Horners syndrom

Horners syndrome

Sist oppdatert 19.05.2015

Horners syndrom er en skade på en nerve i det ikke-viljestyrte nervesystemet. Horners syndrom kan gi liten pupille og hengende øyelokk på det ene øyet.

Horners syndrom består som regel av tre komponenter. Pupillen blir liten, øyelokket henger, og man slutter å svette i ansiktet på samme side som det affiserte øyet. Det siste tegnet er ikke alltid til stede. I noen tilfeller kan det se ut som om øyet har sunket litt innover i øyehulen. Årsaken til Horners syndrom er en skade på en nerve som tilhører det ikke-viljestyrte (autonome) nervesystemet. Nerven har et slynget forløp gjennom hjerne og halsregion, noe som gjør den utsatt for skade.

Symptomer

Tegn på Horners syndrom er liten pupille og hengende øyelokk på ett øye. Evnen til å svette på samme side av ansiktet blir nedsatt.

Nerven som er skadet ved Horners syndrom, er ansvarlig for å utvide pupillen, å sammentrekke en liten muskel som hever øyelokket og for svettekjertler i ansiktet. Når den skades, mister man disse funksjonene. Pupillen blir liten, øyelokket henger og den ene ansiktshalvdelen mister evnen til å svette. Horners syndrom gir i seg selv få plager, men den underliggende årsaken kan i enkelte tilfeller være livstruende og må avdekkes.

Behandling og forebygging

Behandlingen av Horners syndrom rettes mot den underliggende årsaken.

Ved påvisning av Horners syndrom blir personen som regel sendt til en spesialist for å undersøke hva som er den underliggende årsaken. Det er nødvendig med bildeundersøkelser som CT og MR av både halsregion og hjerne. Ofte er det også aktuelt å undersøke sirkulasjonen i halskarene. Behandlingen rettes mot den underliggende årsaken. Alle tilstander som kan få nerven til å komme i klem, ryke eller miste tilførsel av næring, kan gi Horners syndrom. Eksempler er skade på halsvirvler, svulster i halsregionen, fødselsskader og svekket sirkulasjon i halspulsårene. 

Undersøkelse og diagnostikk

Liten pupille og hengende øyelokk er tegn som setter legen på sporet av diagnosen.

Som regel er det tegnene fra øyet som er tydeligst ved undersøkelse hos legen. Pupillen er liten og øyelokket henger. Øyelokket på det affiserte øyet henger bare en millimeter lenger ned enn på den friske siden, så det er ikke nødvendigvis noen åpenbar forskjell for verken pasient eller lege. Ofte må man måle på begge sider for å bli sikker på at det er en forskjell. Legen kan bruke øyedråper for å se på evnen til å utvide pupillen. Responsen på øyedråper kan øke eller svekke sannsynligheten for at Horners syndrom er riktig diagnose. Personer legen mistenker at har Horners syndrom henvises til spesialist. Der vil man lete etter den underliggende sykdommen. Det er nødvendig med bildeundersøkelser som CT og MR av både halsregion og hjerne. Ofte er det også aktuelt å undersøke sirkulasjonen i halskarene. 

Årsak

Nerven som er skadet ved Horners syndrom har et slynget forløp. Det gjør den mer utsatt for skade. Mange ulike mekanismer kan gi nerveskaden.

Alle tilstander som kan få nerven til å komme i klem, ryke eller miste tilførsel av næring, kan gi Horners syndrom. Eksempler er skade på halsvirvler, svulster på halsen, fødselsskader og svekket sirkulasjon i halspulsårene.

Prognose

Horners syndrom kan ha mange ulike årsaker, og prognosen er avhengig av hva som har forårsaket syndromet.

Ved noen tilfeller av Horners syndrom er nerven permanent skadet. Da vil syndromet være vedvarende. I tilfeller der nerven har kommet i klem og presset på nerven kan fjernes før nerven tar permanent skade, kan syndromet gå tilbake. I tilfeller der nerven får redusert tilførsel av næring på grunn av sirkulasjonsforhold i halskar, kan syndromet gå tilbake hvis sirkulasjonen bedres før nerven får permanent skade. Horners syndrom gir i seg selv få plager. Den underliggende årsaken til syndromet er det som eventuelt får størst konsekvenser for personens fremtidige livskvalitet.

Fakta om Horners syndrom:

Horners syndrom er en skade på en nerve i det ikke-viljestyrte nervesystemet. Horners syndrom kan gi liten pupille og hengende øyelokk på det ene øyet. Det kan også føre til manglende svetteproduksjon på den samme siden av ansiktet som det hengende øyelokket.

Årsakene kan være mange, men som regel skyldes det at den aktuelle nerven er kommet i klem. Det er viktig å finne årsaken til Horners syndrom, fordi det i noen tilfeller kan skyldes alvorlige tilstander. 

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Nevrologiske sykdommer:

Nevrologiske sykdommer omfatter et vidt spekter av tilstander, mange av dem alvorlige og til dels invalidiserende. Noen av sykdommene er relativt vanlige, slik som migrene og andre former for hodepine, mens andre er svært sjeldne og kun forekommer hos noen få pasienter per år i Norge.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk