Influensa eller forkjølelse

Her er forskjellene på forkjølelse og influensa

Symptomene på forkjølelse og influensa er ulike.

INFLUENSA ELLER FORKJØLELSE: Hva er egentlig forskjellen på influensa og forkjølelse og hvordan forebygger du virusene? FOTO: Getty Images.

INFLUENSA ELLER FORKJØLELSE: Hva er egentlig forskjellen på influensa og forkjølelse og hvordan forebygger du virusene? FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

Vinter er influensatid, men det er fortsatt mer vanlig å pådra seg en helt vanlig forkjølelse. Så hvordan vet du egentlig hva du har fått?

- Det er nok en del som sier de har influensa når de egentlig bare har forkjølelse eller bronkitt, sier spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad.

Selv om forkjølelsen kan føles vond der og da, er det en vesentlig forskjell på symptomene.

- Influensa gir helt tydelig, generelle, kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine. Man føler seg rett og slett helt mørbanka i flere dager, i tillegg til sterk feber, sier Mogstad.

Forkjølelse og influensa

En vanlig forkjølelse har derimot mye mildere forløp, og går i tillegg fortere over.

Det er også vanlig at forkjølelsen gir mer tetthet i nesen og at den er mer lokal som en ren luftveislidelse enn influensaen er.

Slik forebygger du forkjølelse og influensa:

- Vær nøye med håndvask.

- Ikke host eller nys andre i ansiktet.

- Sprit gjerne hendene når du har hostet i dem.

- Hold deg varm på beina.

- Drikk mye - særlig vann!

- Ta det med ro og gir ned når du kjenner at du brygger på noe.

- Som regel er det bare å ta det med ro og la sykdommen gå over av seg selv, sier Mogstad.

Det er heller ikke sikkert det er nødvendig å bruke egenmeldingen.

Vanlig forkjølelse utgjør nemlig en betydelig utgift for samfunnet i form av sykefravær, og mens du bør holde sengen til du blir bra av influensa, er det ingen grunn til ikke å kare seg på jobb dersom det bare er snakk om forkjølelse. Naturligvis med mindre du har en jobb der din smitte utgjør en fare for andre, slik som i helsevesenet.

Men hva er så forskjellene på influensa og forkjølelse?

Her er noen tips om hvordan du finner ut hva du har og hva du gjør med plagene.

Forkjølelse

Symptomer: Tett eller rennende nese, vond hals, hosting, nysing og hodepine.

Hva gjør du? Drikk mye, ta det med ro og bruk nesespray mot tett nese. Ta eventuelt paracet mot kraftig hodepine og feber.

Når nesa renner, hodet verker og halsen føles som en spikermatte, er det sannsynlig at du er blitt forkjølet. Helt vanlig forkjølelse er nemlig den vanligste vinterlidelsen.

- Barn kan bli forkjølet fire-sju ganger i året, og voksne et par ganger årlig. Tilstanden er mild og selvbegrensende, og forkjølelsen pleier å gå over i løpet av en til to uker, sier allmennlege Svein Høegh Henrichsen.

Forkjølelse = uskyldig sykdom

- Forkjølelse er en uskyldig øvre luftveissykdom som skyldes et virus. Den karakteriseres av sår hals, lavgradig feber og slapphet. Etter hvert kan man også få hoste og nesetetthet, sier Mogstad.

Forkjølelsen smitter ved dråpesmitte gjennom luften, så den er nesten umulig å unngå. Særlig hvis du har barn som går på skole eller i barnehage.

- Det er veldig vanlig at små barn blir forkjølet. Bare tenk på alle de små som starter i barnehagen for første gang. De har gjerne ikke vært utsatt for så mange virus før, og er derfor ekstra mottagelige for disse forkjølelsesvirusene, sier Mogstad.

Voksne er ifølge Mogstad ekstra utsatt dersom de er stresset eller fryser - og da særlig på beina.

Smittefare

Bare en sjelden gang er det behov for legebesøk på grunn av forkjølelse.

- Får du en forkjølelse som ikke går over etter en uke, eller har kraftige symptomer eller forverringer underveis, bør du vurderes hos fastlege. Det er nemlig ikke uvanlig at man kan bli smittet av bakterielle infeksjoner når man er svekket av virusinfeksjoner, sier Henrichsen.

Han legger til at mange også bruker naturmedisiner i form av høye doser med vitamin C eller solhatt mot sykdommen. Dette kan muligens forkorte sykdommen noe, uten at dette er bevist.

Influensa

Symptomer: Symptomer som ved øvre- og nedre luftveissykdommer, hodepine, muskelverk, slapphet, muskelsvakhet, gjerne høy feber, frysninger og sår hals.

Hva gjør du? Hold sengen, hold jevnest mulig temperatur, drikk mye vann og bruk eventuelt paracet eller ibux for å lindre smerter og feberen samt slimhinneavsvellende midler

Influensa er en årlig, sesongpreget sykdom som inntreffer i epidemier om vinteren over hele verden. Årsaken til at sykdommen inntreffer er forskjellige virus - influensavirus A og B.

- Man føler seg ofte svært syk, men tilstanden går raskt over. Hos eldre, barn og folk med kronisk lunge- eller hjertesykdom kan influensa være alvorlig, sier Henrichsen.

Av den grunn anbefales risikogruppene, pårørende samt de som jobber med disse gruppene i helsevesenet å vaksinere seg hvert år.

Vondt overalt

- Men man kan ha influensalignende symptomer uten at det er en riktig influensasykdom. Influensaen kommer i epidemier, og det er nye virus som angriper oss. Alle husker svineinfluensaen som vi hadde for to år siden, sier Løvendahl Mogstad.

Når influensaen kommer over deg, føler du deg rett og slett elendig. Det verker på steder i kroppen du ikke visste eksisterte, og det er lite som virker mer fristende enn å krype under dynen.

- Influensaen starter gjerne med at feberen går i været, og deretter kommer kroppsplagene og slappheten. Halssmerter og hoste kan komme etter hvert, og slik kan man kjenne seg i en til to uker, sier Mogstad.

Ta influensavaksine?

Influensa skyldes virus og det er derfor virkningsløst å gi antibiotika. Det virker nemlig bare på bakterier.

- Det som gjelder er å ta det veldig med ro. Hold sengen, og ta eventuelt smertestillende midler mot smerter og feber, sier Mogstad.

Hun anbefaler også at gravide i andre og tredje trimester tar influensavaksine.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning