Lavt stoffskifte

Hypothyreose

Sist oppdatert 18.09.2015

Lavt stoffskifte, eller hypotyreose, betyr at man har unormalt lave verdier av thyroideahormoner i blodet. De hormonene styrer stoffskiftet, og lave verdier betyr at alle prosesser i kroppen bremses ned mer enn normalt.

Lavt stoffskifte betyr at man har unormalt lave verdier av thyroideahormoner i blodet. Det utvikler seg gradvis, og gir seg utslag i økende slitenhet og tretthet. Dessuten er det vanlig med vektøkning, treg mage, økt søvnbehov, at man fryser lett, at håret lett faller av, tørr hud og flisete negler. Lavt stoffskifte fører til at alle prosesser i kroppen går langsommere, og det er ikke uvanlig å ha en opplevelse av treghet i kroppen.

Thyroideahormoner skilles ut fra skjoldbruskkjertelen (thyoidea) som er lokalisert i halsen, festet på utsiden av luftrøret. For at skjoldbruskkjertelen skal produsere hormoner, må den stimuleres av tyreotropin, et hormon som produseres i og skilles ut fra hypofysen. I tillegg er den avhengig av mineralet jod, da det er en komponent i de ferdige hormonene. Thyroideahormonene som er involvert i stoffskiftet er tyroksin og trijodtyronin. Lave verdier av disse vil registreres i hypofysen, som da vil produsere mer tyreotropin for å prøve å få skjoldbruskkjertelen til å produsere mer tyroksin og trijodtyronin. Lavt stoffskifte gjør at alle prosesser i kroppen bremses ned. 

Barn kan bli født med lavt stoffskifte, men det er vanligst i utviklingsland der tilførsel av jod gjennom kosten er et problem. Dersom mor under graviditeten har dårlig tilførsel av jod vil det kunne føre til dårlig utvikling av barnets skjoldbruskkjertel, eller totalt fravær av den. De barna vil ha alvorlige problemer med vekst og utvikling.  Lavt stoffskifte sees oftere hos kvinner og med økende alder. 

Symptomer

Det vanligste symptomet på lavt stoffskifte er slitenhet.

Symptomer på lavt stoffskifte utvikler seg ofte gradvis. Økende slitenhet og følelse av treghet i kroppen er typiske symptomer. Andre svært vanlige symptomer er vektøkning, treg mage, økt søvnbehov, at man fryser lett, at håret lett faller av, tørr hud og flisete negler. Lavt stoffskifte kan gi symptomer fra alle organsystemer i kroppen, og hos kvinner kan menstruasjonsforandringer være en del av sykdomsbildet. Depresjon, hukommelsessvikt, svimmelhet, øresus, heshet, følelse av prikking i hender, og muskel- og leddsmerter kan også komme ved ubehandlet lavt stoffsikfte over lengre tid. Halvparten av alle pasienter med langvarig lavt stoffskifte vil ha en forstørret skjoldbruskkjertel, som kalles for struma. Den er ikke smertefull å ta på.

Dersom skjoldbruskkjertelen er øm å ta på og gir svelgevansker, kan det være skjoldbruskkjertelbetennelse. Det skyldes i de fleste tilfeller virus, og gir først høyt stoffskifte, deretter lavt, før verdiene normaliserer seg igjen. 

Behandling og forebygging

Behandling består av å normalisere hormonverdiene i blodet.

Behadlingen består av å normalisere hormonverdiene i blodet, og det gjøres ved å gi tyroksin i tablettform. Tegn på vellykket behandling er normalisering av tyreotropin (at denne går ned). Regelmessige blodprøver er nødvendig ved behandlingsstart for å finne riktig dose. 

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen mistenkes ut fra symptomer, og bekreftes ved blodprøver.

Lavt stoffskifte kan mistenkes ut fra typiske symptomer. Ved undersøkelse finner legen ofte saktere hjerterytme enn normalt, og trege reflekser. For å bekrefte diagnosen tas blodprøver for å sjekke verdier av tyreotropin og tyroksin. Lavt stoffskifte konstateres dersom tyreotropin er høy og tyroksin er lav. I tillegg sjekkes blodet for antistoffer mot skjoldbruskkjertelen for å finne ut om svikt i immunforsvaret er årsaken til lavt stoffskifte. 

Årsak

Lavt stoffskifte har mange årsaker, men den vanligste er at skjoldbruskkjertelen ødelegges av ens eget immunforsvar, eller av kirurgi i halsområdet.

Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte er at den hormonproduserende skjoldbruskkjertelen blir ødelagt, enten av kroppens eget immunforsvar, eller av kirurgi i halsområdet. En svikt i immunsystemet kan gjøre at kroppen ikke kjenner igjen cellene i skjoldbruskkjertelen som sine egne, og produserer derfor stoffer som angriper og ødelegger den. Det kalles for en autoimmun rekasjon. De hormonproduserende cellene blir da ødelagte, og produksjonen av thyroideahormoner går ned. Personer med andre autoimmune sykdommer som diabetes, cøliaki (glutenintoleranse) og leddgikt er mer utsatt for å utvikle lavt stoffskifte.

Autoimmun sykdom i familien vil være en stor risikofaktor. Visse medisiner som amiodarone, lithium og interferon har kjent ødeleggende effekt på skjoldbruskkjertelen. Kirurgi i halsområdet kan også gi en økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte hvis skjoldbruskkjertelen blir skadet. Det samme gjelder tidligere kirurgisk- eller strålebehandling av overaktiv skjoldbruskkjertel eller stråling av kreft i brystområdet. En mer sjelden årsak til lavt stoffskifte er nedsatt produksjon av tyreotropin i hypofysen. Det vil ofte gi mildere symptomer.

Medfødt lavt stoffskifte hos barn sees nesten bare i land eller områder der man ikke får tilført nok jod gjennom kosten. Dersom mor under graviditen ikke får tilført nok jod, vil barnet få en dårlig utviklet skjoldbruskkjertel, eller totalt fravær av den. 

Man kan også ha "midlertidig" lavt stoffskifte. Det kan skje hos kvinner to til seks måneder etter fødsel, eller i forbindelse med skjoldbruskkjertelbetennelse. Det går som regel over av seg selv, men kan hos noen kreve midlertidig behandling med thyroideahormoner. 

Prognose

Lavt stoffskifte som behandles har en god prognose.

Prognosen er god ved behandling. Lavt stoffskifte vil hos de fleste være en livslang sykdom, med unntak av midlertidig lavt stoffskifte etter fødsel og etter virusinfeksjon

Fakta om Lavt stoffskifte:

Lavt stoffskifte innebærer at alle prosesser i kroppen går tregt. Slitenhet, tretthet, vektoppgang, treg mage, tørr hud, håravfall og flisete negler er alle vanlige symptomer. Depresjon, svimmelhet, øresus og dårlig hukommelse er også vanlig ved lavt stoffskifte.

Lavt stoffskifte betyr at man har unormalt lave verdier av thyroideahormoner i blodet. Det skyldes oftest en autoimmun reaksjon, der kroppens eget immunforsvar angriper skjoldbruskkjertelen. Det kan også skyldes operasjon eller stråling som har skadet skjoldbruskkjertelen.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hormonsykdommer:

Sykdom i hormonsystemet kan gi en rekke forskjellige symptomer avhengig av hvilket hormonproduserende organ som er rammet. Endring av kroppsvekt, humør, matlyst, menstruasjon, hud og behåring er eksempler på symptomer man kan få ved forskjellige typer hormonforstyrrelser. Slapphet og tretthet forekommer hyppig ved hormonforstyrrelser. To av de vanligste hormonsykdommene er stoffskiftesykdom og diabetes.

Hormoner er kjemiske budbringerstoffer i kroppen. De overbringer informasjon mellom hjernen og resten av kroppen, og fra en del av kroppen til en annen. Hormoner styrer viktige funksjoner som alt fra blodsukkernivå og blodtrykk til svangerskapsforløp.

Noen hormonelle forstyrrelser krever livslang behandling med medikamenter og er således en kronisk tilstand. Dette gjelder for eksempel for diabetes type I. Andre hormonsykdommer kan kureres med medikamenter eller kirurgi, mens enkelte tilstander ikke krever noen form for behandling.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk