Bukspyttkjertelbetennelse, akutt

Acute pancreatitis, pankreatitt

Sist oppdatert 05.06.2015

Akutt bukspyttkjertelbetennelse er alvorlig og trenger øyeblikkelig innleggelse på sykehus, helst uten inntak av mat.

Akutt bukspyttkjertelbetennelse gir sterke smerter øverst i magen, ofte med utstråling til ryggen, brystet, nedover i magen eller sidene. Smertene kan være så sterke at de oppleves som uutholdelige. Akutt bukspyttkjertelbetennelse krever umiddelbar innleggelse på sykehus for smertelindring og væsketilførsel for å sikre at blodtrykket ikke blir for lavt.

Bukspyttkjertelen ligger bak magesekken, like ved tolvfingertarmen. Bukspyttkjertelen har to viktige oppgaver i kroppen. Den ene er produksjon og utskillelse av stoffer (enzymer) som er delaktig i fordøyelsesprosessen i tynntarmen. Den andre er er produsjon av insulin, som er avgjørende for å regulere sukkernivået i blodet. Ved akutt betennelse i bukspyttkjertelen blir enzymene aktivert for tidlig og bryter ned bukspyttkjertelen istedenfor mat i tynntarmen. Det fører til betennelse og smerter. Man skiller mellom akutt og kronisk bukspyttkjertelbetennelse.

En plutselig betennelse i bukspyttkjertelen skyldes som oftest gallestein eller alkohol. Ved akutt bukspyttkjertelbetennelse er det nødvendig med øyeblikkelig innleggelse på sykhehus for behandling. Akutt betennelse i bukspyttkjertelen kan variere i alvorlighetsgrad, fra mild til alvorlig. Akutt bukspyttkjertelbetennelse kan til og med føre til død, men dette har blitt sjeldnere med årene.

Symptomer

Akutt bukspyttkjertelbetennelse er alvorlig og fører til sterke smerter i øvre del av magen.

Akutt bukspyttkjertelbetennelse fører til plutselige og sterke smerter i øvre del av magen, som kan stråle ut i ryggen, brystet, nedover magen eller ut mot flankene. Smertene er konstante, ofte med økning i intensitet de første timene, før de når et visst nivå som kan vare i flere dager. Smertene blir ofte verre ved bevegelse og sideleie, mens de bedres i sittestilling. Enkelte opplever imidlertid smertene som uutholdelige, og får samtidig et drastisk redusert blodtrykk. Lett feber, kvalme og brekninger kan også oppstå etterhvert. Akutt betennelse i bukspyttkjertelen kan også gi rask puls og rask pust. Huden er ofte blek, kald og klam. Sett i sammenheng vil disse plagene umiddelbart vekke mistanke om at det dreier seg om akutt betennelse i bukspyttkjertelen.

Behandling og forebygging

Akutt bukspyttkjertelbetennelse trenger innleggelse på sykehus for lindring av smerter og aggressiv væskebehandling.

Akutt bukspyttkjertelbetennelse behandles over flere dager på sykehus. Det finnes ingen spesifikk behandling mot akutt betennelse i bukspyttkjertelen. Målet med behandlingen er å lindre smertene og fjerne den eventuelle årsaken. Behandlingen består av aggressiv væskebehandling igjennom intravenøs kanyle, som skal bidra til å opprettholde blodtrykket. De sterke smertene kan lindres ved bruk av morfin-lignende medisiner (ketomebidon), som sprøytes inn via intravenøs kanyle eller inn i muskelen. Kvalme kan behandles med kvalmestillende (metoklompramid). Ved akutt betennelse i bukspyttkjertelen trenger tarmene hvile for å unngå mer irritasjon og aktivitet i bukspyttkjertelen, derfor må man unngå å mat og drikke. Næring kan man få igjennom en tube som blir ført inn i nesen og helt ned til midtre del av tynntarmen (jejunum). 

Behandlingen av akutt bukspyttkjertelbetennelse er selvfølgelig avhenging av alvorlighetsgrad og hva som er årsaken til betennelsen. Ved alvorlig betennelse i bukspyttkjertelen er det viktig med tettere oppfølging, det vil si innleggelse på intensiv avdeling på sykehus. Det kan da være fare for blødning og/eller infeksjon i tillegg til betennelsen. Hvis årsaken til akutt betennelse i bukspyttkjertelen er gallestein, må steinen fjernes. Det blir gjort ved å føre en slange med et kamera (ERCP) inn i tarmene for å finne gallesteinen, deretter knuse/dele steinen og fjerne den.

Alkohol bør unngås etter akutt bukspyttkjertelbetennelse. Hvis alkohol var årsaken, må man slutte å drikke fullstendig, for å unngå at akutt betennelse i bukspyttkjertelen oppstår igjen. Ved tilfeller hvor alkohol ikke er årsaken, skal man helst holde seg unna alkohol ett år. Man skal også være forsiktig med for høyt inntak av fettrik mat etter akutt betennelse i bukspyttkjertelen. 

Undersøkelse og diagnostikk

Akutt bukspyttkjertelbetennelse fører til sterke magesmerter og svært høye verdier av bukspyttkjertelenzymer i blod og urin.

Akutt bukspyttkjertelbetennelse medfører sterke og konstante smerter i øvre del av magen. Magen kan være øm ved berøring, og ved alvorlige tilfeller kan magen være i spenn. Ved blodprøver kan det ses kjempehøye verdier på bukspyttkjertelenzymer i både blod og urin. Hvis alkohol er årsaken til akutt betennelse i bukspyttkjertelen, er det ikke alltid høye verdier av bukspyttkjertelenzymer. Betennelsesmarkøren (CRP) i blodet er ofte høy, og kan være med på å bedømme alvorlighetsgraden og utfallet. 

Ultralyd er også et viktig redskap. Hvis gallestein er årsaken til akutt bukspyttkjertelbetennelse, kan steinen oppdages med ultralyd. Byller og andre blæreformede hulrom kan komme som en følge av akutt betennelse i bukspyttkjertelen, og disse fanger ultralyden opp. CT-bilde (computed tomography) av buken kan være med på å vise omfanget av betennelse og skade påført bukspyttkjertelen.

Årsak

Akutt betennelse i bukspyttkjertelen forårsakes som oftest av alkohol eller gallestein.

De to vanligste og mest kjente årsakene til akutt bukspyttkjertelbetennelse er gallestein og alkohol. Bukspyttkjertelgangen og gallegangen går sammen og blir til en felles gang som har utløp i tynntarmen. Gallesteiner har da mulighet til å blokkere både gallegangen og bukspyttkjertelgangen. Bukspyttkjertelenzymene blir innestengt i bukspyttkjertelen, hvor de blir aktivert og begynner å bryte ned bukspyttkjertelen, noe som fører til betennelse. Mekanismen bak hvordan alkohol fører til akutt betennelse i bukspyttkjertelen, er fortsatt usikker. Men alkohol er vel så vanlig årsak som gallestein til akutt betennelse i bukspyttkjertelen. Høye fettverdier i blodet (triglyserider) er også en kjent årsak til akutt betennelse i bukspyttkjertelen.

Andre mulige årsaker til akutt betennelse i bukspyttkjertelen er kirurgiske inngrep, ERCP, infeksjoner, skader på buken eller medfødte feil. Mange av disse årsakene er omdiskuterte, og det er usikkerhet rundt hvordan det fører til akutt betennelse i bukspyttkjertelen.

Prognose

Akutt bukspyttkjertelbetennelse går som oftest over av seg selv, men uten riktig behandling kan det ha fatale konsekvenser.

Ufallet av akutt betennelse i bukspyttkjertelen varierer i henhold til alvorlighetsgrad, men akutt betennelse i bukspyttkjertelen er som oftest av mild grad og går over av seg selv innen en uke. Det er fortsatt nødvendig med sykehusinnleggelse for væske, næring og smertestillende. Det er viktig å holde seg unna alkohol og fettrik mat etter en akutt betennelse i bukspyttkjertelen. Hvis alkohol var årsaken til betennelsen, må man slutte å drikke alkohol fullstendig på grunn av stor risiko for å få akutt betennelse i bukspyttkjertelen igjen. Ved andre årsaker må man holde seg unna alkohol minimum ett år. Alvorlig akutt betennelse i bukspyttkjertelen kan i sjeldne tilfeller føre til bukhinnebetennelse, kronisk betennelse i bukspyttkjertelen og i verste fall død.  

Fakta om Bukspyttkjertelbetennelse, akutt:

Akutt bukspyttkjertelbetennelse er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar innleggelse i sykehus. Symptomene er sterke smerter i øvre del av magen, gjerne med utståring til rygg, bryst, nedre del av magen eller til sidene. Smertene kan oppleves som uutholdelig sterke.

En plutselig betennelse i bukspyttkjertelen skyldes som oftest gallestein eller alkohol. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Mage- og tarmsykdommer:

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer.

Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. Det samme kan kreft. I tillegg kan man få sår i slimhinnene og eventuelt blødning i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Man kan også få funksjonsforstyrrelser, ofte som resultat av sykdommer.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk