Barn og forbrenninger

Førstehjelp hvis barnet brenner seg

Å kjøle ned huden raskt er det viktigste du kan gjøre hvis barnet ditt brenner seg. NB! Vannet skal ikke være iskaldt.

BRANNSKADER: Varme panner på komfyren kan gi små barn store skader.
BRANNSKADER: Varme panner på komfyren kan gi små barn store skader. Foto: Foto: Istockphoto
Sist oppdatert

Det første brettet med pepperkaker skal ut av ovnen, og minstemann er ivrig etter å smake. Plutselig kommer en liten hånd borti et varmt brett. Det gjelder å handle raskt.

Du ser ikke helt hvor stor skaden er. Men det du gjør de første sekundene og minuttene er avgjørende for hvor alvorlig skaden vil utvikle seg til å bli.

Først fjerner du barnet fra komfyr og varme brett. Så bør du kjøle hånden ned i kaldt vann, i minst ti minutter, men helst dobbelt så lenge.

- Det viktigste man gjør, er å kjøle ned. Bruk vann på omkring 20 grader. Det må ikke være for kaldt. Tommelfingerregelen er at brannskaden må holdes i vann i 20 minutter, sier barnelege Ole Bjørn Kittang ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Isvann bør ikke brukes, fordi intens sammentrekning av blodårene i huden kan gjøre forbrenningen mer alvorlig, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Les også: Alt om førstehjelp

Ikke fjern klærne

Hvis et barn har fått en brannskade på en mindre del av kroppen, kan du holde en hånd eller en fot under springen eller i en bøtte med vann. Men et riktig uheldig barn kan ha fått en kopp med varmt tevann nedover ryggen. Et større barn kan da settes rett i dusjen eller i et badekar. Rask avkjølingen hinder varmen i å trenge nedover i huden og begrenser derfor skaden dypere inn i huden. Ikke ta deg tid til å fjerne klær. Hvis stoffet sitter fast i huden, kan skaden bli større.

Hvis du umiddelbart skjønner at skaden er alvorlig, ringer du 113 så snart barnet er under avkjøling. Er skaden mindre alvorlig, eller på et begrenset område av kroppen, venter du til huden er avkjølt. Ser du da blemmer eller sår, bør du ringe 113 for å få råd.

Dette gjør du ved brannskader:

  • Avkjøl huden som er brannskadet med lunkent vann, cirka 20 grader, i minst ti minutter, men helst en halv time, eller til det ikke lenger er smertefullt å ta den forbrente kroppsdelen ut av vannet.
  • Hvis du ikke har tilgang til kaldt vann, kan du bruk annen kald væske, som melk.
  • Ikke legg små barn i kaldt vann. De risikerer å bli nedkjølt.
  • Hvis skaden er i ansiktet, kan du legge på håndklær dyppet i vann.
  • Dersom det er skader i huden, dekker du det til og ringer 113. Du kan bruke ren bandasje, eller rene håndklær. Men hvis du har matfilm (Glapack), er det et godt valg, siden det er gjennomsiktig for legen og så godt som sterilt. Pass på at du ikke snurrer så hardt at du hindrer sirkulasjon hvis det skulle oppstå en hevelse.
  • Du kan også bruke brannbandasjer og geleer, som BurnAid. Vær i så fall oppmerksom på at de kan kjøle ned kraftig. La ikke slike bandasjer ligge på små barn i mer enn 20-30 minutter.

Kilder: Norsk Folkehjelp: "Slik utfører du førstehjelp på barn" og "Foreldrenes førstehjelpsbok" Norsk Fakta Forlag og Røde Kors

Kontakt lege hvis:

  • Brannskaden dekker et større område.
  • Hvis skaden er sirkulær, det betyr at den går rundt en hel finger, en arm eller en fot.
  • Hvis områdene rundt kjønnsorganene er rammet.
  • Hvis det oppstår blemmer eller sår.
  • Hvis ansiktet er brannskadet.

Kilde: Barnelege Ole Bjørn Kittang ved Sørlandet sykehus, Kristiansand

Les også: Merket for livet av en veltet tekopp

Farer ved nedkjøling

Små barn bør ikke legges i kaldt vann. De risikerer å bli nedkjølt.

- Er det et lite barn som har skåldet større deler av kroppen, må man komme seg til lege eller til sykehus. Man må sågar vurdere å ringe ambulanse. Man kan ikke holde et lite barn i kald dusj i lange tider uten at det blir nedkjølt, sier Kittang.

Hvis barnet har brent seg i ansiktet, kan du forsiktig legge på håndklær som er dyppet i kaldt vann, før du tar det med til lege.

Dersom brannskaden ikke er alvorlig, vil smerten gi seg etter at den forbrente kroppsdelen har vært i kjølig vann en stund. Nedkjøling er effektivt hvis det skjer innen 20 minutter etter skaden.

- Er det bare litt rødt, er det greit. Hvis det er en blemme, har barnet en annen grads forbrenning. Da skal man være litt obs og dekke den til. Er det en større blemme, bør legen se på den. Man bør ikke stikke hull på blemmene, sier Ole Bjørn Kittang.

Hvis brannskaden er alvorlig, kan det være nødvendig å dekke den til mens du venter på legebehandling. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan brannsår gjøre at nerveender ligger oppe i dagen, noe som gjør vondt. Å dekke til såret etter nedkjøling, kan lindre smertene. Som førstehjelp kan du dekke såret med matfilm (Glapack), plasten du pakker inn mat med. At den er gjennomsiktig gjør at legen kan vurdere skaden gjennom plasten.

Kontakt lege ved ansiktsskade

- Oppsøk alltid lege hvis det er skader i ansiktet og ved større skader, sier Ole Bjørn Kittang.

Hans råd er også å ta barnet med til lege hvis skadene er sirkulære. Det betyr at brannskaden går rundt hele armen eller hele foten, noe som kan skje dersom barnet har dyppet en hånd i glohett vann. Har barnet fått en kaffekopp i fanget, kan området rundt kjønnsorganene være skåldet. Også da bør barnet undersøkes av lege.

Det er ofte under matlaging og når varm mat og drikke serveres at barn brenner seg. Ifølge barnelege Ole Bjørn Kittang, er forbrenninger hos barn et stort problem i de land der åpen ild brukes til matlaging. Her hjemme kan du gjøre mye for å hindre at barnet ditt skades av varmen. Det finnes sikkerhetsutstyr å få kjøpt til komfyr og brytere. Du kommer også langt ved å passe godt på når barnet er på kjøkkenet.

Slik hindrer du brannskader:

  • Sett beskyttelseskant rundt komfyren.
  • Drikk kaffe ved bordet, uten duk.
  • Drikk aldri varme drikker med et barn på fanget.
  • Sjekk temperaturen i badevannet før barnet settes i karet.
  • Følg alltid med på barn som er i kjøkkenet mens noen lager mat.

Kilde: Norsk Folkehjelp: "Slik utfører du førstehjelp på barn"

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også