Bruker du solkremen riktig?

Vet du hvor mye solkrem du trenger? Og hvor ofte du bør smøre deg?

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Publisert

Sommerferien nærmer seg, og uansett om du planlegger å tilbringe tid i sola her hjemme eller i utlandet, trenger du solkrem.

Men påfører du solkremen riktig?

Les også: Slik bør du behandle solskader

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

La solkremen virke

En feil mange av oss gjør, er å gå ut i sola rett etter å ha tatt på solkrem - kanskje har du til og med tatt på solkremen mens du allerede sitter i sola? Vel, det kan være dumt. Solkremen bruker 15 minutter på å trekke inn i huden og få full effekt. Hvis du går ut i sola for tidlig, virker dermed ikke solkremen som den skal.

Du blir ikke ferdig

La oss være ærlige: Å ta på solkrem er utrolig kjedelig. Etter å ha smurt inn hele kroppen om morgenen, frister det derfor ikke å gjøre det igjen flere ganger i løpet av dagen. Og kroppen er jo tross alt smurt - vi trenger da ikke gjøre det igjen?

Jo, vi gjør dessverre det. Vi bør smøre oss på nytt etter to timer. Hvis du tar et bad bør du smøre deg på nytt med en gang du kommer opp av vannet.

- Du må ikke bare smøre deg en gang til, du må smøre deg igjen og igjen, sier Adam Friedman, professor i dermatologi ved George Washington School of Medicine, til Today.com.

Bruk nok solkrem

Hvor mye solkrem bør vi egentlig bruke? Skal vi glinse i sola etterpå eller holder det med en liten dæsj? Apple Bodemer, professor i dermatologi ved University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, sier til Today.com at du kan følge en enkel huskeregel: Du bør beregne en håndfull solkrem på hele kroppen.

- Som regel tar folk bare en liten porsjon i hånda. En flaske med solkrem skal ikke vare hele sommeren, sier hun.

Husk hele kroppen

De fleste av oss husker å smøre ansiktet, vi vet at skuldre og bryst er ekstra utsatt og at røde legger ikke er særlig fint. Men noen områder er lett å glemme.

Husk at all hud som er i sola skal smøres. Det inkluderer halsen, ørene, føttene og hendene. Du må også smøre deg rundt øynene, men vær forsiktig så du ikke får solkrem i øynene.

Hodet er også verdt å huske, uansett om du har hår eller ikke. Hvis du vil unngå solbrent hodebunn (og påfølgende flass) og syns det blir grisete med klissete krem i håret, kan du bruke solhatt eller spraye deg med gjennomsiktig solbeskyttelse.

Les også: Våre beste frisyrer til sommeren

Sjekk utløpsdatoen

Sannsynligvis har du solkrem stående fra i fjor - eller er den egentlig fra året før? Solkrem holder en stund, men etter at utløpsdatoen er passert kan enkelte av stoffene fungere dårligere. 

Det er ikke farlig å bruke gammel solkrem, men den kan gi mindre effekt og du kan derfor ikke stole på solfaktoren.

Sminke?

Det er ikke til å nekte for at vi jenter gjerne vil se ok ut på stranden. Men kan vi bruke sminke i tillegg til solkrem?

Svaret er ja. Men du trenger ikke sminke deg for en festaften. Husk at du sannsynligvis vil svette hvis du tilbringer dagen i sola, og rennende sminke er ærlig talt verre enn ingen sminke.

Litt sminke kan du likevel bruke. Begynn med å smøre inn ansiktet med høy solfaktor. Vent deretter 15 minutter, så solkremen rekker å tørke ordentlig og få full effekt. Deretter kan du påføre et tynt lag med sminke i ansiktet.

Enkelte typer sminke frister med at de inneholder solbeskyttelse (for eksempel BB Cream). Dette gir en fin effekt på dager med lite sol eller kort tid i sola, men det holder ikke for en hel dag i sola.

Som nevnt bør du smøre deg på nytt annenhver time. Sminkør Mai Quynh anbefaler gjennomsiktig solspray til nye runder smøring hvis du har sminket deg.

- Siden det er gjennomsiktig, og ikke hvitt, påføres det som en lett tåke, sier hun til Allure.com.

Kilder: Today.com, Aad.org, Webmd.com, Allure.com, Stylecraze.com.

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2018.

Les også