Nøtteallergi

Nut Allergy

Sist oppdatert 02.06.2015

Nøtter er en av de matvarene det er vanligst å reagere allergisk på. Noen reagerer kun med en mild hudreaksjon, mens andre kan utvikle en alvorlig allergisk reaksjon med pustevansker som krever rask legehjelp.

Immunsystemet vårt er et svært komplisert og høyspesialisert system som skal hjelpe til med bekjempelsen av blant annet virus og bakterier for å hindre at vi blir syke. Noen ganger skjer det en slags "feilkobling" som gjør at immunsystemet vårt oppfatter ufarlige stoffer som farlige. I denne prosessen skapes en allergisk reaksjon. Nøtteallergi er et eksempel på det. Det er mulig å reagere allergisk på alle typer nøtter og frø, og man kan reagere på kun én nøttetype, eller flere typer av nøtter. Peanøtt er egentlig ikke en nøtt, men en belgfrukt. Mange omtaler likevel peanøttallergi som en "nøtteallergi." De vanligste typene nøtter å reagere kraftig på er peanøtter, hasselnøtter, paranøtter og valnøtter. 

De fleste som har nøtteallergi, oppdager dette i løpet av barneårene, og det er vanlig å ha flere allergier samtidig. For eksempel er det mange med pollenallergi som kryssreagerer med nøtter. Mange har også kjent astma eller eksem fra tidligere.

Symptomer

Symptomene kan hos noen være milde, som et uskyldig hudutslett med kløe. Hos andre kan nøtter fremkalle en alvorlig allergisk reaksjon med hevelse i luftveiene, som videre kan gi alvorlige pusteproblemer.

De fleste som har nøtteallergi, utvikler milde til moderate allergiske reaksjoner. Det betyr utvikling av et rødt, flekkete og kløende hudutslett som er lett hevet fra hudoverflaten (elveblest). Kløe, prikking og ubehagelig følelse på tunge og innsiden av kinnene er også vanlige. I mer alvorlige tilfeller utvikles hoven tunge, hovne lepper, hovne øyelokk eller hovne hender eller føtter. I de mest alvorlige tilfellene blir luftveiene så trange at pustevansker oppstår. Kvalme, magesmerter, oppkast og diaré kan også forekomme ved nøtteallergi. Som regel oppstår symptomene kort tid etter inntak av nøtter.

Hos noen kan den prikkende følelsen i munnen eller hevelse av tungen/ansiktet være startfasen i utviklingen av en alvorlig allergisk reaksjon, og det er derfor viktig å komme til behandling raskt. Som oftest må man spise nøttene selv for å utvikle de allergiske symptomene. Noen er imidlertid så allergiske at det kan utvikle seg alvorlige symptomer kun ved å puste inn noen små partikler av nøttene.

Behandling og forebygging

Det finnes ingen kur mot nøtteallergi. Den eneste måten å unngå en allergisk reaksjon hos de med nøtteallergi på, er å unngå å spise nøtter eller matvarer som inneholder nøtter. For behandling av en pågående allergisk reaksjon, finnes effektive medisiner.

Det finnes ingen medisin som kurerer nøtteallergi. Den eneste måten å forebygge en allergisk reaksjon fra nøtter på, er å utelate den/de aktuelle nøtten(e) fra kosten. Her må man være påpasselig med å sjekke alle ingrediensene i matvarer nøye. Husk også å spørre kelneren på restaurant om matretten inneholder nøtter. Typiske matvarer som kan inneholde nøtter er sjokolade, kornblandinger, brød og kaker. Dersom man har utviklet en mild/moderat allergisk reaksjon, kan man ta en pille med allergimedisin. Det er lurt å alltid ha med seg denne medisinen.

For personer med alvorlig nøtteallergi, finnes det en adrenalin-penn man kan få på resept. Den må man alltid bære med seg i tilfelle et allergisk anfall skulle oppstå. Det er en sprøyte som settes i låret ved utvikling av en alvorlig allergisk reaksjon. Det er deretter viktig å ringe medisinsk nødtelefon 113.

Undersøkelse og diagnostikk

Det finnes flere måter å diagnostisere nøtteallergi på. De vanligste er via en blodprøve eller en prikketest.

Legen din vil først ta opp en målrettet sykehistorie. Deretter vil en blodprøve være den mest aktuelle testen. Blodet sendes inn til et laboratorium, som tester for allergistoffer. En prikketest kan også være aktuell. Her legger man en dråpe på huden som inneholder stoff fra nøtter, som så vil komme i kontakt med blodet via et lite stikk. Deretter ser man om huden reagerer på dette med rødhet, hevelse og kløe.

Årsak

Man kjenner ikke den nøyaktige årsaken til nøtteallergi, men man vet at genetiske faktorer disponerer.

Alle kan i utgangspunktet bli allergiske mot ulike stoffer. Hvorfor noen utvikler nøtteallergi, og andre ikke, er ikke fullstendig kjent. Man kjenner imidlertid til flere disponerende faktorer. Familiære faktorer (det at noen i nær familie har nøtteallergi) er viktige. Andre disponerende faktorer er at man fra tidligere har kjent eksem, astma eller andre allergier. Blant annet er det vanlig at personer med pollenallergi kryssreagerer med nøtter.

Prognose

De fleste med nøtteallergi vil fortsette å være allergiske mot nøtter resten av livet.

De fleste med nøtteallergi har denne allergien for resten av livet, med samme intensitet av de allergiske reaksjonene. Noen vil imidlertid vokse allergien av seg, mens andre vil utvikle kraftigere reaksjon mot nøtter opp gjennom årene. Behandlingen av en allergisk reaksjon utløst av nøtter er god. Dersom man klarer å utelate nøtter fra kosten vil man ikke ha noen symptomer på sykdommen.

Fakta om Nøtteallergi:

Nøtteallergi kan omfatte kun én nøtt, eller mange nøtter og frukter. Mest vanlig er det å reagere på peanøtter, hasselnøtter, paranøtter og valnøtter.

Nøtteallergi oppdages som oftest i barneårene. De fleste har allergien gjennom hele livet, men den kan bli både svakere og kraftigere. Noen få vokser det av seg.

Nøtteallergi kan gi milde reaksjoner som kløende utslett, men også alvorlige reaksjoner som pustevansker som krever rask legehjelp.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allergi:

Allergi er en tilstand som kroppen får når den kommer i kontakt med harmløse stoffer som feiltolkes og aktiverer kroppens immunsystem.

En allergisk reaksjon kan derfor utløses av mat, medisiner, insekter og forskjellige stoffer mot huden, men ikke minst av alt enkelte stoffer vi puster inn. Allergi er en arvelig sykdom og som de senere år har vært sterkt økende.

Fakta om Akuttmedisin:

Akuttmedisin er en samlebetegnelse for medisinske tilstander som begynner brått og har et kraftig og raskt forløp som ofte krever livreddende behandling i form av rask førstehjelp. I denne akutte situasjon er pasientene også helt avhengig av førstehjelpens stabiliserende behandling. Her kan enkle grep redde liv, og derfor er førstehjelp en viktig del av akuttmedisinen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk