Hjerteposebetennelse

Perikarditt

Sist oppdatert 18.05.2015

Hjerteposebetennelse er som oftest forårsaket av en virusinfeksjon. Det kan være smertefullt, men går oftest over i løpet av relativt kort tid.

Hjerteposebetennelse gir som regel en skarp smerte i brystet. De smertene blir verre når pasienten beveger seg, puster dypt og ligger flatt. Den vanligste formen for hjerteposebetennelse er den akutte formen. Den vanligste årsaken til hjerteposebetennelse er virus. Det kan også være mange andre årsaker til betennelsen, inkludert hjerteinfarkt og bakterier.

Hjerteposebetennelse er oftest forbigående og ufarlig. Likevel må pasientene ha nøye oppfølging, på grunn av komplikasjonene som i blant kan oppstå ved hjerteposebetennelse. Hjerteposen har som oppgave å beskytte hjertet. Den består av to tynne hinner, og mellom disse hinnene er det litt væske. Den tilstanden man frykter, er stor væskeansamling i hjerteposen, slik at hjertet ikke får plass til å pulsere.  Andre alvorlige komplikasjoner er kronisk hjerteposebetennelse, hvor hjerteposen kan bli stiv og uelastisk. Selve hjertemuskelen kan også bli rammet.

Symptomer

Når hjerteposen er betent, gir det ofte en skarp smerte midt i brystet.

Hjerteposebetennelse gir som regel en skarp smerte i brystet. De smertene blir verre når pasienten beveger seg, puster dypt og ligger flatt. Hjerteposebetennelse kan også gi smerter andre steder på kroppen, blant annet i skuldrene og i nakken. Når hjerteposebetennelsen skyldes virus og bakterier, har pasienten oftest feber. Pasientene kan oppleve å bli tungpustet og få mindre fysisk kapasitet. En del får økt hoste.

Behandling og forebygging

Behandlingen for hjerteposebetennelse er oftest betennelsesdempende medisiner.

Pasienten med hjerteposebetennelse, observeres vanligvis på sykehus. Her kan man følge med på hjerteposebetennelsen med overvåkningsutstyr. Behandlingen vil i første rekke bestå av å gi betennelsesdempende medisiner, gjerne av typen ibuprofen. Når hjerteposebetennelsen skyldes hjerteinfakt, skal medisiner av denne typen derimot ikke brukes.

De som ikke får rask bedring av denne formen for betennelsesdempende medisin, kan behandles med kortison, som også virker betennelsesdempende. En annen måte å behandle dette på er ro og sengeleie. Mange pasienter opplever tilstanden mindre smertefull når de lener seg fremover. Dersom hjerteposen inneholder for mye væske, kan det bli aktuelt å tappe denne væsken ved hjelp av en nål.

Undersøkelse og diagnostikk

Ved hjerteposebetennelse er det EKG som oftest gir diagnosen.

Ved hjerteposebetennelse vil EKG som oftest gi diagnosen. I tillegg til EKG, kan ultralyd av hjertet og røntgenundersøkelser være nødvendig for å bekrefte diagnosen. En blodprøve kan være til hjelp for å utelukke hjerteinfarkt, og i tillegg kan den vise tegn på en infeksjon. I tillegg kan legen få mistanke om hjerteposebetennelse når pasienten forteller om brystsmerter. Ved hjelp av stetoskop kan legen iblant høre en karakteristisk gnisningslyd.

Årsak

Årsaken til hjerteposebetennelse er vanligvis en virusinfeksjon.

Det finnes flere typer virus som kan forårsake denne sykdommen. En bakterieinfeksjon kan også gi hjerteposebetennelse, men dette er langt sjeldnere enn virusinfeksjon. Etter et hjerteinfarkt får noen hjerteposebetennelse. Andre sjeldne årsaker er nyresvikt, tuberkulose, soppinfeksjon og ulike kreftsykdommer.

Når hjerteposebetennelsen er kronisk, og hjerteposen er stiv og uelastisk, kan årsakene være stråling ved kreftsykdommer, operasjoner på hjertet, eller at man har hatt mange forbigående hjerteposebetennelser. Sjelden forsvinner ikke en akutt hjerteposebetennelse, og tilstanden blir dermed kronisk.

Prognose

Prognosen er avhengig av årsaken. Vanligvis er sykdommen forbigående.

De fleste er bra igjen i løpet av mindre enn en uke. Noen får ny hjerteposebetennelse de nærmeste ukene. Bare unntaksvis utvikles en kronisk form med stiv hjertepose.

Fakta om Hjerteposebetennelse:

Hjerteposebetennelse gir skarpe smerter midt i brystet. Smertene blir verre ved aktivitet, når pasienten puster dypt og ligger flatt. Noen ganger kan hjerteposebetennelse gi smerter i skulderen eller nakken. Sykdommen er som regel forårsaket av en virusinfeksjon.

Hjerteposebetennelse er oftest forbigående og ufarlig, men smertene kan være kraftige. Noen ganger kan det imidlertid føre til en farlig tilstand der hjerteposen blir stiv og uelastisk.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Petter Morten Pettersen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hjerte- og karsykdommer:

Hjerte- og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken i Norge i dag. Hjertesykdom innbefatter sykdomstilstander i selve hjertemuskelen, i hjerteklaffene, i blodforsyningen til hjertet og forstyrrelser i hjerterytmen. Sykdom i blodårene omfatter først og fremst åreforkalkning, høyt blodtrykk og utposning eller sprekk på pulsårene

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk