Det er sunt å bli far

Et farskap endrer livet ditt og kan faktisk være svært sunt. Men ikke glem å gi barna dine beste arveanlegg.

BIOLOGISK KLOKKE: Mange menn er mer giret på foreldrerollen enn kvinner.
BIOLOGISK KLOKKE: Mange menn er mer giret på foreldrerollen enn kvinner. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO
Publisert Oppdatert
TENKER PÅ BARNET: Papparollen kan bety at du får bedre helse.
TENKER PÅ BARNET: Papparollen kan bety at du får bedre helse. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO

Voksne forhold sprekker, men båndene til barna forblir (som oftest) solide. Her får du i alle fall noen velmente råd om farskap:

TIL STEDE UNDER FØDSELEN: I løpet av svangerskapskurset er dama trolig blitt overbevist om at det er en selvfølge at du trer støttende til under fødselen. Men tenk deg om to ganger. Med mindre du syntes morkake er fascinerende eller tenner på at din kjære banner som en bryggesjauer og skriker i smerte tjener begge parter på at du holder deg unna.

Studier støtter det faktum at fødselen sklir best uten at far vimser rundt sengen. Rutinert sykehuspersonale er flinkest til trøst og smertelindring. Dessuten øker kvinners angst og smerte hvis partneren er urolig.

KVINNER ØNSKER SEG BARN MER ENN MENN: Tradisjonelt anser man at kvinners biologiske klokke slår som Big Ben, mens vår er mer som et thailandsk rolexur. Dette stemmer faktisk dårlig med virkeligheten, for mange menn (ikke alle) er mer giret på foreldrerollen enn kvinner. Hva gjør vi ikke for å oppfylle drømmen om å sparke ball med en kommende Zidane?

MENN OG INNBILTE SVANGERSKAP: Tro det eller ei, men det skjer. Canadisk forskning viser at menn med gravide partnere føler hormonelle skiftninger på lik linje med henne, dessuten blir de lettere forkjølet, irritable og sliter med søvnproblemer.

SKILSMISSE ER EN KATASTROFE FOR BARNET: Selvsagt er harmoniske hjem det beste for unger, men faktum er at barn takler oppbrudd på en god måte - såfremt pappa spiller en aktiv rolle og deltar i barnets oppvekst. Og at foreldrene ikke prater stygt om hverandre mens barnet hører på.

BEDRE HELSE I PAPPAROLLEN: To timers søvn og fulle bleier er ingen resept for god helse, men en svensk studie viser at barnløse menn som bor alene dør langt tidligere enn de som er fedre. Farskap sporer ofte til å kutte ned på tobakk og alkohol, trå litt varsommere på gasspedalen, spise sunnere, trene eller i alle fall bli mer leken og oftere sjekke hvordan det står til med kropp og helse hos lege.

MEST MULIG TID MED BARNET: Nøkkelen er kvalitet fremfor kvantitet. Til tross for lange arbeidsdager behøver ikke fedre ha dårlig samvittighet for at det går på bekostning av samvær med barnet. Viktigere er det å være mentalt til stede når man først er der, og ikke stresse for at jobben noen ganger må komme i første rekke.

SLUTT PÅ SEXLIVET: Graviditet betyr ikke over og ut med erotikken. Å være gravid virker minimalt inn på hvor sultne kvinner er på sex, selv om lystkurven naturlig nok peker nedover forut for og rett etter at barnet blir født. En bedre variabel på elskovslysten er hennes innstilling til sex under selve svangerskapet. For det er ingen grunn til å la en voksende mage hindre virile sprell; det gjelder bare å finne stillinger som ikke presser på fosteret.

For øvrig gjelder det å bruke vettet om du tenker tanken på å stifte familie. Menn som drikker mye og røyker, ødelegger sædkvaliteten i generasjoner fremover. Forskere har funnet et hormonødeleggende kjemisk stoff som endrer gener i sæden og kan påvirke prostatakreft samt svekke evnen til å få (friske) barn. Rådet er derfor å slakke ned på inntaket av alkohol og tobakk om du vil bli far.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning