Unngå skade

God fot gjennom livet

Tre av fire menn sliter med vonde føtter. Her tar vi for oss noen vanlige skader og hvordan du kan takle dem.

Wayne Rooney er en av svært mange fotballspillere som har slitt med bruddskade i foten.
Wayne Rooney er en av svært mange fotballspillere som har slitt med bruddskade i foten. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert

I løpet av en manns gjennomsnittlige levetid vandrer føttene over 112 000 km, tilsvarende fire ganger rundt jorden. Det er i grunnen ikke merkelig at problemer oppstår. Bedre blir det ikke av at mange i tillegg løper forgjeves etter baller av forskjellig omfang i både trange og tette sko.

Ikke minst er stadig flere fotballspillere plaget av brudd i metatarsaler (bein i foten). Wayne Rooney, Steven Gerrard, Ashley Cole og Michael Owen er bare noen av flere toppspillere som er opererte for elendigheten.

Minst tre av fire menn sliter med vonde føtter av ymse slag, men det er ikke enkelt å finne spesialister. For vi lever stadig lengre og tilgangen på fagfolk holder ikke tritt med den økte etterspørselen. Det betyr at vi må holde ut med smerter i lang tid, og uten behandling kan plagene forverres.

Mange tror også at det ikke er noe å gjøre med dævelskapen. Når vi i tillegg kjenner menns fobi mot å oppsøke lege, sier det seg selv at vonde føtter blir en sann plage. Her tar vi for oss noen vanlige skader og hvordan man kan takle dem.

Ilker

I løpet av en manns gjennomsnittlige levetid vandrer føttene over 112 000 km, tilsvarende fire ganger rundt jorden.
I løpet av en manns gjennomsnittlige levetid vandrer føttene over 112 000 km, tilsvarende fire ganger rundt jorden. Foto: FOTO: iStockphoto

Ta vare på føttene

Fotbad: Bruk spesialpulver eller tre-fire spiseskjeer vanlig kjøkkensalt eller fotsalt i en balje med 2-3 liter lunkent vann. Sitt ca. ti minutter med føttene i bløtt, deretter tørker du dem godt (vær særlig nøye mellom tærne) og smør med fuktighetskrem.

Masai Barefoot Technology (MBT): Sko utformet slik at du nærmest ruller over sålen. Resultatet er økt aktivitet i musklene i foten som i tillegg gir en god holdning fordi du får riktig hælnedslag og fraspark.

Børst og skrubb: Skrubb fot, tær og neglebånd med neglebørste.

Fram med saksa: Klipp for lange negler passe kort. Tånegler skal alltid klippes rett uten avrundete hjørner, da runde negler har lettere for å bli nedgrodde.

Fra verktøykassa: Fjern hard hud med sandpapirfil.

Ballspill: Massasje med en liten ball (tennis, golf eller spesialball med nupper). Trå lett på ballen mens du triller den i små sirkler under foten.

Stående yrke: Sørg for myke matter og/eller sko med myke innlegg.

Ned i vekt: Belastningsskader oppstår lett når du bærer på for mange kilo.

SYMPTOMER: Stortåen blir skjev og peker innover mot de andre tærne. Forfoten blir bredere og det blir dannet en utvekst, ilke, rett ved stortåen - øm, væskefylt og med hard hud.

ÅRSAK: Stortåen presser mot nabotærne mens (et av) beina i midten av tåen peker den andre veien, mot den andre foten. Dette medfører et V-formet fremspring. Resultatet blir en rød, vond stortåball med en hudtræl (ilke). Tette og trange sko er en vanlig årsak, særlig for dem med medfødt tåfeil. Slitasjegikt, svake leddbånd i foten som vanligvis holder beina stramme, eller en tendens til å rulle foten, kan også bidra til ilker. Dette gjør også leddet sårbart for leddgikt. Faresignal er en tå i ferd med å bli skjev og som ikke retter seg ut når du går barbeint.

BEHANDLING: Polstret innlegg eller (brede) tilpassede sko kan døyve presset på leddet og ta knekken på smerte og sårdannelse. Is og betennelsesdempende medisin som ibuprofen demper hevelsen. Kirurgisk inngrep for å korrigere beinet er vanlig. I alt finnes over 130 inngrepsvarianter. Mange av dem tvilsomme, og det pågår stadig forsøk for å finne bedre metoder.

En av de nyeste, såkalt skjerfteknikk, innebærer rotering av beina tilbake på plass. Sannsynligheten for vellykket inngrep er 90 prosent, mot bare 70 prosent for de fleste andre metodene. Laserstråler for å brenne vekk deler av beinet kan redusere hevelsen, men her er fortsatt mye upløyd mark før en finner fullgod behandling.

Betennelse i akillessenen

SYMPTOMER: Kraftige smerter bak i hælen, ofte forverret etter passive perioder (som etter en natt under dyna).

ÅRSAK: Betennelse eller avrevet akillessene, som er knyttet til hælbeinet og kontrollerer leggmuskelen. Som følge av aldring eller overbelastning kan senen bli stiv eller svekket. En av ti langdistanseløpere utvikler betennelse i akilles. Det kan også skyldes at foten ruller innover, skade eller aldersslitasje.

BEHANDLING: Hvile og kanskje litt forvirrende; strekkøvelser. Innleggssåler eller polstret beskyttelse av hælen kan forhindre senen fra å strekke seg helt ut, som er normalt ved gange. Ibuprofen kan dempe smertene. Enkelte ganger behøves kirurgisk inngrep der akillessenen blir erstattet med en annen fra et annet sted i kroppen.

Plantarfascitt (hælspore)

SYMPTOMER: Bankende smerter i hæl, ankel og fotsåle, ofte verre om morgenen.

ÅRSAK: Små avrivninger av fiber i senevevet foran/under hælen fører til lagring av kalk - som følge av hard belastning, overvekt eller idrettsaktiviteter. Vond hæl kan være et faresignal.

Fotfakta

Spredte tær: Åpen person som synes godt om seg selv og er flink til å inspirere andre.

Store tær: Sta, dominerende og usikker.

Rette tær: På det jevne med humør og arbeidslyst.

Føttene peker utover: Sliten og full av problemer.

Føttene peker innover: Blyg, usikker og særs selvopptatt.

Begge føttene peker mot venstre: Lever i fortiden.

Venstre fot rett, høyre fot peker innover: Egen utvikling bremses av at løsninger søkes i fortiden.

Høyre fot rett, venstre fot peker innover: Prøver å løse problemer med ting som har skjedd.

Begge føttene peker mot høyre: Optimist som ser framover.

Brede føtter: Rolig og fornuftig, utstråler trygghet, grundig og trives med jobben.

Små føtter: Dårlig selvtillit, liker å bli dullet med.

Lange, spisse tær: Evig dagdrømmer som svever i skyene.

Kilne føtter: Følsom, usikker og utrygg, misliker å bli rørt og tenker mer på andre enn seg selv.

Hovne føtter: Ulykkelig, desillusjonert og dårlig selvbilde.

BEHANDLING: Leges med hvile, endring i treningsaktiviteter eller vekttap. Avlast hælen med støtabsorberende sko, unngå harde sko/underlag og få spesialtilpasset innleggssåle. Betennelsesdempende injeksjoner i fotsålen eller sjokkbølgeterapi kan bidra til å bli raskere frisk.

Metatarsalgia

SYMPTOMER: Smerter i mellomfoten, føles som om man går på knust glass.

ÅRSAK: Ødelagte metatarsaler, de fem lange beina som kobler ankelen med tærne. Vanligvis som følge av at fettputen på fotballen er utslitt - via sport eller aldring, slik at beina blir uten beskyttelse. Særlig fjerde og femte metatarsal (ytterst på foten) er utsatt for skader.

BEHANDLING: Skreddersydde innleggssåler beskytter og demper smerten, betennelsesdempende injeksjoner gjør at det blir mindre hovent. I alvorlige tilfeller kreves kirurgisk inngrep.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning