Brystbetennelse

Mastitis

Sist oppdatert 11.06.2015

Brystbetennelse, eller mastitt, er betennelse i brystet hos ammende kvinner.

Mastitt eller brystbetennelse er en vanlig sykdom, som oppstår hos kvinner som ammer. Brystbetennelse kommer som oftest to til fire uker etter påbegynt amming. Brystbetennelse er enten en bakteriell infeksjon eller en ikke-bakteriell betennelsesreaksjon. Bakterien som ofte er årsaken til brystbetennelse, er gule staylokokker (staph. aureus), som er en del av den naturlige bakteriefloraen på huden. Amming kan føre til sår og sprekker i brystknoppene. Dette fører til at bakteriene kan komme seg inn under huden og inn i brystet. Ved ikke-bakteriell, inflammatorisk reaksjon er årsaken at melkegangene er tette. 

Symptomer

Brystbetennelse fører til et spent og stramt bryst.

Ved brystbetennelse blir brystet rødt, hovent og ømt. Ved bakteriell årsak, kan det også oppstå feber, frysninger og hodepine. Betennelsen kan spre seg i lymfekjertelsystemet og føre til hevelse i lymfekjertler i armhulen. Hvis betennelsen beveger seg i lymfekjertelsystemt kan man se en rød linje på huden fra brystet til armhulen. Ved en mer alvorlig brystbetennelse kan man få influensalignende-symptomer.  

Behandling og forebygging

Brystbetennelse behandles hovedsaklig ved tømming av brystet.

Tømming av brystet/brystene er førstevalget ved behandling av brystbetennelse, og dette fører til rask smertelindring. Siden brystet er tett og tømming er vanskelig, kan det hjelpe å massere brystet. Et varmt omslag eller en varm dusj kan være med på å lindre smerter og i tillegg hjelpe på tømming av melk. Ved kraftig betennelse kan en ispose brukes for å dempe hevelse i brystet, men det er da viktig å ikke amme rett etterpå siden kulden kan hemme tømmingen av melk. Ved brystbetennelse skal brystet tømmes grundig, hver andre time hele dagen i tillegg til et par tømminger om natten. Ved sterke smerter kan det brukes smertestillende (paracetamol), siden det ikke går over i brystmelken.

Det finnes ikke tilstrekkelig med forskningsresultater til å si om antibiotika er nødvendig ved alle brystbetennelser, men ved bakteriell brystbetennelse og manglende tømming av brystet brukes antibiotika (dikoksacillin, ikke penicillin grunnet motstandsdyktige bakterier).

Mastitt kan forebygges ved å variere ammeteknikk, unngå for stramme brystholdere, tømme brystene grundig og ofte, og behandle eventuelle sår og sprekker på brystknottene.

Undersøkelse og diagnostikk

Brystbetennelse diagnostiseres ved en klinisk undersøkelse hos legen.

Brystbetennelse fører til ømt, hovent og rødt bryst, som enkelt kan diagnostiseres ved en klinisk undersøkelse hos legen. Ved mistanke om bakteriell infeksjon, kan man se etter forhøyet infeksjonsmarkør (CRP) i blodet. Feber kan også tyde på bakteriell infeksjon. Hvis man mistenker å ha brystbetennelse, er det lurt å gjøre noen tiltak/behandle selv før man oppsøker legen, siden det er begrenset behandlingstilbud. Det viktigste er å får tømt brystet/brystene.

Årsak

Brystbetennelse er enten en bakteriell infeksjon eller en ikke-bakteriell betennelsesreaksjon.

Årsaken til brystbetennelse er enten bakteriell infeksjon, som oftest gule stafylokokker (staph. aureus), eller en ikke-bakteriell betennelsesreaksjon. Melkestase fører til en ikke-bakteriell, betennelsereaksjon. Dette oppstår når brystene ikke blir tømt fullstendig og melken blir liggende i melkegangen og tette for nyprodusert melk, slik at det blir opphoppning av melk i melkegangene. Dette fører til lokal irritasjon i melkegangene og brystet, slik at det oppstår en betennelsesreaksjon. Ved en bakteriell brystbetennelse kommer bakteriene seg inn i brystet enten ved sår og sprekker i huden eller gjennom brystvorten.

Prognose

Brystbetennelse forsvinner ved grundig tømming av brystet.

Brystbetennelse er ingen dramatisk sykdom selv om den er veldig vanlig hos ammende kvinner. Ved riktig behandling, altså grundig tømming av brystet, vil betennelsen i brystet gå over. Abscess/brystbyll, et pussfylt hulrom, kan oppstå som komplikasjon av brystbetennelse, og de blir behandlet kirurgisk med skylling og drenasje. 

Fakta om Brystbetennelse:

Brystbetennelse er en vanlig sykdom hos kvinner som ammer. Brystbetennelse kommer som oftest to til fire uker etter påbegynt amming. Brystbetennelse er enten en bakteriell infeksjon eller en ikke-bakteriell betennelsesreaksjon. Ved brystbetennelse blir brystet eller brystene røde, hovne og ømme, og man kan få feber og sykdomsfølelse. Den viktigste behandlingen er å tømme brystet for melk, helst hver andre time.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk