Rosen

Erysipelas

Sist oppdatert 28.01.2016

Rosen er en bakterieinfeksjon i huden. Rosen fører til at huden i et skarpt avgrenset område blir rød, varm og ofte smertefull.

Rosen er en overfladisk bakterieinfeksjon i huden som viser seg som et skarpt begrenset, rødt, varmt og som regel ømt område i hudoverflaten. Hudforandringen oppstår i løpet av noen timer til et par dager. Som oftest opptrer rosen på bena, men den kan kan også ramme ansiktet og i sjeldnere tilfeller armene eller andre steder på kroppen. Lymfeknutene i nærheten kan være hovne, og i alvorligere tilfeller gir rosen høy feber og sykdomsfølelse.

I de fleste tilfeller skyldes rosen gruppe A-streptokokker. Bakteriene kommer inn under hudoverflaten gjennom små sår eller rifter, og sprer seg langs lymfebanene i det øvre laget av huden.

Rosen behandles med antibiotika, og vanlig penicillin er som regel førstevalget. Ved kraftig påvirket allmenntilstand med feber, eller hvis infeksjonen er lokalisert i ansiktet, er det påkrevet med sykehusinnleggelse og intravenøs antibiotikabehandling. Den berørte kroppsdelen bør holdes i ro og gjerne holdes høyt.

Det er viktig å komme raskt igang med behandling, og derfor bør lege alltid kontaktes hvis det er mistanke om rosen. Ubehandlet kan rosen få et alvorlig forløp og i verste fall lede til blodforgiftning. Ved riktig antibiotikabehandling bedres symptomene i løpet av 1-2 dager.

Rosen er en relativt hyppig tilstand som kan ramme både barn og voksne, og forekommer litt hyppigere hos menn enn hos kvinner. 

Symptomer

Rosen gir symptomer i form av et skarpt avgrenset, rødt og ømt område i huden, og i noen tilfeller feber og sykdomsfølelse.

Ved rosen oppstår det i løpet av noen timer til få dager et rødt, varmt og oftest smertefullt område i huden. Det er som regel skapt begrenset fra omkringliggende hud, og er ofte litt hevet over resten av hudoverflaten. I noen tilfeller kan området i midten få en blålig farge. Hvis infeksjonen går dypere, kan huden få et appelsinskalliknende utseende (cellulitt) og av og til dannes små blemmer. I utkanten kan det komme tungeformede utløpere som følger lymfebanene.

De vanligste stedene å ha rosen er på bena, spesielt på forsiden av leggen. Også ansikt, underarmer eller andre deler av kroppen kan rammes. De nærliggende lymfeknutene kan være hovne og ømme. I tillegg til hudforandringene gir rosen ofte generelle symptomer som feber, hodepine og kvalme.

Rask forverring av symptomene, høy feber med frostanfall, redusert allmentilstand og sterk ømhet i huden som er berørt, kan være tegn på at infeksjonen går dypere og krever rask behandling.

Streptokokker kan i sjeldne tilfeller gi en svært aggressiv infeksjon der bakteriene ikke holder seg til hud og underhud, men går dypere ned mot muskelen. Denne tilstanden er som regel ikke en forverring av vanlig rosen, men en infeksjon med spesielt aggressive, såkalte "kjøttetende" bakterier. Tilstanden kalles nekrotiserende faceitt. Typisk i disse tilfellene er at det påvirkede området er spesielt smertefullt.

Behandling og forebygging

Rosen behandles med antibiotika, enten i form av tabletter eller intravenøst. Hvis det er beinet som er rammet, bør den berørte kroppsdelen holdes i ro og høyt hevet.

Rosen behandles med antibiotika. Vanlig penicillin er som regel førstevalg i behandlingen. Ved penicillinallergi finnes gode alternativer. Ved alvorlig infeksjon, hvis hudinfeksjonen sitter i ansiktet, hvis den går dypere i huden eller er svært utbredt, er det som regel påkrevet med intravenøs antibiotikabehandling og pasienten må legges inn i sykehus. 

Fordi sår eller rifter i huden eller områder med eksemforandringer kan være inngangsport for bakteriene, er det viktig med god hudpleie, grundig sårstell og god håndhygiene i omgang med sår for å forebygge rosen. Dårlig blodsirkulasjon og skjør hud gir økt risiko for infeksjon og bruk av støttestrømper kan være aktuelt for å forebygge rosen hos dem som har væskeansamlinger i bena (ødemer).

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen stilles som regel på bakgrunn av den karakteristiske forandringen i huden.

Rosen diagnostiseres som regel på bakgrunn av den karakteristiske hudforandringen med betennelsestegn i form av smerter, rødhet og økt hudtemperatur som oppstår relativt akutt. I tillegg vil det være aktuelt å utføre infeksjonsprøver i blodet. Spesielt CRP er som regel forhøyet. 

Årsak

Rosen skyldes som oftest gruppe A-streptokokker som trenger inn i hudens øvre lag og gir en overfladisk betennelsestilstand.

Rosen forårsakes i de fleste tilfellene av gruppe A-streptokokker. Bakteriene trenger inn i huden gjennom små sår eller rifter i hudoverflaten og brer seg langs lymfebanene i det ytre laget av huden. I sjeldnere tilfeller skyldes den andre typer streptokokker. Hvis infeksjonen utgår fra et hulrom med puss i huden, en abcess, eller ved hudsår, er det som regel stafylokokker som er årsaken. 

Tilstander som svekker hudens forsvarsbarriere øker risikoen for at rosen kan oppstå. Slike tilstander kan være sår og sprekkdannelser i huden, fotsopp, spesielt mellom tærne, brennkopper og vannkopper. Tilstander med kroniske hudforandringer som eksem og leggsår, dårlig sirkulasjon og lymfødem kan også disponere. Hvis man tidligere har hatt rosen i samme område øker det risikoen for at det kan oppstå på nytt. 

Har du sykdommer som kreft, hjertesvikt og diabetes kan du være mer disponert for rosen.

Prognose

Ved rask behandling har rosen en god prognose. Ubehandlet kan rosen få et alvorlig forløp og i verste fall lede til blodforgiftning.

Ved rask oppstart med antibiotikabehandling har rosen en god prognose. Symptomene går som regel tilbake i løpet av 1- 2 dager og full tilbakegang kan forventes etter en ukes tid. I alvorlige tilfeller kan hudforandringene vedvare enda lenger. Hvis infeksjonen går ned i de dypere hudlagene og det oppstår det man kalles cellulitt, er det større risiko for at blodforgiftning oppstår. Noen kan få tilbakevendende infeksjoner i det samme området.

Fakta om Rosen:

Rosen er en bakterieinfeksjon i huden. Rosen gir symptomer i form av et skarpt avgrenset, rødt og ømt område i huden, og i noen tilfeller feber og sykdomsfølelse.

De vanligste stedene å ha rosen er på bena, spesielt på forsiden av leggen. Også ansikt, underarmer eller andre deler av kroppen kan rammes.

Rosen behandles med antibiotika, og vanlig penicillin er som regel førstevalget.

Rosen er en relativt hyppig tilstand som kan ramme både barn og voksne, og forekommer litt hyppigere hos menn enn hos kvinner. Har du sykdommer som kreft, hjertesvikt og diabetes kan du være mer disponert for rosen. 

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk