Antidepressiva kan ødelegge sæd

Vanlige antidepressiva kan redusere menns fruktbarhet fordi den ødelegger DNA i sæden.

SKUMMEL SAMMENHENG: Forskerne frykter at virkestoffet paroxetine, som finnes i flere antidepressiva, kan føre til dårligere sædkvalitet.
SKUMMEL SAMMENHENG: Forskerne frykter at virkestoffet paroxetine, som finnes i flere antidepressiva, kan føre til dårligere sædkvalitet. Foto: Foto: Steve Cukrov Photography/Crestock
Publisert Oppdatert

Forskerne som har funnet ut dette, ble allerede i 2006 oppmerksomme på sammenhengen etter at de så betydelig dårligere sædkvalitet hos to menn som brukte antidepressiva.

Selges i Norge

I den nye studien har man tatt for seg 35 friske menn, som ble gitt virkestoffet paroxetine. Man fant ut at sædceller med fragmentert DNA økte fra 13,8 prosent til 30,3 prosent etter bare fire ukers bruk av medisinene.

Paroxetine finnes i blant annet Paroxat, Paroxetin og Seroxat, som selges som reseptbelagte midler i Norge.

Medisinene som ble brukt i forsøket, selges i USA av GlaxoSmithKline, skriver Reuters.

- Diskuter med legen

- Disse medisinene er fortsatt viktige alternativer, i tillegg til konsultasjoner og livsstilsendringer, til behandling av depresjon, og denne studien bør ikke brukes til å skape unødig bekymring hos pasienter, sier en talskvinne for GlaxoSmithKline.

- Pasienter bør diskutere sin situasjon med legen før de slutter å bruke medisinen, sier hun.

Bekymringsverdig

Selv om studien er liten, og noen forskere stiller spørsmål ved metoden, er det liten tvil om at resultatene er interessante.

- Jeg er enig i at resultatene er bekymringsverdige og bør undersøkes nærmere, sier professor i andrologi ved universitetet i Sheffield, Allan Pacey .

Diskuter antidepressiva og psykiatri i forumet til doktoronline.no.

Fra ett av innleggene: "... har brukt Zoloft og andre SSRI-medikamenter en god stund uten at det virker, kanskje heller tvert om. Hva gjør man til slutt? Er det sånn at noen er mer depressive enn andre av natur, og at man kanskje må leve med det?"

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning