Blodsykdommer

Blodsykdommer omfatter sykdommer i de forskjellige bestanddelene i blodet og i de bloddannende og blodregulerende organene; benmarg, lymfeknuter og milt.

Blodsykdommene fører til at funksjonen til de røde blodcellene, de hvite blodcellene eller blodplatene blir nedsatt. Blodsykdommer kan derfor ha innvirkning både på blodets evne til å frakte oksygen rundt i kroppen, på kroppens evne til å bekjempe infeksjoner og på blodets evne til å levre seg.

Blodsykdommer gir ofte symptomer som slapphet og svimmelhet. Avhengig av hvilken lidelse som foreligger kan man også få symptomer som hovne lymfeknuter, forstørret milt, økt tendens til å få infeksjoner, hudblødninger og blodpropp.

Den vanligste blodsykdommen er anemi, det man på folkemunne kaller å være "blodfattig". Den hyppigste årsaken til dette er jernmangel. Det finnes også en rekke andre former for anemi. Noen av disse er medfødte tilstander som er vanlig i visse etniske grupper. Anemiene forekommer i alle aldre, men visse aldersgrupper og visse grupper i befolkningen har økt risiko.

Til blodsykdommene hører også medfødte forstyrrelser i blodets evne til å levre seg (koagulere). Eksempler på dette er blødersykdom (hemofili A) og von Willebrands sykdom, hvor man har økt blødningstensens, og tromboser (blodpropp) hvor blodet levrer seg uten grunn. Koagulasjonsforstyrrelsene skyldes ofte medfødte, arvelige tilstander.

Ondartede sykdommer som lymfekreft (lymfomer), blodkreft (leukemier) og benmargskreft (myelomatose) hører også inn under blodsykdommene. De forskjellige formene for blodkreft har sin typiske alder hvor de debuterer. Lymfekreft forekommer i alle aldersgrupper, mens myelomatose som oftest forekommer hos eldre mennesker.

En annen blodsykdom er den arvelige tilstanden hemochromatose, hvor det lagres for mye jern i kroppen, spesielt i leveren.

Fakta om Blodsykdommer:

Blodsykdommer omfatter sykdommer i de forskjellige bestanddelene i blodet og i de bloddannende og blodregulerende organene; benmarg, lymfeknuter og milt.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Blodsykdommer:

Jernmangel

Jernmangel vil si at man har for lite jern i kroppen. Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi.

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk