én gang. I noen alvorlige tilfeller er det aktuelt å behandle med kortikosteroid, og øyelege skal da ha ansvaret for behandlingen. Bakteriell infeksjon behandles med antibiotika. Behandling av dyp bakteriell hornhinnebetennelse er også en spesialistoppgave, og ved mistanke om slik betennelse, blir pasienten umiddelbart innlagt på øyeavdeling på sykehus. Smerter på grunn av spasmer i regnbuehinnen kan behandles med dråper som forhindrer regnbuehinnen i å trekke seg sammen. 

Undersøkelse og diagnostikk

Noen infeksjoner gir skader med karakteristisk utseende på hornhinnen. Skadene ses ved hjelp av spesialfarging av hornhinnen.

Diagnosen hornhinnebetennelse kan ofte stilles ut fra sykehistorie og symptomer. For å finne ut hva som forårsaker betennelsen, kan legen farge hornhinnens overflate. Ved infeksjon med herpes simplex-virus type 1 ser man et bestemt mønster på hornhinnen når man undersøker denne ved hjelp av slik farging. Ved helvetesild på øyet, er det ofte et smertefullt utslett på den ene siden av ansiktet i tillegg til hornhinnebetennelsen.

  

Årsak

Personer som av ulike grunner har tørre øyne, har økt risiko for å få hornhinnebetennelse. Alle skader på hornhinnen øker risikoen for infeksjon.

Personer med tørre øyne, pasienter som ikke kan lukke øyet helt og pasienter med nedsatt bevissthet er ekstra utsatt for hornhinnebetennelse. Hornhinnebetennelse kan skyldes en skade på hornhinnen eller en infeksjon. Bakterier, virus, sopp og parasitter kan stå bak en infeksjon. Ved bakteriell keratitt kommer bakteriene ofte inn gjennom en rift i hornhinnen. Bruk av kontaktlinser gir økt risiko for at det lages en slik rift.

Den mest fryktede bakterien er pseudomonas, som i løpet av en natt kan angripe hornhinnen så kraftig at det gir stort synstap. Viral hornhinnebetennelse kan være forårsaket av herpes simplex-virus type 1. Det er det samme viruset som gir forkjølelsessår, og hornhinnebetennelsen kan være kraftig og alvorlig. Viruset som gir vannkopper (varicella zoster-virus), kan gi helvetesild på øyet (herpes zoster ophtalmicus). Det skjer hvis viruset reaktiveres etter å ha vært inaktivt helt siden personen var syk med vannkopper. Viral hornhinnebetennelse kan også være forårsaket av andre virus, og ofte gir viruset da øyekatarr samtidig. Et eksempel er adenovirus, som smitter svært lett. 

Prognose

Noen får arr på hornhinnen etter betennelsen. Avhengig av plasseringen, kan slike arr gi redusert syn.

Bakterielle infeksjoner og infeksjoner med herpes simplex-virus og vannkoppvirus kan gi store skader på hornhinnen. For å unngå det, er det viktig å komme raskt til behandling. Hvor dypt betennelsen går ned i hornhinnen avgjør om den heler helt, eller om den får et arr. Et arr som sitter foran pupillen vil forstyrre synet. Ved hornhinnebetennelse forårsaket av herpesvirus, er det ikke uvanlig at sykdommen kommer tilbake. Mekanismen er den samme som ved forkjølelsessår, nemlig at viruset ligger latent i nervene som går til det aktuelle området. Adenovirus gir som regel en lett hornhinnebetennelse som ikke etterlater skader på hornhinnen.

Fakta om Hornhinnebetennelse:

Hornhinnebetennelse er en betennelse i øyets hornhinne. Smerter, rødt øye, lysømfindtlighet, tåreflod og nedsatt syn er symptomer på hornhinnebetennelse. 

Det vanligste er at betennelsen skyldes virus eller bakterie. Bakteriell infeksjon behandles med antibiotika. Noen virusinfeksjoner behandles med antivirale øyedråper.

Personer som av ulike grunner har tørre øyne, har økt risiko for å få hornhinnebetennelse. Alle skader på hornhinnen øker risikoen for infeksjon. Noen får arr på hornhinnen etter betennelsen. Avhengig av plasseringen, kan slike arr gi redusert syn.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk