Fotterapeut hos Medicus Plesner:

- Uggs bør forbys

De populære Ugg-støvlene er direkte skadelige. De er ikke stort bedre enn et par dårlige tøfler, advarer fotterapeut.

LITEN STØTTE: Uggs Australia ble opprinnelig lagd som tøfler til å varme seg på. Fotterapeut Lise Burud Smestad advarer mot feilbruk.
LITEN STØTTE: Uggs Australia ble opprinnelig lagd som tøfler til å varme seg på. Fotterapeut Lise Burud Smestad advarer mot feilbruk. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De vanligste belastningsplagene

Dårlige sko ødelegger føttene. Nordmenn står i kø for å operere bort hælsporer, Hallux Valgus, Mortons syndrom og hammertær:

Plantarfasciitt/hælspore er betennelse i den store senen som er festet under hælen og/eller gradvis forkalkning i senevevet.

Fordi: Fotbuen er blitt overbelastet over tid. Vanlig hos idrettsutøvere.

Symptomer: Stikkende, strålende og plutselige smerter når man belaster foten.

Behandling: Støtdempende og avlastende innleggsåler og romslige sko. trykkbølgebehandling, kortisoninnsprøytningog hvile. En sjelden gang kirurgiske inngrep

Prognose: God hvis man endrer dårlige skovaner.

Hallux Valgus er en feilstilling hvor stortåleddet vris utover og forrykker fotvinkelen og balansen i foten.

Fordi: Man har brukt trangt skotøy og høye hæler som igjen har belastet forfoten. Men arv er sterkt medvirkende.

Symptomer: Smerter, hovenhet og problemer med å finne fottøy som er romslig nok.

Behandling: Bruke skotøy med lav hel, bred form og god plass. Innleggsåler/fotsenger. Kirurgiske inngrep.

Prognose: Brede sko og innleggsåler kan bare lindre symptomer. Kirurgi kan føre til tapt fleksibilitet og endret følsomhet og balanse. Lidelsen kan komme tilbake.

Mortons nevrom er en nerveknute under tåballen bak annen og tredje tå.

Fordi: Man har har feilbelastet forfoten over lengre tid.

Symptomer: Sterke smerter under tåballene når man belaster foten - og som veksler med nummenhetsfølelse.

Behandling: Innleggsåle/fotsenger eller brede sko. Kirurgiske inngrep.

Prognose: God, men ved kirurgiske inngrep kan en viss følelsesløshet oppstå der nerveknuten er fjernet.

Hammertå vil si at én eller flere tær får kronisk bøyd stilling og får forhornet hud på leddene

Fordi: Man har gått med for trange sko og høye hæler

Symptomer: Smerter og vanskelig tilpasning til sko

Behandling: Større sko, operative inngrep hvor man fjerner et ledd og avstiver tærne

Prognose: God, hvis man endrer skovaner, men med noe redusert følsomhet og bevegelighet etter inngrep.

- De flate skoene får man ikke bare vondt i foten av, smertene vil etter hvert forplante seg til knær, hofter og rygg, sier fotterapeut Lise Burud Smestad hos Medicus Plesner.

Ugg-ene er "dårlige tøfler"

De mokasin-lignende Ugg-ene har herjet motebildet en lang periode. De er blant de verste skotypene Burud Smestad kan tenke seg.

- De har helt flat såle, null støtdempning og siden de er lagd i mykt skinn eller tekstil, gir de ingen støtte til fot eller ankel. De burde være forbudt i alle sammenhenger. De er ikke stort mer enn dårlige tøfler, sier Burud Smestad.

Forverrer pronasjon

Slitasjeskader på føtter er utbredt i Norge. Det skyldes ofte langvarig bruk av dårlig fottøy, feil sko for foten eller feil sko for anledningen.

- Overpronerer du i utgangspunktet - tråkker innover - kan du gjøre den skjeve beinstillingen mange ganger verre ved å bruke Uggs, mener fotterapeut Lise Burud Smestad.

- Kopiene som er farlige

Norsk Ugg-importør Pål Espen Vedner tilbakeviser kritikken på det sterkeste.

Han mener en innsydd hælkappe gir tilstrekkelig støtte i Ugg-støvlene og at det er kopiene som er helsefarlige.

- Jeg lurer på om Burud Smestad kjenner til forskjellen på de ekte skoene fra Ugg Australia og de utallige kopiene som finnes, sier Vedner til klikk.no.

Etterlyser forskningsresultater

- En normal fot har ikke vondt av å gå på flatt underlag, bare spør de millioner av kinesere som går med klikk-klakk-sko hver dag. Jeg skulle likt å se hva slags dokumentasjon Burud Smestad sitter på. Dersom hun baserer uttalelsene sine på det hun har hørt fra klientene hun har som fotterapeut, skjønner jeg godt at hun er kritisk. Uggs er ikke lagd for problemføtter, sier Vedner.

Tøfler i utgangspunktet

- Burud Smestad mener Ugg-skoene kan sammenlignes med tøfler?

- Det er ikke så merkelig, de første Uggsene var en tøffel australske sauebønder brukte til å varme føttene sine. Denne funksjonen oppdaget etter hvert surfere i Kalifornia, og i det miljøet ble Ugg en populær after surf-sko. Siden spredte fenomenet seg til filmbransjen i USA, hvor stadig flere skuespillere ble sett med Uggs mellom tagningene. Nå er skoene blitt en populær damesko på den andre siden av kloden.

Ingen fjellstøvel

- Hva med dem som har fått fot- eller leddplager på grunn av Ugg-sko?

- Da har de brukt dem til noe de ikke er skapt for. Ugg har aldri gitt seg ut for å være en joggesko eller fjellstøvel. De er ikke beregnet til å gå milevis med, sier Ugg-agent Pål Vedner.

Ingen ankelstøtte med åpne lisser

- Et annet eksempel på skadelig mote er de såkalte skater-skoene, med åpne lisser.

Man stikker bare foten ned i skoen som man altså ikke snører igjen - noe som gir et subbende gangelag, feil muskelbruk som forplanter seg oppover i kroppen og etter hvert gir smerter i føtter, knær og hofter, sier Lise Burud Smestad hos Medicus Plesner.

FOTTERAPEUT: Lise Burud Smestad hos Medicus Plesner møter problemføtter hver dag. Uggs, sneakers og høye hæler er blant føttenes største fiender, mener fotterapeuten.
FOTTERAPEUT: Lise Burud Smestad hos Medicus Plesner møter problemføtter hver dag. Uggs, sneakers og høye hæler er blant føttenes største fiender, mener fotterapeuten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

- Når ungdommer med skate-sko begynner å få muskel- og leddproblemer, kan det ofte løses ved at de rett og slett knytter skoene godt igjen slik at foten får støtte, sier fotterapeuten.

Føtter er individuelle

- Selv om det selvsagt finnes tommelfingerregler for hva som er bra fottøy, varierer det med den enkeltes føtter. En sko som passer for én fot, passer nødvendigvis ikke så godt for en annen.

Disposisjoner for fotplager er også arvelig betinget. Noen kan gå med høye hæler og spisse, flate sko hele livet, subbe avgårde med åpne lisser - uten at det får nevneverdige konsekvenser.

- Andre, derimot, har problemføtter fra de er tenåringer og vil alltid ha det, uansett skotøy. Men mens dårlige sko bare gjør vondt verre, vil riktig skotøy alltid virke forebyggende, sier Lise Burud Smestad.

Skapt for variasjon

- Men det kan også være skogsturer i fottøy som til forveksling ligner treningsko, men som er så myke at man kan vri dem som en vaskeklut. Disse gir ingen støtte verken til fot eller ankel.

- Den største utfordringen er det så å si konstant harde underlaget vi beveger oss på hver dag, gatelangs og på gulv. Ortopedisk sett er det så galt som det kan bli, kroppen og føttene våre er skapt for ulendt terreng og variert bruk av muskler, sener og ledd, sier fotterapeuten.

UGG UGG: De populære Ugg-skoene kommer i stadig nye varianter.
UGG UGG: De populære Ugg-skoene kommer i stadig nye varianter. Foto: FOTO: Star PR

Høye hæler

Hver ny skomote bringer gjerne med seg sine problemer.

- Veldig høye hæler kan fremprovosere hallux valgus - skjevstilt storetåledd og hammertær.

Da bærer vi hele kroppstyngden på forfoten - i stedet for at den fordeler seg jevnt på hele foten.

- Man kan også få problemer med en stiv og forkortet akillessene, men i motsetning til hallux valgus kan denne trenes til å bli tilnærmet bra igjen. Spisse sko klemmer også tærne sammen og kan gi problemer med både feilstillinger og tykke, nedgrodde negler.

Individuelt

Belastningsskader på føtter skyldes arv, aldring og slitasje. Hva som er avgjørende, varierer fra person til person.

En tommelfingerregel er at man ikke bør bruke høye hæler over to og en halv centimeter

- Men det er en myte at det kun er dårlig skotøy som har skylden. I prinsippet kan man gå barbeint gjennom hele livet og likevel utvikle hallux valgus, sier ortopedikirurg ved NIMI Arne Kristian Tysland, som har 25 års praksis innen ortopedi.

Riktige sko forebygger

Ortopediingeniør Jarle Henningsen Aga, også han fra NIMI, mener at skovalget er av avgjørende betydning. Om man har latente svakheter i foten, vil disse langt på vei kunne holdes i sjakk med riktig bruk av sko.

- En tommelfingerregel er at man ikke bør bruke høye hæler over to og en halv centimeter. Hæler på tre, fire centimeter vil legge uforholdsmessig stor belastning på forfoten - som er et veldig sårbart punkt, sier Aga.

Innleggssåler kan hjelpe

- Det er den daglige og langvarige bruken som er avgjørende, ikke de tre gangene i året man bruker selskapssko som man likevel kipper av seg i løpet av kvelden, sier Jarle Henningsen Aga.

Han råder alle med vondt i føttene, men også i knær og hofteledd, å søke faglig hjelp. Fordi det som kan være begynnelsen til langvarige plager ofte kan avverges med innleggsåler og riktige sko.

Plager med føttene?

Her får du hjelp:

Medicus Plesner selger ortopediske sko og artikler og tilbyr ferdigfabrikerte og individuelt tilpassede innleggsåler. Tlf: 815 55 300.

Løplabbet analyserer holdning, føtter og fotarbeide og gir råd om riktig sko til din fot.

NIMI tilbyr konsultasjoner, en rekke ortopediske undersøkelser og behandlinger. Tlf: 815 17 090.

Det er fastlegene som skriver ut rekvisisjon til ortoped og sykehus.

Les også:

Slik rengjør du sko

Test av vinterstøvler for barn

Ta vare på føttene dine

Se video:

Bli din egen skodesigner

Grete Waitz om gode løpesko

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning