Spørsmål og svar fra Doktoronline.no

Borreliainfeksjon?

Publisert Oppdatert

SPØRSMÅL:

Hei! Jeg ble stukket av insekt for en stund siden og oppdaget at jeg hadde kløende stikk flere plasser på kroppen, og antok at dette var myggstikk.

Det har klødd lenge og jeg har ikke sett noen flått.

I går fikk jeg derimot ringformet rødt utslett med en hvit ring innenfor. Dette er veldig likt det karakteristiske utslettet man ser ved borrelia. Dette har nå kommet tre ulike steder. De har alle blitt større siden i går.

Jeg har oppsøkt lege og fått apocillin. Jeg lurer på om det er tilstrekkelig eller om doxylin er å foretrekke? I tillegg lurer jeg på hvordan prognosen er når man kommer i gang med behandling med en gang man oppdager dette utslettet?

På forhånd takk for hjelpen.

-Anonym bruker

SVAR:

Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi svarer:

Hei. Det høres egentlig litt rart at det du har skal være borrelia. For det første "stikkene": flåtten stikker ikke. De biter seg fast, sitter fast, eventuelt graver den seg ned i huden hvor den suger i seg blodg.

Du finner flåtten som små svarte prikker, 1-2 mm store. De kan fjernes med for eksempel en pinsett. Hvis du har et forstørrelsesglass kan du se at det er et dyr med hode og kropp. Hodet har en tendens til å sitte igjen i huden når du fjerner den.

Det høres lite sannsynlig ut at det skal være tre flåttbit samtidig. Ringene du beskriver kan jeg ikke kommentere, beskrivelsen er ikke detaljert nok. Om det er borrelia, er de i alle fall røde og sprer seg utover fra bittstedet. Hvis din fastlege har sett ringene og mener at det kan være flåttbitt, må jeg bare akseptere det.

Når det gjelder behandling er borrelia ømfintlig for alle penicillin-preparater, og apocillin skulle være grei.

- Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi

LES FLERE SPØRSMÅL OG SVAR PÅ DOKTORONLINE HER

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning