- Det blir helt feil å angripe bananen når folk spiser så mye junk food

Ernæringsprofessor mener vi bør bli flinkere til å se på helheten i kostholdet.

DROPP HURTIGMATEN: Ernæringsprofessor Liv Elin Torheim anbefaler å kutte ned på inntaket av junk food og i stedet spise grove brød- og kornprodukter, mer frukt og grønt, samt å øke inntaket av fisk.
Publisert

Ullevål Stadion, Oslo (SIDE2): Leder i Nasjonalt råd for ernæring sier det blir bom å angripe kostrådene når vekta går oppover. 

Mettet fett - bra eller dårlig?

Denne uka arrangerte Opplysningskontoret for meieriprodukter seminaret «Melk og meieriprodukters rolle i et helsefremmende og bærekraftig kosthold», i samarbeid med European Milk Forum.

Ett av temaene for dagen var inntak av mettet fett, et emne som har skapt stort engasjement de siste årene. De norske kostrådene anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett, et kostråd som mange har kritisert og mener er feil.

Professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og leder for Nasjonalt råd for ernæring, Liv Elin Torheim, mener man må se på kostholdet i et større perspektiv. Det blir feil å bruke de norske anbefalingene som unnskyldning når det går nedover med helsa. 

- Det er noen sterke stemmer ute der. Noen mener at kostrådene er feil og at mettet fett ikke er farlig, men de ser ikke på hele den vitenskapelige sammenhengen og de ser ikke på helheten i kostholdet, sier Torheim til Side2.

Høgskoleprofessoren forklarer at mettet fett er satt i sammenheng med økt kolesterol i blodet, og at økt kolesterol er satt i sammenheng med økt risiko for dødelighet av hjerte- og karsykdom.

- De ser på noen få matvarer og så trekker de konklusjoner ut fra dette. Vi sier ikke at man ikke skal spise noe mettet fett, men vi sier at man skal begrense inntaket av mettet fett. Tall viser inntaket av mettet fett har gått ned og dødeligheten av hjerte- og karsykdommer har gått ned, påpeker Torheim.

- Ernæringsforskere i hele verden er stort sett enige om at man ikke skal ha for mye mettet fett. En veldig liten andel av den norske befolkningen følger kostrådene, så det å skylde på at kostrådene er feil når for eksempel vekta går opp, blir en logisk brist.

Mettet fett

Mettet fett, fett i kosten som inneholder fettsyrer uten dobbeltbindinger mellom karbonatomene. Mettet fett finnes hovedsakelig i meieri- og kjøttprodukter, samt i matvarer laget eller bearbeidet av industrien, f.eks. friterte middagsretter, snacks, kaker og kjeks. (Kilde: Store medisinske leksikon)

Skal gå igjennom forskningen

I 2010 kom det «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» og «Nordic Nutrition Recommendations» ble utgitt i 2012. Liv Elin Torheim kan fortelle at Nasjonalt råd for ernæring nå har satt i gang en gruppe som arbeider med å se hva som har skjedd i forskningen siden den gang.

- Vi blir jo kritisert av noen for å ikke følge med på ny forskning, men vi skal nå se på hva som har skjedd siden 2010 og 2012, som for eksempel om man skal endre rådet om mettet fett. Man kan ikke bare gjette heller, sier ernæringsprofessoren.

- Vi må basere oss på det vitenskapelige grunnlaget som finnes til enhver tid, og anbefalingene er alltid i utvikling. Men, selv om det kommer en eller to studier som viser det helt motsatte av anbefalingene, så må man se på helheten av kunnskapsgrunnlaget, understreker hun. 

BANAN er et mye bedre valg enn kaker og godteri, understreker ernæringsekspert Torheim.

- Det er noen som er så aggressive der ute og sier at «dere tar feil» og at vi  nekter å endre og å følge med i timen, men det er ingen prestisje i å holde på de gamle anbefalingene om det kommer ny relevant forskning. 

LES OGSÅ: - Det er mer sukker i banan enn Coca-Cola

- Feil å angripe bananen

Mener du det er en større frykt for mettet fett enn nødvendig?
- Tall viser at frykten for mettet fett er gått ned og frykten for sukker har økt. Jeg mener man ikke skal gå rundt å være redd for mat, men at man heller skal ha et variert kosthold hvor det for eksempel er rom for mettet fett, men at man prøver å begrense inntaket. 

Lederen i Nasjonalt råd for ernæring synes det kan være et smartere grep å tenke på at man bør begrense inntaket av «fast food» og mat som blir sett på som «søppelmat».

- Jeg vil anbefale å begrense inntaket av junk food og prosessert mat som er rik på energi, men inneholder lite næring. Det blir for eksempel helt feil at noen angriper bananen når folk spiser så mye junk food.  Man må heller angripe problemet og det er et høyt inntak av junk food, godteri, potetgull, kake og kjeks. Banan er absolutt sunnere og bedre enn dette, men i begrensede menger, slik som det er med all mat, sier Torheim.