Hjertebank

Palpitasjoner

Sist oppdatert 18.05.2015

Hjertebank er unormal hjerterytme som ofte er helt ufarlig.

Hjertebank er unormal hjerterytme. Det er noe de fleste opplever fra tid til annen, og som regel er det helt ufarlig. Men det kan også skyldes underliggende sykdom som krever behandling.

Normalt banker hjertet regelmessig takket være et intrikat system som sender elektriske signaler om at hjertet skal slå. Signalene sendes via nervebaner som går ut fra et stimulatorsenter til resten av hjertet. Det systemet sørger for at hjertemuskelen slår regelmessig og effektivt. Det er imidlertid svært vanlig med forstyrrelser i dette systemet, og vi har alle opplevd å ha variasjoner i hjerterytmen fra tid til annen. Diagnosen er ofte vanskelig å påvise, og det finnes et utall mulige forklaringer på forstyrrelser i hjerterytmen, blant annet stress, koffein, alkohol og medisiner som for eksempel astmasprayer. EKG kan imidlertid registrere hjerteslagene i løpet av en 24-timers periode, hvorpå registreringene kan analyseres ved hjelp av datateknologi.

Rask puls: En hjerterytme som overstiger 100 slag i minuttet når vi er i ro, gir hjertebank og anses for å være unormal. Mulige årsaker her er atrieflimmer (hjerteflimmer) og tyrotoksikose (overproduksjon av skjoldbruskkjertel-hormoner). Det er mange som opplever å ha raske hjerteslag innimellom helt normale intervaller. Det forekommer også blant friske unge mennesker, og behøver ikke indikere noen form for hjerteforstyrrelse. Noen ganger kan imidlertid uregelmessighetene være en indikasjon på underliggende hjertesykdom, for eksempel åreforkalkning. Rask puls kan også skyldes forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.

Uregelmessig puls: Hvis hjertet utelater et slag, noe det ofte gjør, er det påfølgende slaget ofte uvanlig hardt og føles som et dunk i brystet. Det oppleves gjerne som uregelmessig hjerterytme.

Langsom puls: En ikke uvanlig årsak til langsom puls er hjerteblokk, det vil si brudd på ledningssystemet som gir impulser som fører til sammentrekninger i hjertet. Langsom hjerterytme kan også være forårsaket av alvorlige forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.

Symptomer

Symptomer på hjertebank oppstår ved at hjertet forandrer sin rytme ved å slå raskt, langsomt eller uregelmessig i en kortere eller lengre periode, og man opplever dette som hjertebank.

Symptomer ved hjertebank kan være alt fra en enkel fremmedartet følelse i hjerteregionen  som oppstår i forbindelse med at hjertet hopper over et slag, til mer uttalte symptomer hvor hjertebanken blir mer tydelig med ubehag i brystet. Dersom det skyldes mer alvorlige tilstander kan hjertebank gi både brystsmerter, pustebesvær og tretthet.

Behandling og forebygging

Hjertebank kan av og til skyldes sykdom, og behandlingen retter seg derfor mot den underliggende årsaken.

Ofte skyldes ikke hjertebank noen sykdom og behøver heller ikke behandles. Er man i tvil, kan det være en idé å oppsøke lege og få forsikret seg om at hjertet fungerer som det skal. Mange opplever at det å kutte ned på hjertestimulanter som kaffe, alkohol, sigaretter og visse medisintyper bidrar til at hjertebanken opphører.

Rask puls: Det finnes flere medikamenter som kan kontrollere rask puls, for eksempel digitalisglykosid, som først og fremst brukes i behandlingen av atrieflimmer (rask og uregelmessig puls). Også andre virkestoffer kan gi god effekt. Ved atrieflimmer er det stadig flere spesialister som anbefaler at det brukes et antikoagulerende middel, som kan bidra til å redusere slagrisikoen for pasientgruppen. Betablokkere brukes til å redusere hjerterytmen og har også en mild angstdempende effekt. Behandlingen av hjerteflimmer som man ikke får bukt med ved hjelp av medisiner, består i å "sjokkere" hjertet tilbake til normal hjerterytme med en såkalt defibrillator.

Langsom puls: Hjerteblokk behandles med pacemaker, som sørger for at det gis signaler til hjertet om at det skal banke regelmessig.

Dersom rask puls eller langsom puls skyldes sykdom i skjoldbruskkjertelen, blir det behandlet med medikamenter som skal normalisere stoffskiftet i kroppen.

Undersøkelse og diagnostikk

EKG er undersøkelsen som viser oss hjerterytmen, og dette brukes alltid for å finne den underliggende årsaken til hjertebank.

Kort eller langvarig registrering av hjerteaktiviteten ved hjelp av EKG er den beste løsningen for å diagnostisere hjertebank. Ofte må man ha en langvarig hjerteregistrering av hjerteaktiviteten for å finne de episodiske anfallene med hjertebank. 24-timersregistrering er vanlig.

Årsak

Det er en rekke årsaker til hjertebank. Ettersom vi alle har hjertebank i blant, så er det kun hos de som har en underliggende sykdom hvor vi har interesse av å finne årsaken. De pasientene har alltid flere symptomer enn kun tilfeldig opplevelser av hjertebank.

Det er en rekke årsaker til hjertebank. Det viktigste for oss er å vite at det er helt normalt å oppleve hjertebank av og til. Hjertebank kan også utløses av en rekke stimuli hvor alkohol, røyk og kaffe er de mest kjente. Ettersom vi alle har hjertebank, så er det kun hos de pasientene som har en underliggende hjertesykdom hvor det er viktig å finne årsaken. De pasientene har alltid flere symptomer enn kun tilfeldig opplevelser av hjertebank.

Prognose

Prognosen av hjertebank har sammenheng med årsaken.

Hjertebank opplever de fleste av oss. Det er normalt og helt ufarlig. De personene som har en underliggende sykdom som er årsak til hjertebanken, vil normalt alltid merke seg en vedvarende hjertebank som vil kreve medisinsk behandling. Prognosen er dermed avhengig av hva som er årsaken til hjertebanken, og hvor enkelt dette er å behandle.

Fakta om Hjertebank:

Hjertebank er unormal hjerterytme som ofte er helt ufarlig. De aller fleste har hjertebank fra tid til annen, og det er helt normalt. Men det kan også skyldes underliggende sykdom som krever behandling. De som har hjertebank som skyldes sykdom, har som regel mer og kraftigere symptomer enn litt tilfeldig hjertebank innimellom.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hjerte- og karsykdommer:

Hjerte- og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken i Norge i dag. Hjertesykdom innbefatter sykdomstilstander i selve hjertemuskelen, i hjerteklaffene, i blodforsyningen til hjertet og forstyrrelser i hjerterytmen. Sykdom i blodårene omfatter først og fremst åreforkalkning, høyt blodtrykk og utposning eller sprekk på pulsårene

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk