Arterielle fot- og leggsår

Ulcus cruris

Arterielle fotsår er oftest lokalisert nedenfor ankelen, og er smertefulle. De kan også være ovenfor ankelen i form av leggsår.

Arterielle fot- og leggsår er smertefulle sår som typisk er lokalisert på føtter og ytre del av legg, og som oftest oppstår på grunn av forstyrrelser i blodsirkulasjonen i artieriene. Fotsårene er gjerne lokalisert nedenfor ankelen, på tær og hæler samt på andre steder som utsettes for trykk. Hvis sårene forekommer på leggen, finnes de gjerne på utsiden av leggen. Sårene kan se ut som de er utstanset, det vil si at de ofte går dypt ned i huden og er omgitt av skarpe kanter. Smertene blir typisk verre når benet heves, for eksempel i liggende stilling, og lindres når benet henger ned. 

Blodet som pumpes ut fra venstre hjertehalvdel inneholder oksygen som leveres til alle kroppens organer, også til huden. Disse blodkarene kalles arterier. Dersom blodkarene som går til huden tettes til, vil dette kunne nedsette blodforsyningen til huden, og det kan oppstå sår fordi huden ikke mottar tilstrekkelig med oksygen og næringsstoffer, hvilket medfører at hudcellene dør.

En skiller mellom arterielle og venøse sår avhengig av hvilken type blodkar som sirkulasjonsforstyrrelsene foreligger i, men en kombinasjon av de to typene kan også forekomme samtidig. 

Symptomer

Smerter som forverres når benet heves og lindres når benet får henge ned.

Arterielle fot- og leggsår gir smerter som lindres når benet henger ned, og forverres når benet heves. Sammen med smertene fra såret kan det ofte forekomme andre plager som har sammenheng med årsaken til sårene. Slike symptomer kan være nedsatt hudtemperatur, tørr og glinsende hud. Typisk er også sprø negler og smerter ved gange. Mange opplever kramper med dovenhet eller sovende, prikkende bein. Sårene er ofte dype og kan være vanskelig å få lukket. 

Behandling og forebygging

Fot- og leggsår som skyldes svikt i arteriell blodsirkulasjon, kan forbygges og behandles. Målet ved all behandling er å gjenopprette god blodsirkulasjon til sårområdet.

Behandlingen retter seg først og fremst mot årsaken til sårutviklingen. Den samme årsaken er det også som hemmer helingen av sårene. Tiltak som kan virke forebyggende er blant annet å forsøke å gå så ofte som mulig (hvis det er mulig), og røykeslutt for de som røyker. Områder som utsettes for trykk, bør beskyttes mot ytterligere sårdannelse ved å bruke velegnet skotøy og eventuell polstring. Videre vil det være viktig med optimal behandling av diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol som ofte er de underliggende årsakene til de arterielle sår.

Innsnevring av et blodkar kan behandles med ulike former for kirurgi. Et eksempel er en såkalt bypassoperasjon der det skjøtes på en ny åre som omgår innsnevringen slik at blodet kan passere rundt det trange partiet. En annen metode som kan brukes, er å gjenopprette blodsirkulasjonen gjennom det trange partiet i blodåren ved å stake opp, eller blokke, med et ballonginstrument som føres inn i åren. I noen tilfeller legges det også inn et lite rør, en stent, som holder blodkaret åpent etter at det er utvidet ved hjelp av ballongen.

Selve sårbehandlingen avhenger av sårets alvorlighetsgrad og hvilken fase såret er i. Det er viktig med godt sårstell, hvilket innebærer opprensning av såret der en fjerner dødt vev og behandler eventuell infeksjon. Deretter brukes salver og ulike typer bandasjer som blant annet kan inneholde stoffer som motvirker infeksjon og som har evne til å holde såret fuktig. Sårskiftene er hyppige i begynnelsen og deretter sjeldnere etter hvert som tilhelingen er i gang.

Dersom tilhelingen ikke er tilfredsstillende til tross for fullgod behandling, kan det bli aktuelt å transplantere egen hud fra et annet sted på kroppen til såret.

I alvorlige tilfeller kan det utvikles koldbrann, det vil si vevsdød og forråtnelse på grunn av manglende blodtilførsel, og man henvises da straks til kirurgisk avdeling for videre behandling. Hos noen få kan det være aktuelt med amputasjon.

Undersøkelse og diagnostikk

Smertefulle fot- og leggsår gir legen mistanke om et arterielt sår.

Diagnosen arterielle fot- og leggsår baserer seg på at legen foretar en undersøkelse om det foreligger forstyrrelser i blodsirkulasjonen. Legen vi da finne ut om såret på foten har sammenheng med redusert blodtilførsel i den arterielle blodsirkulasjon (det oksygenrike blodet fra hjerte) eller om såret har oppstått på grunn av reduksjon i den venøse blodsirkulasjon (det oksygenfattige blodet på retur til hjerte) . Ofte ser man at det er en kombinasjon ettersom det ofte er slik at all blodsirkulasjon er redusert, både fra og til hjertet. Begge ben/føtter undersøkes selv om det kun foreligger sår på en side. Legen vil blant annet kjenne etter pulsen i føttene, og eventuelt måle blodtrykket i ankler og tær. Deretter sammenlignes dette trykket med blodtrykket i overarmen. Det kan videre være aktuelt å foreta en ultralydundersøkelse av blodstrømmen i legg og fot. Angiografi er en røntgenundersøkelse der en ser på blodstrømmen etter å ha sprøytet inn kontrastmidler i blodet. Det er en effektiv måte å se om det foreligger innsnevring og tette blodårer. 

Årsak

En rekke livsstilsykdommer kan føre til trange blodårer.

Arterielle sår oppstår som følge av utilstrekkelig blodtilførsel som resulterer i skade i hud og underliggende vev. Den vanligste årsaken til at blodtilførselen ikke er tilstrekkelig, er åreforkalkning i blodkar.

Den vanligste årsaken til arterielle fot- og leggsår er trange blodkar grunnet forkalkning i blodåreveggen. Diabetes øker også risikoen for utvikling av fot- og leggsår. Det skyldes delvis forkalkning i større blodkar, delvis forandringer i små blodkar i huden. I tillegg vil de som har hatt diabetes over lang tid kunne utvikle nedsatt følsomhet på grunn av nerveskade, slik at sårene får utvikle seg uten at pasienten merker det. 

Prognose

Årsaken til arterielle sår vil påvirke prognosen.

Dersom årsaken til sårene ikke kan behandles, er det stor sannsynlighet for at sårene vil komme tilbake. En vil gjerne oppleve å ha gode perioder som erstattes av nye perioder med sårdannelse.

Fakta om Arterielle fot- og leggsår:

Arterielle fot- og leggsår oppstår på føttene nedenfor ankelen, på tær og hæler og andre steder som er utsatt for trykk, samt på utsiden av leggene.

Arterielle fot- og leggsår skyldes dårlig blodsirkulasjon i arteriene, som regel som følge av åreforkalkning. Diabetes øker sjansene for fot- og leggsår.

Dersom årsaken til sårene ikke kan behandles, er det stor sannsynlighet for at sårene vil komme tilbake. En vil gjerne oppleve å ha gode perioder som erstattes av nye perioder med sårdannelse.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Live Løvaas Stang-Lund

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hjerte- og karsykdommer:

Hjerte- og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken i Norge i dag. Hjertesykdom innbefatter sykdomstilstander i selve hjertemuskelen, i hjerteklaffene, i blodforsyningen til hjertet og forstyrrelser i hjerterytmen. Sykdom i blodårene omfatter først og fremst åreforkalkning, høyt blodtrykk og utposning eller sprekk på pulsårene

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk