Halsbetennelse

Tonsillitis

Sist oppdatert 15.05.2015

Akutt halsbetennelse er den vanligste årsaken til vond hals.

Halsbetennelse er en akutt infeksjon av mandlene i svelget. Typiske plager ved halsbetennelse er plutselig halsvondt, svelgebesvær, feber og pusspropper på mandlenes overflate.  Halsbetennelse gir ofte de samme plagene som ved halskatarr, og det er ikke uvanlig å ha begge deler samtidig. De fleste med halsbetennelse oppsøker ikke lege. Halsbetennelse går ofte over av seg selv, og få personer trenger behandling med antibiotika. Vinter og tidlig vår er de månedene hvor det er vanligst med halsbetennelse. 

Halsbetennelse kan skyldes enten virus eller bakterier. Bakterier fører i større grad til høy feber, belgg på mandlene og hovne lymfeknuter. Ved viral halsbetennelse er hoste, tett og rennende nese og stemmeforandring mer typisk. Feberen er lett forhøyet og mandlene mindre røde. Øyekatarr sammen med vond hals er ofte en god indikator for viral halsbetennelse.

Symptomer

Halsvondt og svelgebesvær er vanlige symptomer på halsbetennelse.

Plutselig vond og sår hals er ofte de første plagen som kommer ved halsbetennelse. Halsbetennelse gir ofte smerter ved svelging av mat og drikke. Feber er også vanlig ved halsbetennelse. Pusspropper på overflaten av mandlene kommer ofte ved halsbetennelse som er forårsaket av bakterier. Hodepine, magesmerter, kvalme og oppkast er plager som halsbetennelse kan gi. Halsbetennelse med plagsom hoste og rennende nese er ofte forårsaket av virusinfeksjon. Store og røde mandler er vanlig ved halsbetennelse. Hoven og vond lymfeknute i halsen er vanlig ved halsbetennelse. Dette er mest vanlig ved bakterieinfeksjon av mandlene. Det er helt normalt med hovne lymfeknuter ved infeksjon i kroppen. Det er ikke farlig, og de vil bli mindre og smertefrie når halsbetennelsen går over. 

Behandling og forebygging

De fleste halsbetennelser går over av seg selv uten bruk av antibiotika.

De fleste halsbetennelser er forårsaket av virus, går over av seg selv og behandlingen er lindring av smerter. Paracetamol og ibuprofen gir lindring av plager. Ro og hvile, rikelig med kaldt vann å drikke og pause fra røyking er god egenbehandling ved halsbetennelse. 

Antibiotika brukes for å bekjempe infeksjoner forårsaket av bakterier.  Er plagene typiske for en bakteriell halsbetennelse og/eller det foreligger en positiv hurtigtest, kan behandling med antibiotika starte. Pencillin er førstevalget. Antibiotika kan korte ned perioden med plager, hindre komplikasjoner og redusere smitte.

Ved hyppige halsinfeksjoner eller komplikasjoner ved halsbetennelse kan det være mulig å fjerning mandlene kirurgisk (tonsillektomi). Dette fører ikke til færre halsinfeksjoner, men følelsen av halsbetennelse og sår hals vil minke. Halsbetennelse smitter lettest når den syke hoster eller nyser. Gode rutiner ved håndvask er den viktigste måten å redusere smitte av halsbetennelse. Unngå nærkontakt med en syk person, og ikke drikk fra samme flaske eller glass som den syke. 

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen halsbetennelse stilles ved hjelp av typiske trekk ved sykdommen og laboratoriske undersøkelser er derfor ikke alltid nødvendig.

Halsbetennelse gir typiske plager, og det er ikke alltid nødvendig med tester for å stille diagnosen. Bakterier fører i større grad til høy feber, belegg på mandlene og hovne lymfeknuter. Ved viral halsbetennelse er hoste, tett og rennende nese og stemmeforandring mer typisk. Feberen er lett forhøyet og mandlene mindre rød. Øyekatarr sammen med vond hals er ofte en god indikator for viral halsbetennelse. 

Dersom det er tvil om hva som har ført til halsbetennelsen, kan enkle tester hjelpe til for å skille mellom virus og bakterier. Strykeprøver fra halsen og mandlene vil inneholde bakterier dersom det er en bakteriell halsbetennelse. Med denne testen tar det noen dager før svaret er klart. Hurtigtest for den mest vanlige bakteriegruppen som forårsaker halsbetennelse, finnes ved de aller fleste legekontor. Den prøven gir hurtig svar, og brukes sammen med en strykeprøve. 

Årsak

De fleste tilfeller av halsbetennelse er forårsaket av virus.

De fleste tilfeller av halsbetennelse er forårsaket av forskjellige forkjølelsesvirus. Influensavirus og herpesvirus kan noen ganger, men langt mer sjelden, gi halsinfeksjon. Viruset Epsen-barr, som forårsaker kyssesyken, kan også føre til halsbetennelse. 

Bakterier fra streptokokk-familien er de vanligste bakteriene som forårsaker halsbetennelse. Barn opplever oftere bakteriell halsbetennelse enn voksne. Mycoplasmabakterier som forårsaker infeksjon i lungene, kan også gi halsbetennelse.

Halsbetennelse er mest vanlig hos barn fra fem til femten år, men alle aldersgruppen kan få det. Ofte er halsbetennelse en sykdom som smitter mellom personer ved tett kontakt, som barn i barnehage, skole eller unge voksne i militæret.

Prognose

Halsbetennelser går som regel fort over av seg selv, og har sjelden komplikasjoner.

Halsbetennelse er en akutt, selvbegrensende infeksjon som normalt går over etter en uke. Noen pasienter opplever oftere halsbetennelse enn andre. Hos denne gruppen kan kirurgisk fjerning av mandlene være aktuelt. Personer med dårlig immunforsvar, slik som nyfødte og gamle, kan oppleve større plager ved halsbetennelse. Antibiotika og kort innleggelse på sykehus kan da være aktuelt. 

Komplikasjoner etter halsbetennelse er uvanlig. Skarlagensfeber, akutt bihulebetennelse og betennelse i mellomøret er av de vanligste komplikasjonene. Halsbyll er en sjelden, men potensielt farlig komplikasjon dersom den ikke behandles. Høy feber, hovne lymfeknuter i nakken, smerter ved svelging og klump i halsen etter en halsbetennelse, er plager som oppleves ved halsbyll. Lege skal derfor oppsøkes ved vedvarende halsbetennelse over en uke. 

Fakta om Halsbetennelse:

Akutt halsbetennelse er den vanligste årsaken til vond hals. Halsbetennelse skyldes oftest en virusinfeksjon, men kan også skyldes infeksjon med bakterier. Bakterier fører i større grad til høy feber, belgg på mandlene og hovne lymfeknuter. Ved viral halsbetennelse er hoste, tett og rennende nese og stemmeforandring mer typisk. Feberen er lett forhøyet og mandlene mindre røde. Øyekatarr sammen med vond hals er ofte en god indikator for viral halsbetennelse.

I de aller fleste tilfeller går halsbetennelse over av seg selv. Ved bakterieinfeksjon kan det være aktuelt å få antibiotika.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Peer Stian Teigland

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Sykdommer i øre-nese-hals:

Sykdommer i øre-nese halsområdet rammer ofte sansefunksjonene, og kan påvirke vår evne til å puste, svelge, høre og snakke. Mange av sykdommene i dette området er infeksjoner og andre lidelser som lar seg behandle, men det finnes også en rekke varige tilstander som kan forringe livskvaliteten, for eksempel hørselstap eller øresus (tinnitus).

Infeksjoner, som halsbetennelse og ørebetennelse, samt polypper er mest vanlig hos barn. En rekke tilstander i det indre øret, som krystallsyken og virus på balansenerven, gir svimmelhet og balanseforstyrrelser. Disse tilstandene er mest vanlig hos eldre.

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk