Denne indikatoren ga kjøttdeigen fire dager ekstra holdbarhet
Keep-it-teknologien trapper opp innsatsen mot matsvinn.

(SIDE2): Debatten om best før – og sisteforbruksdag på datostempling av matvarer er evig aktuell.
I fjor var det stor fokus på at nordmenn ikke klarte å skille mellom «best før» og «siste forbruksdato».
I året kaster nordmenn 230.000 tonn med mat.

Side2-leseren sier at de har da luktesansen i behold når det gjelder når det gjelder datomerking og matvarer. Men hva om varen ser bra ut, og det står siste forbruksdag?
En av aktørene som vil matsvinnet til livs i alle deler av næringskjeden er Keep-it, som for fire år siden lanserte en holdbarhetsindikator.
- Kan få lenger holdbarhet
Holdbarhetsindikatoren måler temperaturavhengig holdbarhet. Indikatoren måler temperaturen produktet til enhver tid er utsatt for, enten det er fra transportbåndet, i kjøledisken i butikken eller i ditt eget kjøleskap og «oversetter» for deg hvor mange dager det er igjen av holdbarheten.
- Vi gjorde en undersøkelse på kjøttdeig. Der fant vi at – om kjølekjeden var riktig – fikk kjøttdeigen i gjennomsnitt 2,6 dagers ekstra holdbarhet og i enkelte butikker helt opp mot fire dagers ekstra holdbarhet med Keep-it, sier administrerende direktør i Keep-it, Kristen Hovland til Side2.
Testen viste også at om kjøttdeig holdes konstant i to grader, så holder den i 18 dager. Økte du temperaturen til seks grader, gikk holdbarheten ned til åtte dager.
Vil ha flere varer merket «best før»
- I undersøkelsen vår sa 90 prosent av de spurte at de ikke stoler på datostempling. Nylig inngikk vi et samarbeid med Matvett om matmerking. Vi mener, som dem, at for mange produkter er merket med siste forbruksdag. De burde heller vært merket med best før, sier Kristen Hovland.
SE OGSÅ: Selger mat som skulle kastes - har doblet omsetningen på en uke
Keep-it-indikatoren er utviklet av en forskergruppe på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), tidligere kjent som Norges landbrukshøgskole. De forsket på indikatoren i 12 år.
Siden 2012 har du kunnet se den på kjøttdeig, fersk fisk og etter hvert kylling på Rema1000.

LES OGSÅ: - Denne maten kan du spise etter utløpsdato
I tillegg bruker blant annet Universitetsykehuset i Oslo indikatoren på pasientmat. Og Kolonial.no har den på sine varer fra Rema.
Nå har Keep-it satt i gang en kampanje for å gjøre forbrukeren enda mer klar over hvordan holdbarhetsindikatoren fungerer.
Side2 skrev om holdbarhetsindikatoren da den kom. Etter fire års bruk er Rema1000 svært fornøyd med indikatoren og planlegger å sette den på nye varer.
- REMA 1000 har siden 2012 merket over 3 millioner ferskvarer med Keep-its holdbarhetsindikator - primært på fersk fisk, kylling og kjøttdeig. Vi ønsker å kunne utvide indikatoren til flere ferskvarer i sortimentet, da særlig på enda flere produkter innen fersk fisk & sjømat og kylling, sier sjef for miljø og ansvarlige innkjøp, Havva Kara til Side2.
Også til nytte for kjøpmenn
- For REMA 1000 er samarbeidet med Keep-It todelt. Det er til nytte både for Kjøpmennene og for kundene. Det er et strategisk valg å sette indikatoren på produkter som er lett bedervelige. Kundene er ofte mer skeptiske til disse når produktet nærmer seg utløpsdato, og kanskje spesielt når de går ut samme dag. Indikatoren viser den reelle gjenstående holdbarheten, og gjør at våre kunder trygt kan handle ferskvarer som nærmer seg utløpsdato, og likevel være trygg på kvaliteten, sier Kara.

- I starten fungerte indikatoren som en ekstra kvalitetssjekk for Kjøpmannen. Den sørger for at Kjøpmannen har en ekstra forsikring på holdbarhetsdatoen på ferskvarer, samt bidrar til at de har større kontroll på at de selger kvalitetsprodukter til sine kunder. Indikatoren handler om å oppbevare varen i riktig kjøletemperatur gjennom hele verdikjeden. Har du riktig kjølekjede, holder varen stort sett noen dager ekstra enn selve datostemplingen, forteller Havva Kara.
Mange av kundene til REMA1000 er blitt godt kjent med indikatoren, selv om REMA 1000 nå er glad for at Keep-It kjører en kampanje for enda større bevissthet rundt hvordan indikatoren fungerer.
– Dette vil også gjøre det enklere for kundene å planlegge måltidene, og vil redusere mengden mat som kastes unødig. Bra for miljøet, bra for samvittigheten og bra for lommeboka, sier Havva Kara.
LES OGSÅ: Adam kjøpte billig gulvteppe på internett, men glemte å sjekke én ting