- Banan, druer og poteter blir sett på som «kostholdsverstinger» - helt ufortjent

- Friske mennesker tåler fint blodsukkerstigningen fra frukt og rotgrønnsaker, forklarer ernæringsrådgiver.

ERNÆRINGSRÅDGIVER Anita Myrvang mener vi må slutte å skape dårlige rykter om frukt og grønt.
Publisert

(SIDE2): Kostholdsekspert mener vi må slutte å frykte frukt og grønt.

- Konsekvens av trenddietter

Det har de siste årene vært mange diskusjoner om hvor «bra» det er å spise frukt og grønt på grunn av innholdet av karbohydrater som stivelse og fruktsukker.

Blant annet så vakte ernæringsprofessor Birger Svihus stor oppsikt med sine uttalelser om at Coca-Cola har et høyere sukkerinnhold enn banan. 

- Jeg ønsker ikke å være negativ mot frukt, men faktum er at frukter som banan og druer har et svært høyt sukkerinnhold og et lavt innhold av de gode næringsstoffene, forklarte Svihus. 

ERNÆRINGSSPESIALIST Anita Myrvang jobber til daglig på RAFT-Klinikken i Randaberg.

Ernæringsrådgiver Anita Marie Myrvang ved Raft-klinikken sier at de negative påstandene om frukt og grønt er helt ufortjent.

- Bananer, druer og poteter og grønnsaker som vokser under jorda er ofte sett på som «kostholdsverstinger» som bør unngås - helt ufortjent, vel å merke. Dette er en konsekvens av at det har vært så mange trenddietter med nei-mat at nå får ikke engang de mest harmløse og mest næringsrike matvarene være i fred lenger, sier Myrvang til Side2. 

- For eksempel inneholder banan fiber, B-vitaminer og kalium, og det er unødvendig skremsel å sammenligne banan med Coca-Cola og seigmenn. Banan er helt ufarlig for friske mennesker og det er synd dersom noen får dårlig samvittighet av å ta seg en banan på grunn av slike sammenligninger, legger hun til.

Feil perspektiv

Kostholdsrådgiveren forklarer at det er helt riktig at noen typer frukt og grønnsaker har et høyere karbohydrat- og druesukkerinnhold enn andre, og at det kan være praktisk å være bevisst på dette ved noen medisinske tilstander.

- Problemet oppstår når kostholdsfakta som dette blir satt i feil sammenheng og blåst ut av proporsjoner. Sett i et litt større perspektiv, synes jeg det er trist og nesten litt absurd at samfunnet rammes hardt av livsstilssykdommer som en direkte følge av et mangelfullt og ofte energitett kosthold, samtidig som vi er mest opptatt av om vi legger på oss av det eplet eller den bananen, påpeker Myrvang.

Professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og leder for Nasjonalt råd for ernæring, Liv Elin Torheim, uttalte til Side2 tidligere i år at det blir feil å angripe enkeltmatvarer som for eksempel bananen.

- Jeg vil anbefale å begrense inntaket av junk food og prosessert mat som er rik på energi, men inneholder lite næring. Det blir for eksempel helt feil at noen angriper bananen når folk spiser så mye junk food. Man må heller angripe problemet og det er et høyt inntak av junk food, godteri, potetgull, kake og kjeks. Banan er absolutt sunnere og bedre enn dette, men i begrensede menger, slik som det er med all mat, sa Torheim.

LES HELE SAKEN HER: - Det blir helt feil å angripe bananen når folk spiser så mye junk food

Spis fem om dagen

Myrvang sier vi har en tendens til å henge oss opp i enkeltmatvarer, men understreker at det er helheten som har noe å si for både vekt, blodsukkerstining og helse.

- Et godt eksempel på dette er når man spiser rotgrønnsaker eller poteter som en del av et middagsmåltid, da vil fiberet i grønnsakene og fettet i resten av måltidet dempe blodsukkerstigningen.

EN FRUKTSALAT med vaniljekesam og hakkede nøtter er både sunt og godt.

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise «5 om dagen». Dette tilsvarer cirka 500 gram frukt, grønt og bær, hvorav halvparten bør bestå av grønnsaker.

- Jeg har fortsatt til gode å møte noen som spiser for mye frukt og grønt, faktisk spiser 80 til 90 prosent av Norges befolkning for lite. Dette er noe å tenke på når noen anklager frukt for å være synderen til landets helseproblemer, mener ernæringsrådgiveren.

- Det er både lettere, bedre for helsen og mer interessant i matveien å fokusere på å variere mellom forskjellige frukt og grønnsaker enn å være redd for at man får for mye av det. Fargene i frukten representerer forskjellige antioksidanter og stoffer som jobber sammen for å holde deg frisk. 

Også de som har diabetes bør tenke på å få i seg «5 om dagen».
- Men de bør la større andel av dette bestå av grønnsaker. Et godt tips for diabetikere så vel som alle andre som ønsker å holde blodsukkeret stabilt er å kombinere frukten med et måltid, kesam eller yoghurt, tipser Myrvang. 

Mange meninger

Ernæringseksperten mener det er flott med engasjement og matinspirasjon fra sosiale medier, bloggere og folk som deler sine personlige erfaringer, men at du likevel bør være kritisk til mye av informasjonen som du leser og hører.

- Jeg tror mye kunne vært unngått dersom mange selverklærte eksperter hadde sett litt lenger enn sin egen nesetipp når de kom med anbefalinger til større grupper. Det er få fagområder det er så fritt fram for å synse og mene noe om områder som faktisk har blitt grundig forsket på, sier hun.

- Det er viktig at man ser sine egne begrensninger når man gir kostråd, dette gjelder fagfolk så vel som privatpersoner.

Samtidig påpeker Myrvang følgende:
- Jeg vil imidlertid minne til det kjedsommelige om at friske mennesker heldigvis har gode hormonelle mekanismer som gjør at vi fint tåler blodsukkerstigningen fra frukt og rotgrønnsaker, i tillegg til den blodsukkerdempende effekten fiberet gir.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!