Betennelse i tårekjertelen

Betennelse i tårekjertelen gir hevelse over øyet, samt tåreflod og puss i øyet.

Betennelse i tårekjertelen gir en hevelse over øyet. I tillegg vil man oppleve tåreflod og smerte. Betennelse i tårekjertelen kommer gjerne i sammenheng med en virusinfeksjon i kroppen. Tårekjertelen er en del av tåreapparatet. Det består hovedsakelig av tre komponenter. Tårekjertelen ligger over øyet. Den produserer tårene. Tåresekken ligger ved den indre øyekroken. Hit dreneres tårer fra øyet, og fra tåresekken renner tårevæsken videre ned i nesehulen. I tillegg finnes det tårekanaler som leder tårene fra øyet til tåresekken og fra tåresekken til nesen. 

Symptomer

Betennelse i tårekjertelen gir hevelese over øyet. I tillegg vil man gjerne oppleve tåreflod og smerte.

Ved betennelse i tårekjertelen over øyet, kan man se en hevelse over øyets ytre kant. I tillegg kan det være smerte og tåreflod. Øyelokket trekkes noen ganger litt opp.

Behandling og forebygging

Betennelse i tårekjertelen behandles oftest med betennelsesdempende midler.

Betennelse i tårekjertelen ved samtidig virusinfeksjon kan behandles med betennelsesdempende midler (ikke steroider). Det kan også være aktuelt å behandle med antibiotika i form av øyedråper eller salve for å forhindre at det kommer en bakterieinfeksjon i tillegg. Hvis man mistenker at en tårekjertelbetennelse er forårsaket av bakterier, behandles dette med antibiotika i tablettform.

Undersøkelse og diagnostikk

Betennelse i tårekjertelen vil gi en typisk hevelse over øyets ytterkant.

Betennelse i tårekjertelen vil gi en hevelse over øyet. En slik hevelse kan også skyldes en svulst, og personen vil som regel bli henvist til øyelege for videre undersøkelse og endelig diagnose hvis tilstanden ikke blir raskt bedre. Det kan være aktuelt å ta blodprøver for å påvise en betennelse i kroppen (SR, CRP). Disse prøvene tas både før og etter behandling.

Årsak

Betennelse i tårekjertelen er ofte utløst av et virus i kroppen.

Betennelse i tårekjertelen er sjeldnere enn betennelse i tåresekken, og forekommer som regel samtidig med en infeksjonssykdom i kroppen. Ofte er den utløst av et virus, men bakteriell infeksjon kan komme i tillegg. 

Prognose

Betennelse i tårekjertelen har generelt god prognose, men komplikasjoner kan forekomme.

Betennelse i tårekjertelen kan i sjeldne tilfeller kompliseres ved at det dannes pussfylte hulrom (abscesser) eller at infeksjonen sprer seg utover i vevet (flegmone).

Fakta om Betennelse i tårekjertelen:

Betennelse i tårekjertelen gir hevelse over øyet, samt tåreflod og puss i øyet. Betennelse i tårekjertelen kommer gjerne i forbindelse med en virusinfeksjon i kroppen. Siden hevelse over øyet også kan være en svulst, er det viktig å undersøke tilstanden hos en øyelege for å utelukke en mer alvorlig tilstand.

Betennelse i tårekjertelen behandles oftest ikke med antibiotika, siden det som regel skyldes virus og ikke bakterier.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk