Brannskader og forbrenning

Kanskje de viktigste rådene du får denne jula

Men vi håper du ikke får bruk for dem.

3 GRADS FORBRENNING: Så ille kan det gå. Da er det lurt å vite hva du gjør. FOTO: Røde Kors Førstehjelp
3 GRADS FORBRENNING: Så ille kan det gå. Da er det lurt å vite hva du gjør. FOTO: Røde Kors Førstehjelp
Publisert Oppdatert

Forebygg brannen!

Brannvern handler om å forebygge og begrense brann. Å forebygge brann vil si å finne og fjerne brannkilder før brann oppstår. Å begrense brann vil si å gjøre tiltak for at konsekvensene blir minst mulig dersom brann likevel oppstår. På nettsiden til Norsk brannvernforening er det samlet gode råd om hva du kan gjøre for å beskytte deg og dine brannvernforeningen.no. Som en minimums handling, husk å sjekke batteriet i røykvarsleren og at du har nok røykvarslere utplassert i boligen. 

Kilde: Røde Kors Førstehjelp

Desember er den verste brannmåneden i året.  I jule- og nyttårsuken brenner det faktisk hele 50 prosent flere boliger enn ellers.

Det skriver Norsk brannvernforening på sine nettsider.

Levende lys og glemte gryter

Dette er de vanligste brannårsakene i desember:

  • Glemte gryter på komfyren
  • Levende lys
  • Gammel elektrisk julepynt

- De vanligste brannuhellene i jula er først og fremst uforsiktighet ved bruk av levende lys og uhell ved glemte gryter på komfyren. I desember koker og steker vi mer mat enn vanlig, og gjerne kombinert med at vi skal rekke mye på en gang, sier administrerende direktør i Røde Kors Førstehjelp, Fredrik Andre Aasebø.

Glemmer deg eller er uforsiktig da, kan du risikere store brannskader.

- På toppen av det hele så skal mange ut og kose seg med farlig fyrverkeri i nyttårshelgen. Kombinert med alkohol blir dette veldig farlig, sier han.

Kjøl ned!

Når skaden har skjedd, er det viktig å opptre riktig. Aasebø i Røde Kors forklarer hva du bør gjøre:

- Når noen har brent seg, må personen fjernes fra varmen. Hvis det er ild i klærne må du slukke denne først. Men ikke fjern fastbrente klær!

- Om personen er våken og puster, må man kjøle ned skaden med vann. Kaldt vann de første to minuttene, deretter lunkent vann i minst 20 minutter.

Omfanget av brannskaden avgjør alvorlighetsgraden. Det vil si at en stor forbrent flate med 2. grads forbrenning kan være mer alvorlig enn en mindre 3. grads forbrenning.

Barn mer utsatt for alvorlige brannskader

Barn er i mye større grad utsatt for at skadene kan bli mer alvorlig enn på voksne.

- På voksne sier vi at du må oppsøke lege om det er andregradsforbrenning. Men med barn så må du få barnet til sjekk av lege også ved førstegradsforbrenning, sier Aasebø.

- Hvis du er usikker så er det alltid lurt å ringe 113, fastlege eller legevakt. Det er også viktig å passe på at kroppstemperaturen ikke senkes, spesielt på barn.

Brannbandasje etter nedkjøling

Det finnes spesielle brannbandasjer på markedet.

Disse erstatter ikke avkjøling med vann, men de er fine å legge på etter at du har kjølt ned med vann.

- Husk også at det er infeksjonsfare ved brannskader. Etter avkjøling, dekkes skaden til med steril bandasje, forklarer Aasebø.

Grader av forbrenning

Det finnes tre forbrenningsgrader.

1. GRADS FORBRENNING: Denne får man for eksempel av for mye sol. Huden blir rød og hissig. Det kan være svært smertefullt. Det er det øverste hud laget som blir forbrent. Normalt er ikke dette noen alvorlig skade. Dersom den dekker store felt av kroppen, og da særlig på barn, bør man ta kontakt med lege. Skaden avkjøles skaden med kaldt vann i kort tid, og så lunkent vann i 20 minutter. Kan også etterbehandles med salver.

Antall omkomne i brann

Til tross for at desember er den verste brannmåneden i året, så har antall omkomne i brann blitt redusert i forhold til andre år. Ifølge Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap (DSB), har antall omkomne i brann de siste årene vært synkende etter noen år med stigende tendens. I 2011 omkom 46 personer i brann, noe som da var det laveste antallet siden DSB startet registreringene i 1979. I 2012 falt tallet ytterligere til 40 personer. En av årsakene til at færre dør i brann hvert år, er fordi vi er blitt flinkere med forebyggende tiltak. 

Kilde: Dsb.no

2. GRADS FORBRENNING er en mer alvorlig skade. Her har varmen trengt seg mye dypere i huden. I tillegg til at huden er rød, kommer det blemmer som er fylt med væske. Smertene er også kraftigere. Slike skader kan være livstruende, om det er over et større område. Kjøl ned med vann. Kaldt vann de første to minutter. Deretter lunket vann de neste 20 minutter. Ring lege eller 1-1-3 dersom skaden er større enn noen centimeter, er på hender, føtter, i ledd, kjønnsorganer, ansikt eller på rumpen.

3. GRADS FORBRENNING er den mest alvorlige brannskaden. Her har varmen trengt igjennom hele hudlaget. Du vil se at huden er forkullet. Huden kan også være læraktig, grå, brun eller hvit. Området er også uten smerte eller følelse. I noen tilfeller er huden rødlig, eller har blodfylte blemmer. Det er ikke mulig å se på overflaten hvor dypt skaden går. Dette er en svært alvorlig skade. Kjøl ned med vann og ring 1-1-3. Kaldt vann de første to minutter. Deretter lunket vann de neste 20 minutter.

Kilde: Adm. direktør i Røde Kors Førstehjelp, Fredrik Andre Aasebø

Gode råd når uhellet er ute

Eirik Berteig Rustan i Apotek 1 nevner sju gode råd å huske på ved brannskader til Klikk Helse:  

  • Avkjøl straks det forbrente området med kaldt/lunkent vann i minst 15 minutter.
  • For å unngå en generell nedkjøling av kroppen er det viktig at man kun kjøler ned skadestedet.
  • For større områder, bruk dusjen eller nedsenk vedkommende i et lunkent bad.
  • Ved større forbrenninger bør avkjølingen fortsette til du får tak i kyndig hjelp.
  • Hvis du ikke har tilgang til vann kan du bruke en branngel til å kjøle ned og lindre smerter.
  • Ikke bruk oljer eller fete kremer på brannskaden.
  • Klær som sitter fast i såret skal fjernes av lege.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning