Betennelse i tåresekken

Betennelse i tåresekken gir smerter og rødhet i den indre øyekroken.

Betennelse i tåresekken gir smerter og rødhet i den indre øyekroken. Noen ganger kan man også se at det kommer ut puss hvis man klemmer på tåresekken. Tåresekken er en del av tåreapparatet i øyet. Det består hovedsakelig av tre komponenter. Tårekjertelen ligger over øyet. Den produserer tårene. Tåresekken ligger ved den indre øyekroken. Hit dreneres tårer fra øyet, og fra tåresekken renner tårevæsken videre ned i nesehulen. I tillegg finnes det tårekanaler som leder tårene fra øyet til tåresekken og fra tåresekken til nesen. 

Symptomer

Betennelser i tåresekken kan gi hevelse og smerte.

Ved betennelse i tåresekken kan det være smerter og rødhet i den indre øyekroken, i tillegg til tåreflod. Når man klemmer i området over tåresekken, kan det i noen tilfeller tømmes puss til tårepunktet i øyekroken.

Behandling og forebygging

Siden betennelse i tåresekken skyldes bakterier, blir den behandlet med antibiotika.

Betennelse i tåresekken behandles med antibiotika i form av øyedråper eller salve. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å åpne tåresekken kirurgisk for å sørge for passasje av sekret til nesen og for å drenere puss.

Undersøkelse og diagnostikk

Smerter, rødhet og puss er tegn på betennelse i tåresekken.

Betennelse i tåresekken påvises ved å undersøke området rundt tåresekken. Ved å klemme over tåresekken, vil det tømmes puss til indre øyekrok. Smerter, rødhet og puss er tegn på betennelse.

Årsak

Betennelse i tåresekken skyldes som regel bakterier.

Betennelse i tåresekken er som regel forårsaket av bakterier. Bakteriene har kommet inn i tåresekken, og fører til en betennelse.

Prognose

Betennelse i tåresekken kan i noen tilfeller bli et tilbakevendende problem.

Betennelse i tåresekken kan bli et tilbakevendende problem. Årsaken er som regel at tårekanalene har blitt tette. Det kan kreve et kirurgisk inngrep der passasjen reetableres. Betennelse i tåresekken kan i sjeldne tilfeller kompliseres ved at det dannes pussfylte hulrom (abscesser) eller at infeksjonen sprer seg utover i vevet (flegmone).

Fakta om Betennelse i tåresekken:

Betennelse i tåresekken kan gi rødhet og smerte i den indre øyekroken. Betennelse i tåresekken fører også som regel til tåreflod. Om man trykker på tåresekken, kan det komme puss ut i øyet.

Betennelse i tåresekken behandles med antibiotika. Noen ganger er det nødvendig å åpne opp tårekanalene kirurgisk.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk