Derfor bør kvinner unngå å sitte på kalde gressplener

Våren er her, men vær forsiktig.

Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Solen viser seg stadig flere timer, og den har også begynt å varme. Jepp, vi snakker vår. Og hva er deiligere enn å kunne sitte ute og nyte årstiden. Men er man kvinne, bør man være litt forsiktig med nettopp det – i hvert fall når det kommer til en av blant annet russens favoritter: sitte i parkene.

LES også: Går du på do før du har sex?

For jenter får fortere urinveisinfeksjon, og da er for eksempel kalde gressplener - og det å holde seg fra å tisse fordi det er så tungvint å finne et toalett - uheldige, skriver bt.dk.

- Kulde kan undertrykke trangen til å tisse, og blærebetennelser får man dersom blæren ikke tømmes ordentlig, sier overlege ved Urinveiskirurgisk avdeling ved Odense Universitetssykehus.

Når det er kaldt trekker nemlig blodårene seg sammen, og så i underlivet. Da føler man ikke i like stor grad behov for å gå på do.

VÅR: Deter varmt i sola mange steder, men bakken er kald - og kan skape problemer for jenter.
VÅR: Deter varmt i sola mange steder, men bakken er kald - og kan skape problemer for jenter. Foto: (Colourbox)

Menns urinrør er tre ganger så langt som kvinners, dermed vil det ta bakterier i urinrøret lenger tid å «krype» opp i blæren hos menn. Venter jenterlenge mellom hver gang de later vannet, vil altså bakteriene ha bedre tid til å skape problemer – som altså urinveisinfeksjon. Derfor er altså kulden et problem – ikke fordi den i seg selv fører til at man blir syk.

For å forebygge urinveisinfeksjon bør man drikke nok væske, halvannen til to liter om dagen. Gå på do jevnlig og tømme blæren hver gang. Gå også på do eter samleie, for å «skylle ut» eventuelle bakterier fra urinveisrøret. Unngå vanlig såpe når man vasker underlivet. Skift bind når det er blitt vått (og gå heller ikke med våt bikini eller badedrakt over tid).

LES mer: Derfor får du urinveisinfeksjon

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2016.

Les også