Hemoroider

Haemorrhoids

Sist oppdatert 26.05.2015

Hemoroider er vanlig og helt ufarlig, og oppstår på grunn av for høyt trykk i endetarmen. Symptomer er blod, irritasjon, kløe og smerter.

Hemoroider er en vanlig, og helt ufarlig, forandring i endetarmen. Symptomer er blod, irritasjon, kløe og smerter. Det kan skilles mellom indre og ytre hemoroider. Indre hemoroider er ikke synlig med det blotte øyet i endetarmsåpning, mens ytre hemoroider er synlig og kan kjennes i endetarmsåpningen. Grunnen til at hemoroider oppstår er økt trykk i endetarmen. Det finnes flere ulike behandlinger mot hemoroider.

Det finnes fire grader av hemoroider: Grad en bare blør, og er ikke synlig ved inspeksjon av endtarmsåpning. Den ligger høyere opp i endetarmen, og er kun synlig ved bruk av riktig utstyr hos en lege. Grad to poser ut av endetarmsåpningen, men trekker seg tilbake av seg selv. Grad tre poser ut av endetarmsåpningen og kan trykkes tilbake manuelt med en finger. Grad fire poser ut og kan ikke trykkes tilbake. Det er en sjelden tilstand.  

Hemoroider er blodårerikt bindevev i endetarmen, som åreknuter. Hemoroider er en av kroppens normale anatomiske strukturer, som alle har. Hemoroidene er med på å kontrollere avføringen. Det er ikke før hemoroidene poser ut at det kan føre til plager. 

Symptomer

Hemoroider gir symptomer som blod fra endetarmen, irritasjon, kløe og smerter.

Plagene som kommer med hemoroider er avhengig av hvilke hemoroider som poser ut. Ved indre hemoroider er det vanligst å se ferskt, rødt blod. Det oppdages ofte ved toalettbesøk. Enten ved at det er blod på papiret når man tørker seg, eller at det er ferskt blod i toalettskålen. Hemoroider er den vanligste grunnen til blod i avføringen. Ved ytre hemoroider er irritasjon og kløe mer fremtredenede. Det er også ofte smerterfullt. Hemoroidene er ofte synlige hvis man titter i endetarmsåpningen, og hemoroidene kan kjennes ved berøring hvis de poser ut av endetarmsåpningen. Av og til kan det danne seg en blodpropp i hemoroider. Hemoroiden som har dannet en blodpropp, blir veldig hard og smertefull. Det kan til og med være vanskelig å sitte på grunn av smerter. Det kan lett behandles hos en lege, og smertene forsvinner raskt. 

Behandling og forebygging

Hemoroider i endetarmen trenger som oftest ikke behandling. Hvis det skulle være nødvendig å behandle hemoroidene, finnes flere ulike behandlingsmetoder.

Hemoroider forsvinner som oftest av seg selv, og trenger derfor ikke alltid behandling. Den viktigste og letteste behandlingen av hemoroider er egenbehandling hjemme. Målet med egenbehandlingen er å oppnå en myk og formet avføring, slik at høyt trykk i tarmen unngås. Fiberrike matvaner er med på å skape mykere avføring. Det fører igjen til at man unngår forstoppelse som er en årsak til hemoroider. Det er viktig med sunne toalettvaner; ikke sitte for lenge på toalettet og ikke presse for hardt ved avføring. Hvis en hemoroide oppdages, er det viktig å trykke den på plass, hvis mulig.

Lokalbehandling i form av steroider (prednisolon), enten salve eller stikkpiller, kan brukes. Det vil dempe eventuell betennelse, og blodårene i hemoroiden vil trekke seg sammen. Steroidene vil også hjelpe mot plagene ved hemoroider. Salven er å foretrekke, siden stikkpiller har en tendens til å gå for langt opp i endetarmen og da miste sin effekt.

Det finnes en rekke andre behandligsmetoder mot hemoroider. De blir tatt i bruk hvis hemoroider har vært tilstede over lengre tid, og skaper så mye plager at det går utover hverdagen. Det er mulig å binde opp hemoroider med gummistrikk. Blodtilførselen til hemoroiden blir kuttet av og hemoroiden vil tilslutt visne og falle av. Sprøytebehandling har samme prinsippet som gummistrikken. Det sprøytes inn et middel i hemoroiden som stopper blodtilførsel, og hemoroiden visner og faller til slutt av. 

Mindre kirurgiske inngrep brukes ved behandling av hemoroider. Det blir gjort når det danner seg en blodpropp i hemoroiden. Det lages et lite snitt i hemoroiden og blodproppen blir fjernet. Større kirurgiske inngrep, altså fysisk fjerning av hemoroider, er veldig sjelden, og gjøres kun om helt nødvending. Nyere behandlingsmetoder er bruk av kulde (kryoterapi) eller varme (infrarød fotokoagulasjon) for å fjerne hemoroider.

Undersøkelse og diagnostikk

Hemoroider, som er utposing av bindevev i endetarmen, er ofte synlig og kan kjennes ved berøring.

Hemoroider er ofte synlige i endetarmsåpningen, og kan lett berøres ved å putte en finger inn i endetarmsåpningen. Hvis hemoroidene ikke er synlige, eller kan berøres med en finger, kan det føres inn et kort og smalt rør i endetarmen (anoskopi) for å få bedre overblikk. Ved blod i avføring og ingen synlige hemoroider blir det ofte brukt et lengre rør (rektoskopi), for å utelukke eventuelle andre grunner til blødningen. Blod i avføringen er noe å ta på alvor. Hvis det er mye blod, eller blødning over lengre tid, er det viktig å oppsøke en lege. 

Årsak

Hemoroider i endetarmen er veldig vanlig, og kommer på grunn av høyt trykk i endetarmen.

Hemoroider kommer av høyt trykk i endetarmen over lengre tid. Det fører til utposing av bindevev, derav hemoroidene. Forandringer i avføringen er en viktig årsak til hemoroider. Diaré fører til hyppige toalettbesøk og det betyr mye trykk på endetarmen. Det samme gjelder forstoppelse eller treg mage. Avføringen blir hard, og det kreves mer trykk og lengre tid på toalettet for å få den ut.

Eldre mennesker har ofte hemoroider. Over årene har avføringen forandret seg mye, og det fører til en påkjenning på endetarmen. Det er slitasje på vevet i endetarmen, og den blir da mer utsatt for hemoroider hvis avføringen enten blir for hard eller løs. Nedsatt fiber i kostholdet kan føre til hard avføring. Det er viktig med fiber i kostholdet for å holde avføringen myk og formet, slik at man unngår for mye påkjenning på endetarmen og økning i trykk. Gravide kvinner er utsatt for hemoroider. Graviditet er stor påkjenning på kroppen, og det gjelder også endetarmen. Trykket øker i endetarmen, og blir mer utsatt for hemoroider.

Prognose

Hemoroider forsvinner ofte av seg selv og er helt ufarlig.

Hemoroider er veldig vanlig, ufarlig og forsvinner som oftest av seg selv. Hvis man er utsatt for hemoroider er det fare for at hemoroidene kommer tilbake. Ved hyppig retur og plager på grunn av hemoroider, er det mulig å fjerne hemoroidene ved kirurgi, og det er da liten sjanse for at hemoroidene kommer tilbake. 

Fakta om Hemoroider:

Hemoroider er en vanlig, og helt ufarlig, forandring i endetarmen. Symptomer er blod, irritasjon, kløe og smerter. 

Det finnes fire grader av hemoroider: Grad en bare blør, og er ikke synlig ved inspeksjon av endtarmsåpning. Den ligger høyere opp i endetarmen, og er kun synlig ved bruk av riktig utstyr hos en lege. Grad to poser ut av endetarmsåpningen, men trekker seg tilbake av seg selv. Grad tre poser ut av endetarmsåpningen og kan trykkes tilbake manuelt med en finger. Grad fire poser ut og kan ikke trykkes tilbake. Det er en sjelden tilstand. 

Hemoroider forsvinner som oftest av seg selv, og trenger derfor ikke alltid behandling. Den viktigste og letteste behandlingen av hemoroider er egenbehandling hjemme. Målet med egenbehandlingen er å oppnå en myk og formet avføring, slik at høyt trykk i tarmen unngås.

Eldre mennesker og gravide er ofte plaget med hemoroider. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Mage- og tarmsykdommer:

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer.

Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. Det samme kan kreft. I tillegg kan man få sår i slimhinnene og eventuelt blødning i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Man kan også få funksjonsforstyrrelser, ofte som resultat av sykdommer.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk