Lymfesykdommer

Lymfesykdommer er sykdomstilstander i lymfesystemet, først og fremst i lymfeårene og lymfeknutene.

Sykdommer i lymfesystemet kan skyldes betennelse, kreft eller redusert transportkapasitet i lymfeårene.

Betennelse i en lymfeåre (lymfagitt) skyldes som regel en irritasjonstilstand i lymfesystemet i forbindelse med et infeksjonsområde. Betennelsen vil ofte vise seg som en rød strek som brer seg i huden oppover en arm eller et ben mot lymfeknutene i armhulen eller lysken. Denne går tilbake når infeksjonen behandles. Lokal infeksjon i selve lymfeknuten (lymfadenitt) forekommer også.

Kreft i lymfeknuter (lymfom) er en kreftform som kan ramme personer fra ung alder. Kreft i lymfeknuter kan også skyldes spredning av kreft fra et annet sted. Dette kalles en lymfeknutemetastase. Lymfen er da med på å spre kreften videre.

Sirkulasjonshindring eller redusert transportkapasitet i lymfeårene fører til det som kalles lymfødem. Dette kan oppstå som følge av operasjoner i lymfesystemet eller bestråling mot lymfeknuter for eksempel i forbindelse med kreftsykdom. Lymfødem kan også skyldes svulster som klemmer av lymfesystemet.

Lymfesykdommer gir ofte symptomer i form av hovne lymfeknuter, hevelse i en arm eller et ben eller ved betennelse; en rød strek i huden.

Lymfesystemet er en viktig del av immunforsvaret der lymfeknutene er "vaktposter" som renser kroppen for skadelige mikrober. Dette er årsaken til at lymfeknutene hovner opp når man får en infeksjon, enten på ett sted ved lokal sykdom eller flere steder som hals, armhuler og lysker ved sykdom som rammer hele kroppen. Lymfesystemet transporterer også fett fra tarmen og overflødig vevsvæske fra armer og ben. Lymfeårene transporterer proteiner og større partikler som ikke kan tas opp i blodet vekk fra vevet. Lymfeårene forløper i det meste av vevet i kroppen, ofte langs de store blodårene. Sirkulasjonen av lymfen drives av muskelbevegelsene.

Fakta om Lymfesykdommer:

Lymfesykdommer er sykdomstilstander i lymfesystemet, først og fremst i lymfeårene og lymfeknutene. Sykdommer i lymfesystemet kan skyldes betennelse, kreft eller redusert transportkapasitet i lymfeårene.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk