Dette bør du vite om müsli og granola

Det er særlig én forskjell som du bør være klar over.

TIL FROKOST: Både müsli og granola kan spises som frokostblanding, men det er likevel noe som skiller de to.
TIL FROKOST: Både müsli og granola kan spises som frokostblanding, men det er likevel noe som skiller de to. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Side2 har tidligere skrevet om havregryn og forskjellen på store og lettkokte gryn.

Vi har også stilt spørsmål om hva som er sunnest av cottage cheese og kesam, samt hva som er forskjellen mellom mager og fet fisk.

Bakes i ovnen

Nå har vi spurt vår matblogger Ingrid Victoria Husebye, som står bak bloggen FoodByVictoria, om forskjellene mellom müsli og granola.

Dette er begge populære alternativer til blant annet frokostblanding og som toppinger til desserter og lignende, men hva er egentlig müsli og hva er egentlig granola?

Ingrid Victoria er utdannet konditor og har i dag en trainee-stilling i bakerikjeden «Godt Brød».

- Hovedforskjellen mellom disse to er at granola er bakt i ovnen og ofte søtet med honning, juice eller sukker. De tradisjonelle müsliblandingene er vanligvis ulike korntyper som ikke er bakt i ovnen, og ofte tilsatt tørket frukt og nøtter, forklarer konditoren til Side2.

Matbloggeren mener det derfor er et smartere valg å velge müsli fremfor granola på grunn av at sistnevne ofte inneholder en del søtning fra for eksempel brunt sukker, honning eller lignende. Og et høyere innhold av tilsatt sukker, betyr også gjerne et høyere innhold av kilokalorier.

PÅ GRUNN AV SØTNING SOM HONNING ELLER SUKKER så inneholder granola ofte et høyere kaloriinnhold enn müsli.
PÅ GRUNN AV SØTNING SOM HONNING ELLER SUKKER så inneholder granola ofte et høyere kaloriinnhold enn müsli. Foto: (Colourbox)

Lag selv!

Men det sunneste alternativet mener Ingrid Victoria er å lage sin egen müslivariant eller rett og slett bare velge havregryn hvis du ønsker et sunnere alternativ til frokostblanding. 

- Det absolutt sunneste valget er havregryn som du for eksempel koker til havregrøt. Og jeg vil si at müsli er sunnere enn granola. Du kan lage enkelt lage müsli selv ved å blande ulike frøtyper, havregryn og tørket frukt. Granola kan være fint i små mengder når man bruker det som topping i en smoothie eller yoghurt, men en hel skål er ikke derimot det sunneste man kan spise, mener hun.

- Personlig kjøper jeg aldri ferdiglagde frokostblandinger på butikken da disse ofte inneholder mye tilsatt sukker, legger hun til.

Er du glad i müsli og granola bør du altså gå for de variantene med minst mulig tilsatt sukker og mye fiber.

Det beste alternativet er å lage din egen variant der du selv kan justere på søtningsmengden samt bestemme hvilke ingredienser blandingen skal bestå av.

FoodByVictoria har tipset om flere gode oppskrifter på ulike frokostblandinger på sin blogg.

Her er en av dem:

Hjemmelaget granola fra FoodByVictoria

Mandler
Gresskarkjerner
Tørkede tranebær, mango og kokos
Havregryn
Mandelflarn
Linfrø
Valnøtter
Hasselnøtter
Sesamfrø
Honning
1 dl eplejuice
1-2 spiseskjeer brunt sukker
1-2 teskjeer kanel

Bland frø og nøtter i en stor bolle. Varm deretter opp cirka 1 dl eplejuice, 1-2 spiseskjeer brunt sukker, og 2-3 spiseskjeer honning i en kjele. (Juster etter hvor stor nøtteblanding du har laget) Deretter heller du dette over nøtteblandingen. Bland godt med en sleiv. Fordel granolamiksen på 1-2 bakebrett. Stek på 150 grader i cirka 40-50 minutter, til blandingen har fått en jevn og fin brunfarge. Husk å røre hvert 15. minutt slik alt blir stekt likt. La det avkjøle før du heller blandingen på glass med lokk.

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2016.

Les også