Hva er egentlig sunnest av kesam og cottage cheese?

Dette bør du vite om de populære meieriproduktene.

SMÅ FORSKJELLER: I fruktkesam er det 7,4 prosent fett og 5 prosent tilsatt sukker, mot 1 prosent fett og 0 prosent tilsatt sukker i de naturlige variantene. 
SMÅ FORSKJELLER: I fruktkesam er det 7,4 prosent fett og 5 prosent tilsatt sukker, mot 1 prosent fett og 0 prosent tilsatt sukker i de naturlige variantene.  Foto: (Produsentene)
Publisert

(SIDE2): Populariteten til cottage cheese og kesam/kvarg har de siste årene eksplodert og det kommer stadig nye varianter av meieriproduktene på markedet.

I dag finnes det alternativer i store og små begre, og med og uten smak. Men hva er egentlig forskjellen mellom cottage cheese og kesam/kvarg?

LES OGSÅ: Side2 vurderer ulike kesamprodukter

Noen varianter inneholder tilsatt sukker

- Både cottage cheese og kvarg/kesam er ferskoster, men de har helt ulik konsistens, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i opplysningskontoret for Meieriprodukter, til Side2.

ERNÆRINGSRÅDGIVER i melk.no, Terese Glemminge Arnesen.
ERNÆRINGSRÅDGIVER i melk.no, Terese Glemminge Arnesen. Foto: (Foto: Opplysningskontoret for melk)

- Cottage cheese er kornete ostemasse i beger, og kvarg/kesam er en jevn blanding. Cottage cheese inneholder fra 2 prosent - 4,3 prosent fett, er uten tilsatt sukker og er svært proteinrik. Kvarg/kesam inneholder også lite fett, fra 1 prosent - 8 prosent fett avhengig av variant. De naturelle variantene er uten tilsatt sukker, mens fruktvariantene inneholder litt tilsatt sukker. Kesam/kvarg inneholder også en del proteiner.

Næringsrikt

I tillegg til cottage cheese og kesam/kvarg, så har også produktet «Skyr»  kommet på banen.

Hva er Skyr?

- Skyr er også en kvarg som inneholder svært mye proteiner, i tillegg til å være fettfri og med lite eller ingen tilsatt sukker.

Mange lurer på hvilket produkt som er «sunnest» i meierihylla, men ernæringsrådgiveren påpeker at både kvarg og cottage cheese er næringsrike produkter som har ganske likt innhold av næringsstoffer.

- Siden begge er magre og proteinrike har de ganske lik næringsverdi. Forskjellene mellom dem er ofte knyttet til bruken, påpeker Glemminge Arnesen.

- Både kvarg og cottage cheese inneholder mye proteiner, lite fett, samt at de begge er en god kilde til kalsium, jod, fosfor og B-vitaminer. Begge produktene er godt egnet som sunne og smarte mellommåltider eller ingrediens i sunne hovedmåltider.

Men er du opptatt av innholdet av fett og tilsatt sukker så forklarer ernæringsrådgiveren at det er bedre å velge de magre naturellvariantene og selv til tilsette for eksempel bær. 

- Det er noe høyere fettinnhold og sukkerinnhold i fruktvariantene av kesam og som et hverdagsprodukt er det da bedre å velge de magre og naturellvariantene. Men fruktkesam bidrar med flere gode næringsstoffer på færre kalorier enn for eksempel pisket krem eller iskrem, påpeker Glemminge Arnesen.

Kan erstatte matfett

Ernæringseksperten i Melk.no forklarer at cottage cheese egner seg godt som pålegg, til baking, til salater, i desserter eller rett ut av begeret med ulike toppinger. Når det gjelder kesam/kvarg så kan dette brukes i stedet for rømme som et magrere alternativ.

- Kesam egner seg også godt i bakverk, og gir saftig resultat og mindre fett om man erstatter noe av fettet med kvarg. Fruktkesam er også godt som erstatning for krem til desserter og kaker! tipser ernæringsrådgiveren. 

Andre bruksområdet for kvarg/kesam er for eksempel dipper, dressinger og kalde sauser. Kvarg/kesam kan derimot ikke kokes, da blir den kornete og skiller seg.

Lagres i fryseren

Visste du også at disse to meieriproduktene også kan legges i fryseren?

Ifølge melk.no kan kvarg/kesam fryses i emballasjen i inntil seks måneder. Da bør produktet tines langsomt i kjøleskap og etter opptining kan kvargen brukes i for eksempel bakverk eller vaffelrøre.

Det samme gjelder for cottage cheese. Opplysningskontoret for meieriprodukter kan i tillegg informere om at  cottage cheese ofte har lengre holdbarhet enn den satte utløpsdatoen, forutsatt at den er uåpnet og lagret kaldt.

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2016.

Les også