Svettekjertelbetennelse

Hidradenitis suppurativa

Sist oppdatert 22.01.2016

Svettekjertelbetennelse er betennelse i hårsekker som ligger i nærheten av svettekjertler, mest vanlig i armhuler eller lyske.

Svettekjertelbetennelse er en kronisk og stadig tilbakevennende infeksjon som svært ofte er smertefull, og hvor det oppstår kuler, byller og arr i hårsekker som ligger i nærheten av svettekjertler, mest vanlig i armhuler eller lyske. 

Svettekjertelbetennelse er en meget plagsom tilstand som ofte er svært vanskelig å behandle. Årsaken er ikke kjent. Det vi vet er at svettekjertelbetennelse oppstår ved at hårsekkene lukker seg unormalt, og blir betent i områder hvor det er mye svettekjertler. Hårsekkenene som blir infisert lukker seg, og danner først kuler, som etterhvert omdannes til byller, før de til slutt åpner seg og tømmer ut illeluktende puss. Etterhvert danner det seg mye arrvev som oppleves som harde strenger fra fistler som har lukket seg.

Svettekjertelbetennelse stemmer ikke helt med navnet, ettersom de oppstår i hårsekken i områder med mange svettekjertler, som i armhulen og i lysken. Svettekjertelbetennelse finner vi også på andre områder hvor hud møter hud, for eksempel under brystene, mellom lårene, på setet og rundt kjønnsorganene.

Svettekjertelbetennelse er fire ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn. Hormoner spiller ofte en rolle, og enkelte kvinner er derfor mer plaget før menstruasjonen. Svettekjertelbetennelse er en arvelig tilstand. Svettekjertelbetennelse er hyppigere hos overvektige og røykere, men det er ikke sikkert at man blir kvitt svettekjertelbetennelsen om man slutter å røyke eller slanker seg. Likevel er det vel verdt å prøve. Svettekjertelbetennelse kan oppstå også hos slanke, ikke-røykere uten hormoninnvirkning. For mange er svettekjertelbetennelse en langvarig plage over mange år, men gir seg normalt for de fleste når de runder 40 år.

Symptomer

Symptomer på svettekjertelbetennelse er ømme og smertefulle kuler, byller og fistler som fører til strengeformede arr.

Svettekjertelbetennelse har både typiske symptomer og plassering på kroppen, siden det er hårsekker i områder med mange svettekjertler som blir betent. Den korte avstanden mellom svettekjertel og hårsekk er trolig årsaken til at svettekjertelbetennelse stadig vender tilbake.

De typiske symptomene er infeksjon i huden, hvor det oppstår smerter og kuler med stadig tilbakevennende, og ofte forverret, infeksjon. Utseendet på det betente området endrer seg over tid. De første anfallene er preget av at det oppstår en betent kul som utvikler seg til en byll, og som til slutt åpner seg og tømmer ut illeluktende puss. De vanligste stedene er i armhulen, i lysken og under brystene hos kvinner. Etterhvert dannes arr med nye infeksjoner, og hudens utseende endres til trådliknende strenger med arr, akneliknende sår og væskefyllte byller. Den stadige tilbakevennende infeksjonen er som regel svært smertefull.

Behandling og forebygging

Behandlingen av svettekjertelbetennelse krever godt samarbeid mellom pasient og lege. Tidlig diagnose er viktig for å starte behandling tidlig.

Svettekjertelbetennelse varer omtrent 20 år og tilstanden kan være alt fra en mild form til en meget aggressiv med stadig tilbakevennende infeksjon som over tid fører til arr og mye smerter. Tidlig diagnose er viktig for å starte behandling tidlig og dermed oppnå best mulig resultat.  

Egenbehandling er viktig, og derfor bør legen bruke god tid på å informere utførlig om alt man selv kan gjøre for å redusere og forbygge tilstanden på beste måte. Vektreduksjon ved overvekt og røykestopp er viktig både for å forbygge nye anfall og redusere infeksjonen. Unngå å klemme, klø og skade huden ettersom det lett fører til mer infeksjon. Det er viktig å unngå irritasjon av huden ved barbering og hårfjerning. Bruk ikke for stramme klær eller upassende stoff som lett kan irritere huden. Løse og lette plagg er derfor gunstig. Selv om utvikling av svettekjertelbetennelse ikke kommer av manglende hygiene, så er daglig vask med mild såpe effektivt for å redusere både lukt og spredning av infeksjoner. Det er spesielt bra å bruke mild antibakteriell såpe for å hindre spredning av infeksjoner. Bruk av deodorant kan være gunstig dersom den ikke irriterer. Ved svettekjertelbetennelse virker det gunstig å redusere inntaket av både meieriprodukter og karbohydrater.  

Behandlingen avhenger av hvor alvorlig tilstanden er. Den milde formen behandles best hos fastlegen med informasjon om egenbehandling og aktiv medisinsk behandling. Ved den milde tilstanden av svettekjertelbetennelse vil brespektret antibiotika i flytende form være best egnet, og den smøres direkte på infeksjonsområdet to ganger daglig. 

Som tilleggsbehandling er kortisoninjeksjon mye brukt, og virker å ha god effekt. Ved mer alvorlig infeksjon henvises pasienten raskt videre til hudlege og plastikkirurg. Langvarig antibiotikabehandling opptil et halvt år er ikke uvanlig. Kirurgi utføres som oftest av plastikkirurg, og er den eneste behandlingen som kan gi varig resultat, selv om det ikke beskytter for tilbakefall andre steder på kroppen. I dag foregår det utprøving av en rekke ulike behandlinger som har vist lovende effekt.

Svettekjertelbetennelse er ofte en belastende sykdom som krever svært god oppfølging hos fastlegen. Fastlegen må i tillegg henvise eller ha nær kontakt med hudlege for å oppnå det best mulige resultat for pasienten.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen svettekjertelbetennelse stilles ved hjelp av sykehistorien, og smertefulle kuler og byller på gitte steder på kroppen.

Svettekjertelbetennelse er en enkel diagnose å stille, ettersom det er nok å høre pasientens sykehistorie og å undersøke de områdene på huden hvor hudinfeksjonen er oppstått. Svettekjertelbetennelse befinner seg alltid i områder hvor det er mye hår og svettekjertler, typisk under armene og i lysken. Oppstår det infiserte smertefulle kuler og byller i disse områdene som vedvarer over flere uker, og hvor kulene utvikler seg til byller som tilslutt sprekker og tømmer seg med illeluktende blodtilblandet puss, er diagnosen ikke mulig å ta feil av. 

Årsak

Årsak til svettekjertelbetennelse er ukjent, men gener, miljø, hormoner og bakterier spiller inn. Svettekjertelbetennelse smitter ikke, og er ikke forbundet med dårlig hygiene.

Svettekjertelbetennelse har ingen kjent årsak, men en rekke faktorer har medvirkende årsak. Den genetiske disposisjonen virker å være rundt 30 prosent. Hormoner har innvirkning på flere kvinnlige pasienter, ettersom svettekjertelbetennelse forverrer seg ved menstruasjon og opphører helt etter deres siste menstruasjon. Andre faktorer som disponerer for tilstanden er overvekt, røyking, varmt og fuktig klima. 

Prognose

Svettekjertelbetennelse varer i snitt i 20 år og er en vanskelig sykdom å leve med. De fleste kvinner blir friske etter varig avsluttet menstruasjon.

Hvordan svettekjertelbetennelse forløper, avhenger av at diagnosen stilles tidlig. Varigheten er normalt 20 år. Det er kvinner som er hyppigst plaget, og svettekjertelbetennelse forsvinner normalt når menstruasjonen opphører. Pasientens egenbehandling og et nært samarbeid med lege betyr mye for forløpet. Rask henvisning til spesialisttjenesten og best mulig optimalisert behandling har svært mye å si for utviklingen av svettekjertelbetennelse. Aktiv behandling og oppfølging vil gi minst mulig hudskade og best mulig sykdomsforløp under hele perioden. 

Fakta om Svettekjertelbetennelse:

Svettekjertelbetennelse er betennelse i hårsekker som ligger i nærheten av svettekjertler, mest vanlig i armhuler eller lyske. Symptomer på svettekjertelbetennelse er ømme og smertefulle kuler, byller og fistler som fører til strengeformede arr.

Tidlig diagnose og behandling er viktig. Egenbehandling, antibiotika og kortison kan lindre sykdommen. Kirurgi kan også være aktuelt. 

Årsak til svettekjertelbetennelse er ukjent, men gener, miljø, hormoner og bakterier spiller inn. Svettekjertelbetennelse varer i snitt i 20 år og er en vanskelig sykdom å leve med. Svettekjertelbetennelse er fire ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn, men de fleste kvinner blir friske etter varig avsluttet menstruasjon

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk