hvorfor nyser man

Hvorfor nyser man?

Du nyser hele tiden, men vet du hvorfor det skjer?

HVORFOR NYSER MAN: Nyser du mye? Slik nyser du riktig, og så viktig er det å nyse! FOTO: Getty Images.
HVORFOR NYSER MAN: Nyser du mye? Slik nyser du riktig, og så viktig er det å nyse! FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Nysing er vanlig som følge av forkjølelse.

- Nysing er en refleks som oppstår fordi du har en form for irritasjon i nesen, ved at slimhinnene blir påvirket av et virus eller et annet irriterende stoff, forteller øre-nese-halsspesialist ved Rikshospitalet, Håvar Løseth.

Foruten infeksjon kan det være at det skyldes noe du er allergisk mot, eller at du reagerer på sterk lukt.

Krafit lyd av nysing

- At enkelte lager kraftigere lyd når de nyser er avhengig av mengden luft de har i lungene, stemmebåndenes plassering i strupen og volumet i munnhulen, nesen og bihulene. Generelt er det slik at jo mer luft i lungene, jo kraftigere blir lyden. Dess trangere det er i luftveiene, dess mer høyfrekvent blir lyden, forklarer Løseth.

Spesialisten poengterer at menn, oftere enn kvinner, lager lavfrekvente lyder når de nyser. Dette skyldes at de har større dimensjoner i luftveiene.

- Når vi er forkjølet eller tett i luftveiene av andre årsaker, som for eksempel ved allergi, vil lydene ofte være høyfrekvente grunnet trangere forhold, sier Løseth.

Øre-nese-halsspesialist ved Medi 3 i Ålesund, Dag Rieve Kristiansen, mener at vi brøler fordi vi i et lite sekund ikke har noen kontroll over kroppen.

- Det er som når kroppen er i søvntilstand – vi er ubevisste. Forskjellen er at når du nyser varer denne ubevisstheten i så kort tid at det for eksempel ikke er farlig å kjøre bil, dersom du bare nyser én gang, sier Kristiansen.

Les også: Dette betyr fargen på snørret ditt

Riktig måte å nyse på

Det er normalt å oppleve at man nyser mye, hvor 8 til 10 ukontrollerte nys farer gjennom kroppen. Løseth forklarer at dette kan unngås ved å nyse med nesen, heller enn munnen.

- Et nys er til for å rense nesen. Det er en refleks det er umulig å kontrollere. Dersom du nyser med nesen og med lukket munn, er nysene trolig mer effektive for å rense nesen. Dersom man nyser med munnen, trenger man i teorien flere nys for å rense nesen like godt, sier Løseth.

Ifølge spesialisten tror mange at de blir syke dersom noen nyser på en, men han forklarer at alle har flerfoldige bakterier og virus i nesen som ikke gir sykdom, men som er en del av oss.

- For å bli smittet må det enten være mikroorganismenes egenskaper som er slik at de gir sykdom, for eksempel ved influensa, eller forhold hos personen som gjør han eller henne mer mottakelig for sykdom, som ved redusert immunforsvar, sier Løseth.

Han legger til at det uansett er viktig å ta hensyn til andre dersom man kjenner et nys presse på, og at det finnes to riktige måter å nyse på.

- Nys ned i albuen din for å unngå å spre bakterier og eventuell smitte, eller nys i hendene dine. Gjør du sistnevnte, bør du vaske hendene med én gang, sier Kristiansen.

Les også: Dette er tegnene på kronisk tett nese

Ikke hold igjen en nys

- Å holde igjen nys er i utgangspunktet ikke farlig for friske mennesker, i alle fall hvis de ikke gjør det for ofte, sier Kristiansen.

Han poengterer imidlertid at det kan være farlig for mennesker med høyt blodtrykk og andre kroniske lidelser å holde igjen nys, grunnet trykkøkningen som skjer i kroppen. Løseth forklarer at å holde igjen nys kan føre til hjerneblødning, men at dette skjer ytterst sjeldent.

- Det kan for eksempel skje dersom man har en sykdom latent i et blodkar i hjernen. Da kan trykket skape en brist i blodkaret som igjen kan føre til blødning. Dette gjelder absolutt ikke normalt friske mennesker, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning