Dette kan skuffe deg

Er sjokolade og vin så sunt som vi tror?

Publisert

(SIDE2:) Vi hører ofte at mørk sjokolade og et glass rødvin er bra for helsen – og vi vil gjerne lese at det er sunt.

Men en ny studie fra Baltimore tar knekken på unnskyldningen vår for ekstra kos i hverdagen.

Stoffet resveratol, som finnes i mørk sjokolade, rødvin og bær har ingen vesentlig innvirkning på levetiden, hjertesykdom eller kreft, sier nå forskere.

Professor Richard Semba ved universitetet i Baltimore, sier at de helsemessige fordelene ved resveratrol ikke støttes opp i hans siste studie. Det er et naturlig forekommende stoff som produseres i planter for å bekjempe infeksjoner og skader.

- Tanken er at noen matvarer skal være bra for deg, fordi de inneholder resveratrol, men dette fant ikke vi i det hele tatt, sier han ifølge The Sydney Morning Herald.

Stoffets påståtte helsebringende egenskaper har ført til at en rekke kosttilskudd inneholder resveratrol. 

Italienere og vin

Den nye studien inkluderte 783 italienere i alderen 65 år og oppover. Studien gikk fra 1998 til 2009. Det ble tatt jevnlige urinprøver og sjekket nivået av resveratrol, og om det var assosiert med forekomst av kreft og hjertesykdom. Ingen i studien tok kosttilskudd, så stoffet fikk de i seg gjennom kostholdet. Deltakerne drakk blant annet rødvin.

Etter en oppfølging på ni år, ble det ikke sett noen sammenheng mellom resveratrol og sannsynligheten for at deltakerne hadde utviklet sykdom.

Studielederen påpeker at selv om de ikke fant noen fordeler ved resveratol, kan det være andre positive effekter ved matvarene.

- Det vi har funnet ut er at fordelene, hvis de finnes, kommer fra andre stoffer i disse matvarene. Dette er komplekse matvarer, og alt vi vet er at helsefordelene sannsynligvis ikke kommer fra resveratro, sier Semba.