Seboroiske vorter

Seborrheic keratosis

Sist oppdatert 04.06.2015

Seboroiske vorter er vorteliknende utvekster som oftest forekommer på overkroppen, armene eller i ansiktet. Fargen varierer mellom lys brun til brunsort, og de kan opptre i grupper på flere. Dette rammer de fleste, og øker i forekomst med alderen.

Seboroiske vorter er utvekster på huden, oftest på overkroppen, men er også vanlig på armer, ansikt og hodebunn. Seboroiske vorter er gjerne brunsorte i farge, og kan se ut som om de henger utenpå huden. Noen ganger kan de bli sammenlignet med en rosin i utseende. Seboroiske vorter er meget vanlig, og øker i forekomst med alderen. Seboroiske vorter kan opptre alene eller i grupper. Seboroiske vorter er en godartet svulst, som oftest er enkel å gjenkjenne, og trenger ingen behandling.

Symptomer

Seboroiske vorter gir som oftest ingen andre symptomer enn utveksten i seg selv. Kan i visse tilfeller bli irritert og smertefull.

Seboroiske vorter er sjeldent mer plagsomme enn at de er der. I noen tilfeller kan de bli irriterte og betente, for eksempel av kleslinning eller lignende.

Behandling og forebygging

Seboroiske vorter krever ingen behandling såfremt de ikke er kosmetisk sjenerende, eller at de blir irritert og gjør vondt. Da skjærer man dem vekk.

Ingen behandling er nødvendig for seboroiske vorter. De vil ikke forsvinne av seg selv, men kan fjernes om de er irriterende eller sjenerende. Ved hjelp av en skarp skje kan legen enkelt fjerne den seboroiske vorten. Ellers er også kryoterapi (frysing) og elektrokniv mulige alternativer. Det behøves sjelden bedøvelse, men i noen tilfeller smører man på en smertestillende salve.

Undersøkelse og diagnostikk

Seboroiske vorter er karakteristiske i utseende, og som regel enkle å gjenkjenne. I sjeldne tilfeller vil man sende en prøve av vorten for å bekrefte diagnosen.

Seboroiske vorter har et karakteristisk utseende, og opptrer alene eller sammen i grupper. I sjeldne tilfeller kan den seboroiske vorten være mindre karakteristisk, og i slike tvilstilfeller kan legen sende en prøve av vorten til histologisk undersøkelse for å bekrefte diagnosen.

Årsak

Årsaken til seboroiske vorter er ukjent.

Årsaken til seboroiske vorter er ukjent. De utvikler seg ofte fra et flatt farget område av huden, og vil etter hvert utgjøre en forhøyning.

Prognose

Det er sjelden seboroiske vorter fører til problemer. Noen ganger kan en vorte som er fjernet, komme tilbake.

Seboroiske vorter er veldig vanlig, og det vil sjelden være behov for noen behandling i det hele tatt. I noen tilfeller er de kosmetisk sjenerende eller smertefulle på grunn av stadig irritasjon fra klær, og da kan man fjerne vorten. Noen ganger vil de komme tilbake, men da kan man fjerne dem igjen. Hvis man plutselig får mange seboroiske vorter samtidig, bør man oppsøke lege.

Fakta om Seboroiske vorter:

Seboroiske vorter er utvekster på huden, oftest på overkroppen, men er også vanlig på armer, ansikt og hodebunn. Seboroiske vorter er gjerne brunsorte i farge, og kan se ut som om de henger utenpå huden. Seboroiske vorter er vanlig, og øker i forekomst med alderen.

Det er kun nødvendig å fjerne vortene dersom de er irriterte og smertefulle. I noen tilfeller kan de også fjernes av kosmetiske hensyn.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Ole Jakob Sletten

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk