Amerikanske matmyndigheter vil forby transfett

Skal ut av alle matvarer innen tre år.

Publisert

Det amerikanske mattilsynet mener at det ikke er trygt å spise kunstig transfett og at det må fjernes fra alle matvarer innen tre år.

Kunngjøringen fra USAs Food and Drug Administration (FDA) tirsdag følger opp tilsynets forslag fra 2013 om å forby kunstig transfett, som ikke er «generelt ansett som trygt» i mat.

– Det er ventet at dette vil redusere antallet hjerteinfarkt og forhindre tusenvis av dødelige hjerteinfarkt hvert eneste år, sier FDA-sjef Stephen Ostroff.

LES også: Strengere regler for transfett i Norge
OG her: Ny maksgrense for transfett

Transfett er oppvarmet plantefett blandet med nikkel og hydrogen. Det finnes både i flytende og i fast form. Oppvarmingsprosessen gjør at fettet harskner mye langsommere enn annet fett.

Transfett finnes naturlig i varer som melk og kjøtt fra sau og storfe, men framstilles også kunstig ved industriell bearbeiding av fett og oljer

I USA forekommer kunstig transfett ofte i matvarer som mikropopkorn, frossenpizza og ulike typer glasur. I Norge finnes det i enkelte typer kjeks, kaker og bakverk.

I fjor innførte Mattilsynet strengere regler for bruk av transfett i matvarer i Norge. Maksimalt tillates det nå 2 gram transfett per 100 gram fett i en matvare her i landet. (©NTB)

LES også: - Det er ikke bare McDonald's  pommes frites som inneholder sukker