Polypper i tarmen

Kolorektale polypper

Sist oppdatert 08.06.2015

Polypper i tarmen vil si at en del av det innerste laget av tarmveggen stikker inn i tarmens hulrom, noe som kommer av unormal cellevekst. De fleste er ufarlige.

De fleste polypper i tarmen gir ingen symptomer, men kan i noen tilfeller gi blødning fra endetarmen. De fleste polypper er ufarlige, men funn av polypper i tarmen skal alltid utredes videre, da noen typer kan utvikles videre til tarmkreft. 

Polypper i tarmen er vanligvis lokalisert i tykktarmen (kolon), eller endetarmen (rektum). Polypper i tarmen kommer av unormal vekst av cellene i tarmens slimhinne. Slimhinnene er det innerste laget i tarmen, og skal i tykktarmen og endetarmen ha en jevn overflate. Unormal vekst av celler her fører til at en liten del (et eller flere steder) kan stikke ut av slimhinnen og inn i tarmens hulrom. Man kan ha en eller flere polypper. Polypper i tarmen deles inn i grupper ut fra utseende, størrelse og hvilke celletyper de består av. 

Polypper er relativt sjeldent før femti års alder, men kan forekomme tidligere. Ved funn av polypper hos pasienter under femti år, vurderes det om det kan ha en arvelig bakgrunn. Det er sjeldent, og krever oppfølging. 

Symptomer

De fleste polypper i tarmen gir ingen symptomer, men kan i noen tilfeller gi blødning fra endetarmen.

De fleste polypper i tarmen vil ikke gi symptomer og oppdages tilfeldig. Polypper i tarmen kan i noen tilfeller gi blødning fra endetarmen, men veldig ofte vil blodet være gjemt i avføringen og ikke være synlig. Magesmerter og forstoppelse kan forekomme ved større polypper, men det er svært sjeldent.   

Behandling og forebygging

Behandling av polypper i tarmen består av å hindre utvikling til tarmkreft i polypper som gir økt risiko for det.

Alle polypper i tarmen som oppdages skal fjernes og undersøkes for celletype, for å avgjøre om de har potensiale for å utvikle seg til tarmkreft. Ved polypper som har potensiale til kreftutvikling, vil videre behandling være oppfølging hvert tredje til femte år med fjerning av polypper. Dersom polyppene er godartede uten risiko for utvikling av tarmkreft, kreves ikke videre oppfølging. Ved kjent arvelig form for polypper i familien, vil man begynne med regelmessig oppfølging med koloskopi i yngre alder. Fjerning av polypper kaller vi polyppektomi som utføres på forskjellige måter avhengig av polyppenes størrelse. Det mest vanlige er fjerning med biopsitang for videre undersøkelse av cellene.

Undersøkelse og diagnostikk

Polypper i tarmen kan påvises ved koloskopi eller røntgen.

De fleste polypper oppdages tilfeldig. Funn av polypper i tarmen krever alltid videre utredning, ved at polypper fjernes og undersøkes for celletype. Polypper i tarmen kan påvises med koloskopi eller røntgen. Ved koloskopi går man opp i endetarmen med et lite kamera, og under denne undersøkelsen har man i tillegg til å se tarmveggene, mulighet til å fjerne polypper for å sjekke celletype. Dersom polypper påvises ved røntgen, må man uansett utføre koloskopi. Polypper i endetarmen kan i noen tilfeller oppdages ved at legen forsiktig kjenner opp i endetarmen med en finger. Det gjelder ikke polypper i tykktarmen, da disse er lokalisert høyere opp. Rutinemessig vil man også sjekke avføringen for blod, samt ta vanlig blodprøve. En vanlig blodprøve vil kunne vise om man har mistet små mengder blod over lengre tid, som kan skje ved små blødninger i polypper i tarmen. 

Årsak

Polypper i tarmen oppstår som regel uten kjent årsak.

Noen få arvelige årsaker er kjent, men polypper i tarmen oppstår som regel uten kjent årsak. Hyppigheten av polypper i tarmen øker med alder. Lavt inntak av kostfiber har også vist seg å gi økt risiko for polypper i tarmen. 

Prognose

Polypper i tarmen er som regel ufarlige.

De fleste polypper er ufarlige og vil ikke gi symptomer eller utvikle seg videre til tarmkreft. Prognosen ved polypper i tarmen avhenger av hvilken type, hvor mange polypper man har, og størrelsen på disse. Risikoen øker med størrelse og antall. Ved kjent tarmkreft eller arvelig form for polypper i familien, vil regelmessig undersøkelse med fjerning av polypper kunne hindre kreftutvikling. 

Fakta om Polypper i tarmen:

De fleste polypper i tarmen gir ingen symptomer, men kan i noen tilfeller gi blødning fra endetarmen. De fleste er ufarlige, men funn av polypper i tarmen skal alltid utredes videre, da noen typer kan utvikles videre til tarmkreft.

Polypper i tarmen kan påvises ved koloskopi eller røntgen. Alle polypper i tarmen som oppdages skal fjernes og undersøkes for celletype, for å avgjøre om disse har potensiale for å utvikle seg til tarmkreft. 

Polypper er relativt sjeldent før femti års alder, men kan forekomme tidligere.  

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Mage- og tarmsykdommer:

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer.

Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. Det samme kan kreft. I tillegg kan man få sår i slimhinnene og eventuelt blødning i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Man kan også få funksjonsforstyrrelser, ofte som resultat av sykdommer.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk