Høye hæler

Derfor bør du unngå høye hæler

Sjekk ut skadene de populære skoene gjør med kroppen.

SKADELIG: Velg en lavere hæl enn disse på den røde løperen. Jo lavere, jo bedre.
SKADELIG: Velg en lavere hæl enn disse på den røde løperen. Jo lavere, jo bedre. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Høye hæler gir mange økt selvtillit, slankere kroppspositur og autoritet.

Med disse fordelene er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor kvinner sverger til disse skoene.

Men det finnes en mørk side som det ofte velges å lukke øynene for. Høye hæler kan nemlig forårsake drastiske forandringer i kroppen, spesielt i beinstrukturen.

- Mine pasienter skjønner at det ikke er lurt å gå i høye hæler når de har vondt, men min personlige oppfatning er at de mener utseendet går foran komfort, sier Toralf Thomassen, kiropraktor og fysioterapeut hos Din helse Norge.

Share

Den vanligste skaden

Høye hæler gjør at man ved stående positur får økt trykk på tåballene, og hele kroppen blir tiltet fremover. Dette endrer belastningen i hele kroppen. Foten skyves fremover og tærne bøyes opp, og presset øker derfor på tåball og tær.

Tips og triks til bruk av høye hæler

  • se etter sko med tykk såle
  • ha med et par ekstra sko i vesken
  • gå på skohandling mot slutten av dagen. Da er føttene litt hovne, og vi kjenner følelsen av hvordan det vil være å gå i skoen en i en lengre periode
  • varier mellom flate og høye sko
  • ta fotbad, og masser føttene godt med skrubb. Tilfør fuktighet
  • kjøp «partyfeet» eller andre innelgg i skoene

(kilde: www.becomegorgeous.com)

- De vanligste skadene er skjev stortå og smerter under tåballene. Disse skadene ser jeg daglig, sier Morten Johannessen, kiropraktor hos Aktiv Helse Bryn.

Skjev stortå er en feilstilling av stortåen slik at den vris mot lilletåen, samtidig som stortåens grunnledd er delvis ute av ledd. Leddene vil hovne opp og blir svært markerte og utstående på innsiden av foten.

- Disse forandringene er smertefulle og ømme, og det kan bli vanskelig å finne sko som passer godt på foten, forklarer Johanessen.

I tillegg kan skader som hard hud, krokete tær, kortere akilles-sene og nerver i klem mellom tærne oppstå hos dem som ofte bruker høye hæler.

Ryggen mister støtdemperen

- Når hele kroppen tiltes fremover, endres belastningen i hele kroppen, og alt må endre positur for ikke å falle fremover, forteller Thomassen.

Det meste av det gjøres i bekken og korsrygg ved at man svaier ryggen mer, og dermed svaies hele ryggsøylen. Dette sliter veldig på kroppen i lengden.

PÅ VEI TIL FEST: Ikke gå i høye hæler. Ta dem med deg, og ta de på når du kommer frem.
PÅ VEI TIL FEST: Ikke gå i høye hæler. Ta dem med deg, og ta de på når du kommer frem. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Ryggsøylen er s-formet, og ved å bruke høye hæler, flater disse kurvene seg ut. Da fungerer ryggen dårligere som støtdemper, og det øker stresset på muskler og ledd.

Kvinner har dobbelt så stor sjanse for å utvikle slitasjeleddgikt i kneleddet sammenlignet med menn.

- Man vet ikke om dette kun skyldes høyhælte sko, men en forskningsstudie viste at en fem centimeter høyhælt sko øker presset på kneleddet med 23 prosent i det området man utvikler slitasjeleddgikt, sammenlignet med å gå barbeint, forklarer Johanessen.

Ta av noen centimeter

Dette betyr ikke at kvinner skal kaste alle høyhælte sko, men at det kan være lurt å forminske bruken, eller eventuelt forminske høyden på hælen med noen centimeter.

- Bruk sko med mindre hæl. Det er mye bedre med to til tre centimeter, enn med syv til ti. Det viser en forskningsstudie hvor man så at 7,5 centimeter hæl medførte syv ganger så mye trykk på forfoten som en hæl på 2,5 centimeter, forteller Johanessen.

Sliter du med vonde tåballer, og fortsatt ønsker å bruke høye hæler, bør du gå til innkjøp av støtdempende puter som legges under tåballene.

Det finnes også mange fine, flate sko og lekre, flate sandaler på sommerens trendbarometer.

From car to bar

Det viktigste å huske på er å ikke gå lenger enn nødvendig i høye hæler.

- Ikke bruk dem annet enn ved spesielle anledninger, og ta dem av når du skal gå langt, sier Thomassen.

Johanessen er helt enig i at lange avstander frarådes i høye hæler, og anbefaler alle å ha med et par flate sko.

- Gå i flate sko, og ha heller med de høye i en pose når du skal på fest. Høye hæler er en «car to bar»-sko, som man ikke bør gå langt med, forklarer han.

Les også:

Nå skal du bruke sokker i sandalene

Slik får du en varig brunfarge

Finn riktig solbrille til ditt ansikt

FRA VENSTRE: Sandaler fra Bianco (kr 450), ballerina fra Ecco (kr899), sandaler fra HogM (kr 79,50), ballerina fra Din Sko (kr 299), Scholl Party Feet (kr 89).
FRA VENSTRE: Sandaler fra Bianco (kr 450), ballerina fra Ecco (kr899), sandaler fra HogM (kr 79,50), ballerina fra Din Sko (kr 299), Scholl Party Feet (kr 89). Foto: Foto: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning