Soleksem

Solar dermatitis

Sist oppdatert 03.06.2015

Soleksem er kløe eller eksem som kommer etter eksponering for sol. Det tar langt kortere soltid å utvikle soleksem enn solbrenthet.

Soleksem kan vise seg som røde områder med små hevelser og blemmer, eller bare kløe. Det oppstår umiddelbart etter soleksponering, eller noen timer etter. Soleksem er en slags allergi mot sol, og derfor er det viktig å beskytte huden mot sterkt sollys. Etter en periode med tilvenning med kortere soltid samt solkrem med høyere solfaktor vil huden gradvis tåle mer av solen. Derfor opplever de fleste å få soleksem tidlig på sommerhalvåret. Det er vanligst blant unge, og jenter oftere enn gutter, men kan like gjerne opptre for første gang hos eldre.

Symptomer

Rødme, hevelse, blemmer og kløe er typisk utseende. Soleksem vil kunne se meget forskjellig ut fra person til person.

Rødme, hevelse, blemmer og kløe er det mest karakteristiske utseendet på soleksem. Det er derimot stor forskjell i hvordan soleksem viser seg hos forskjellige personer. Men hvis man først har hatt ett utbrudd, vil det neste utbruddet av soleksem se likt ut. Soleksemet vil gjerne vare opptil en uke, og bli borte av seg selv dersom man holder seg unna solen. I tilfeller der soleksemet varer lenger, eller stadig kommer tilbake, kan det være nødvendig å undersøke andre årsaker. Som oftest vil ansiktet bli spart for soleksem, mens V-området på brystet, armer, ben, nakke, og ben (soleksponerte områder) som regel blir påvirket.

Behandling og forebygging

Beskyttelse av huden mot solen ved hjelp av solkrem, klær, og å unngå sollys i de sterkeste soltimene er aller viktigst for å unngå soleksem. Soleksem kan også behandles med legemidler om nødvendig.

Det er viktig å beskytte huden mot solen når man får soleksem. Soleksem kan ansees som en allergi mot sollys, og da er det viktig å la huden få hvile for at den skal bli frisk. Da anbefales solkrem med høy faktor, å kle seg med klær som dekker hudområdene som er berørt, og å unngå solen i de sterkeste soltimene.

Etter at eksemet er borte, kan man gradvis starte å eksponere huden for sol igjen, slik at den med tiden blir sterkere, slik huden vanligvis blir når den blir brun. Riktig bruk av solkrem er viktig for å oppnå beskyttelse, og deriblant er det vikig å smøre seg ofte og med rikelig krem, helst 30 minutter før man går ut i solen, og fylle på med solkrem ettersom man oppholder seg lenge i solen. Det anbefales å bruke solfaktor 15 eller høyere. Legemidler kan også benyttes for å behandle eksemet. Hydrokortisonkrem vil dempe eksemet og dempe kløe. Antihistaminer vil også dempe kløe. Disse preparatene kan man kjøpe reseptfritt på apotek, men det er viktig å følge bruksanvisningen nøye. Det er mange naturpreparater som angir å skulle dempe symptomer, og aloe vera og kjølende kremer kan være gode alternativer for å dempe ubehaget i huden.

Undersøkelse og diagnostikk

Soleksem kan ligne på andre typer eksem, men er typisk i den grad at det oppstår etter soling. Gjerne tidlig i sommerhalvåret, og i hud som er blek og sensitiv for sol.

Soleksem kan opptre ulikt hos forskjellige personer. Noen kan bare oppleve kløe, mens andre opplever rødme, hevelse, blemmer og kløe i varierende grad. Dermed kan det i noen tilfeller føre til usikkerhet hvorvidt det er soleksem eller ikke. Da kan legen ta en hudprøve og sende til laboratorie for undersøkelse. Det typiske for soleksem er hvor på kroppen det oppstår, oftest i V-området på brystet, i nakken, på hender og underarmer. Ansiktet er oftest spart. Dette er typiske områder som plutselig eksponeres for sol når temperaturen stiger og solen blir sterkere. Noen ganger vil man undersøke hva slags medisiner man står på, for å utelukke medikamenter som øker sensitiviteten for solstråler.

Årsak

Soleksem blir spesielt utløst av UVA stråler, men også UVB stråler. Nøyaktig hvordan disse strålene fører til soleksem, er ikke helt kjent.

Soleksem er vanligst i vinterblek hud som plutselig eksponeres for sterk sol. Vinterblek hud mangler pigmentene (brunfarge) som beskytter den mot stråling fra solen. Hud som er svakt beskyttet mot sollys, vil la UVA- og UVB-strålene trenge dypt inn i huden og kunne skade vevet. Det er spesielt UVA-strålene som fører til soleksem, men også UVB-strålene kan skape soleksem. Desto lysere hud man har, desto mer mottakelig er man for å få soleksem. Det finnes mange medikamenter som kan gjøre at huden blir ekstra sensibel for sollys, og gjøre soleksem til et problem. Spesielt visse typer antibiotika kan føre til overfølsomhet for sollys. Diskuter dine medisiner med legen, dersom du opplever mer sensibilitet for sollys enn vanlig.

Prognose

Soleksem er en enkel lidelse, som oftest går over av seg selv. Dersom man beskytter seg mot sterkt sollys, og gradvis øker soleksponeringen, så vil man som oftest kunne få kontroll over problemet.

Soleksem er som regel enkelt å bli kvitt dersom man beskytter seg mot sterkt sollys. Det kan i visse tilfeller bli et vedvarende problem som er vanskeligere å bli kvitt, og en økt sensitivitet for sollys kan vare i årevis. Det er igjen da viktig å gradvis tilnærme seg solen. Noen ganger kan det være medikamenter som fører til oversensibilitet for sollys, og da kan man vurdere i samråd med lege om det finnes alternativer, eller så må man bruke metoder for å beskytte seg mot strålene i sollyset.

Fakta om Soleksem:

Soleksem oppstår umiddelbart etter soleksponering, eller noen timer etter. Soleksem er en slags allergi mot sol, og derfor er det viktig å beskytte huden mot sterkt sollys. Soleksemet kan vise seg som røde områder med små hevelser og blemmer, eller bare kløe. Det er mulig å venne huden til gradvis å tåle mer sol. Høy solfaktor vil også gi beskyttelse mot soleksem.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Ole Jakob Sletten

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk