Svir det når du tisser?

Sex er en vanlig årsak til urinveisinfeksjon.

FLERE KVINNER ENN MENN: I aldersgruppen 26-30 år er det 100 ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon, ifølge Norsk Helseinformatikk.
FLERE KVINNER ENN MENN: I aldersgruppen 26-30 år er det 100 ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon, ifølge Norsk Helseinformatikk. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Urinveisinfeksjon er noe mange kvinner opplever i løpet av livet.

Selv om enkelte mener kulda er med på å øke risikoen for å få blærekatarr så er dette en infeksjon i urinblæra som nesten alltid skyldes bakterier, skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

Tiss ut bakteriene

Det er nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsak til urinveisinfeksjoner, og i tre av fire tilfeller skyldes bakterien E.Coli.

Noe av det som kan øke risiko for å utvikle blærekatarr er sex, ifølge Helsenorge.no.

Norsk Helseinformatikk skriver på sine nettsider at ved samleie kan nemlig bakterier komme over i urinen fra området rundt urinrørsåpningen, og fra kjertler langs urinrøret. Det er derfor ikke uvanlig at blærekatarr kan oppstå etter sex.

For å forebygge blærekatarr anbefales det derfor å gå på do innen 15 minutter etter samleie, tipser Apotek 1.

Forebyggende tips

Andre årsaker til at man får blærekatarr kan være diabetes, overgangsalder, graviditet og urinkateter.

Tips for å unngå urinveisinfeksjon er regelmessig og fullstendig tømming av blæra slik at bakterier skylles ut. Andre råd er å drikke rikelig med væske og er du stadig plaget med urinveisinfeksjoner bør du unngå bruk av pessar og sæddrepende krem siden dette kan øke risikoen. 

Du har kanskje hørt at å bruke tranebær kan hjelpe mot urinveisinfeksjon? Og dette er ikke bare et kjerringråd, ifølge Helsenett.no.

Forskning tyder nemlig på at bærene hjelper skriver forskning.no, men det påpekes at det trengs mer dokumentasjon til for å kunne si noe sikkert om bærets effekt på infeksjonen, om dosering og behandlingslengde. 

Feber? Reis til legen

Symptomer på urinveisinfeksjon er hovedsakelig smertefull vannlating samt svie og varmefølelse i underlivet. 

Opplever du i tillegg feber og smerter i ryggen kan dette tyde på nyrebekkenbetennelse og dette må behandles straks. 

Urinveisinfeksjon behandles med antibiotika, men tilstanden kan også gå over av seg selv. 

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2014.

Les også