Disse ostene kan du trygt spise når du er gravid

Faktisk alle, så lenge de varmebehandles.

Publisert

(SIDE2): Mange opplever å få ulike råd når man blir gravid, spesielt når det kommer til mat. Kan man spise sushi? Hvordan var det med ost? Og hvilke fisketyper bør man unngå?

Unngå upasteuriserte meieriprodukter

Det har kanskje vært spesielt mye forvirring rundt akkurat dette med ost. 

Gravide bør unngå upasteuriserte meieriprodukter, altså produkter lagd på melk som ikke er varmebehandlet. Slike oster kan inneholde bakterier som Listeria, som kan være skadelige for fosteret.

Hvis osten er lagd på upasteurisert melk, vil det stå i ingredienslisten. Dersom det ikke står, kan du gå ut ifra at osten er lagd på pasteurisert melk.

Faste oster av upasterurisert melk, som Grana Padano og parmesan, regnes likevel som trygge.

- Faste oster av upasteurisert eller rå melk anses som tryggere fordi Listeria ikke har mulighet til å vokse i produktet. I løpet av den lange modningstiden, vil Listeriabakterien ikke ha mulighet til å vokse og formere seg slik de andre bakterietypene i osten kan, forklarer ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen.

Kan spise blåmuggost på pizza

Graviditet og ost

DISSE ER TRYGGE:

- Pasteuriserte harde oster som hvitost og gulost.

- Upasteuriserte harde, vellagrede oster som Parmesan og Grana Padano.

- Alle norske smelteoster og kremoster.

- Konservert fetaost og lignende salatoster på glass, nyåpnet og laget av pasteurisert melk.

- Norske pasteuriserte kittmuggoster som Ridder og Port Salut.

- Norsk pasteurisert kvarg (Skyr og Kesam).

- Alle oster (også upasteuriserte og med blå- og hvitmugg) som er varmebehandlet til det bobler.

DISSE BØR DU UNNGÅ:

- Upasteuriserte oster som ikke er varmebehandlet til det bobler.

- Myke oster med blå- eller hvitmugg, som Gorgonzola, Chevre og Brie, til tross for at de er pasteuriserte. Kan spises hvis de varmes.

Når det gjelder myk ost, skal man unngå blå og hvitmuggoster, selv om de er laget av pasteurisert melk.

- Grunnen til at halvfaste og myke oster som Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola ikke anbefales selv om de er laget på pasteurisert melk er at osten kan bli forurenset med Listeria etter pasteuriseringen. Dette er oster som ofte lagres lenge, og siden Listeriabakterien har svært gode vekstvilkår i disse ostene kan Listeria derfor potensielt vokse seg tallrike og gi sykdom, sier Glemminge Arnesen.

Men det betyr ikke at man aldri kan nyte litt brie eller blåmuggost som gravid, den må bare varmes til over 70 grader først.

- Om man varmebehandler ost godt, kan alle typer oster trygt spises av gravide. Eksempler på dette kan være ost på pizza, ostesmørbrød, lasagne eller bruk av ost i sauser, avslutter Glemminge Arnesen.

Vil du lese flere helsesaker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!